După mai multe luni de amânări, timp în care prețul carburanților a ajuns de la circa 6 lei, în ianuarie, la peste 9 lei per litru, la sfârșitul lui iunie, Guvernul a decis să intervină pentru a atenua scumpirea, astfel că acordă o compensare de 50 de bani per litru, la pompă, pe care o suportă fifty-fifty cu benzinarii, pe o perioadă limitată, de trei luni.
A fost aprobată, în acest sens, Ordonanța de Urgență 106, pentru susținerea acordării de reduceri ale prețurilor la benzină și motorină și pentru modificarea art. 18 din OUG 41/2022, pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport, și de abrogare a art. XXVIII din OUG 130/2021, privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Aplicare până în septembrie
Măsura a intrat în vigoare la 1 iulie și se aplică până la 30 septembrie a.c. Din reducerea totală, de 50 de bani, 25 de bani vor fi susținuți de la bugetul de stat, prin Ministerul de Finanțe, și 25 de bani de către companii, fiind o cheltuială deductibilă, se arată în actul normativ. „Pe toată perioada de aplicare a măsurii, operatorii economici care comercializează carburanți vor afișa prețul care include această reducere de preț, iar, în sistemul de gestiune și la pompă, va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială. Reducerea acordată va fi evidențiată în mod distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi”, precizează Executivul.
Compensația de 0,25 lei/litru se stabilește și se individualizează de către operatorii economici respectivi într-o declarație al cărei model se aprobă prin ordin al președintelui ANAF. Declarația se depune până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cerere de restituire.
Suma declarată se înregistrează într-un cont de venituri distinct și se compensează cu obligațiile fiscale ale debitorului potrivit art. 167 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, iar verificarea sumelor declarate se realizează de organele de control din cadrul ANAF, pe baza analizei de risc.
Amenzi inclusiv prin OUG anti-speculă
Ordonanța prevede și sancțiuni pentru creșterea nejustificată a prețurilor, în perioada de trei luni de aplicare a acesteia, inclusiv prin cele prevăzute în Ordonanța anti-speculă, iar, suplimentar, au fost introduse sancțiuni și împotriva revânzării carburanților achiziționați în această perioadă. „În situația în care vor exista creșteri nejustificate a prețurilor la carburanți, în perioada de aplicare a acestei ordonanțe, acestea vor fi încadrate la categoria de acțiuni speculative, vor fi sancționate potrivit Ordonanței de Urgență 84/2022”, a declarat, la briefingul de presă de la finalul ședinței Executivului, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Acesta a subliniat că OUG interzice revânzarea carburanților achiziționați cu aplicarea acestui sistem de compensare și stabilește amendă de la 50.000 până la 500.000 de lei pentru încălcarea acestei prevederi de către persoane juridice, respectiv, amendă între 5.500-11.000 de lei pentru contravențiile săvârșite de persoane fizice.
Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Mihai Diaconu: „Nu ne așteptăm la o creștere a deficitului. Din estimările noastre, costurile doar ale statului vor fi de 800 de milioane de lei; sunt calcule făcute de specialiști de la Ministerului Energiei. Impactul ar fi fost mult mai mare, dacă prețurile ar fi crescut în continuare; după cum știți, benzina este luată în calcul la calculul inflației. Iar creșterea prețului ar fi dus la scăderea consumului, care ar fi dus la încasări mai mici pe partea de acciză.”
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro