TRUSTED APP: Cheia pentru decizii pe baza cifrelor

Uneori, datele contabile nu sunt foarte clare, iar, pentru patronul unei companii mici de transport, devine greu să ia decizii. Nu are bani de investit într-o aplicație sofisticată, care să permită previziuni. Nu știe, în mod real, cum stă în fiecare zi, din punct de vedere financiar și, uneori, fiecare decizie devine o loterie, ascunsă sub mantia intuiției managerului. Dar lucrurile nu trebuie să stea așa.

Ioana Arsenie

Despre soluții adaptate la nevoile reale ale investitorilor mici sau medii, am stat de vorbă cu Ioana Arsenie, consultant de business și strateg financiar, fondatorul Trusted Advisor Strategy & Finance.

Cu o experiență de 21 de ani în finanțe și în roluri strategice, în România și la nivel internațional, Ioana acționează în parteneriat cu antreprenorii, cu obiective concrete de creștere a performanței economice a afacerilor și a averii nete a antreprenorilor, realizate cu ajutorul instrumentelor dezvoltate special pentru IMM-uri: Tabloul de Bord, Simulatorul de Business, Trusted App.

Ultima perioadă ne-a dat mult de furcă, din cauza volatilității accentuate, dar, indiferent de modul în care se mișcă piața, firmele trec prin perioade în care cresc, iar informația în timp real oferă baza pentru hotărâri rapide.

Pentru că… trebuie să știi cum stai cu banii.

Iar atunci când presiunea pe tarif se accentuează, așa cum se întâmplă în cazul transporturilor, devine obligatorie monitorizarea financiară. „Deciziile trebuie luate pe baza cifrelor”, a subliniat Ioana Arsenie.

Trusted App, pentru informații clare și la zi

Este contextul în care poate intra în scenă aplicația soft de raportare Trusted App, care oferă o vizibilitate sporită privind rezultatul financiar, pe categorii de venituri și cheltuieli, dar și cu privire la situația bilanțieră, și principalii indicatori de performanță. Procesele interne către firmele de contabilitate se automatizează, iar antreprenorii beneficiază de o mai mare transparență, în zona de management al banilor. În plus, analiza financiară, cu o prezentare grafică, sintetică și detaliată, în cifre, conformă cu structura de raportare adaptată afacerii, pe care o furnizează Trusted App, face lucrurile chiar mai clare, relevând inclusiv variațiile față de perioadele anterioare.

De asemenea, Trusted App a adăugat, recent, funcționalitatea Buget: setup și analiza variațiilor, fiind prima aplicație la acest nivel care oferă antreprenorilor beneficiul de a monitoriza, într-un mod dinamic și prietenos, bugetul.

Digitalizare accesibilă transportatorilor sau expeditorilor mici și mijlocii?

Astăzi, vorbim din ce în ce mai des despre digitalizare. Despre importanța ei. Dar este o astfel de aplicație într-adevăr accesibilă pieței? „Am plecat, în proiectarea acestei aplicații, tocmai de la ideea de le oferi antreprenorilor accesul la o soluție care să le pună la dispoziție facilități similare celor care sunt folosite în marile companii. Tocmai de aceea, investiția nu este una semnificativă, fiind vorba doar despre un abonament lunar”, a subliniat Ioana Arsenie, precizând că, pentru implementare, se face o analiză a afacerii, în paralel cu structurarea raportării financiare. „Etapa de analiză reprezintă costul a 6 luni de abonament, pentru ca, ulterior, să se acceseze un abonament, cu plată lunară sau anuală”, a mai explicat strategul financiar, precizând că, pentru etapa de implementare, se oferă un discount de 50%, în această perioadă.

Din studiul Trusted Advisor privind Raportarea Financiară la Antreprenori, realizat în 2020, a rezultat că 67% din respondenți au nevoie de recomandări de optimizare a afacerii, iar 53% nu au un buget implementat. De aceea, realizarea acestei etape de raportare financiară este obligatorie, pentru a trece la următorul nivel de decizie cu grad ridicat de corelare în analiza financiară.

Riscuri eliminate

„Scoatem în evidență, de fiecare dată, activitățile cu grad mare de repetitivitate, care ocupă mult timp și generează un risc mare de eroare. Iar antreprenorii sunt din ce în ce mai preocupați de eficientizarea proceselor suport și pun presiune pe creșterea productivității departamentelor suport, care trebuie să contribuie la buna derulare a businessului. De aceea, este important să fie corect exprimată contribuția fiecărui departament în parte, pentru a le putea fi evaluată productivitatea”, a mai spus fondatorul Trusted Advisor Strategy & Finance, observând că, astăzi, se investește în automatizare și în dezvoltarea de competențe superioare, de control, finanțe și business, în departamentele financiare.

Beneficiar final… antreprenorul… care vrea primul milion de euro

De menționat că, în cadrul abonamentului lunar, analistul financiar Trusted App, preia datele din contabilitate sau se poate crea un cont pentru un utilizator intern, cu competențe minime pe partea de informatică și contabilitate primară, fiind realizat un training inițial și oferit un manual cu instrucțiuni, personalizat. Beneficiar final este antreprenorul sau managerul din companie, care pilotează rezultatele și ia decizii strategice pentru organizație. „Am plecat de la ideea unei digitalizări avansate, inclusiv la nivel de raportare financiară, a IMM-urilor aflate în dezvoltare. Aplicația este dedicată antreprenorilor, urmărind diversificarea unităților de business, extinderea către piețe noi și atingerea primului milion de euro din companie.”

In opinia consultantului de business, în multe cazuri, firmele cu cifre de afaceri sub 1 milion de euro au contabilitatea externalizată și își organizează intern un sistem de raportare, la nivel minimal, prin care sunt urmărite vânzările, cheltuielile, încasările și plățile. „De multe ori, în cadrul analizelor, realizate, am identificat diferențe între înregistrările antrepreorului și cifrele din contabilitate, care se întâmplă să fie greșite sau nereconciliate. Trusted App poate ajuta la eliminarea acestor diferențe, oferind, în plus, beneficii din punctul de vedere al timpului și resurselor alocate”, a concluzionat Ioana Arsenie.

În fond, cine nu vrea, astăzi, să câștige timp și să știe… cum o să stea cu banii?

Meseria de contabil se transformă. Specialistul în probleme financiare trebuie să se preocupe de maparea proceselor și a etapelor de control. Atenția se mută către partea de analiză, optimizare și plusvaloare.

Accesul la aplicația Trusted App se face direct, prin alocarea unei persoane din companie, care să aibă abilități tehnice minime, care va beneficia de training gratuit, în cadrul pachetului de servicii contabile, raportare și strategie financiară Trusted Advisor, sau prin firmele de contabilitate partenere.

Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.