GARANTI BBVA LEASING. Viteză de adaptare

Anul trecut a debutat cu o cerere foarte mare, iar piața de leasing a crescut, în 2023, cu două cifre procentuale. Despre așteptările legate de evoluția pieței în 2024 am discutat cu Emanuel Irimia, director general adjunct Garanti BBVA Leasing România.

Emanuel Irimia

ZIUA CARGO: Va continua creșterea, în acest an?

Emanuel Irimia: În 2024, ne așteptăm la o creștere moderată, însă suntem, în continuare, optimiști, pentru că „vedeta” acestui an va fi democrația – aproape jumătate din populația globului va vota, în 2024. Experiența arată că, în anii electorali, majoritatea țărilor au cheltuieli mai generoase, ceea ce asigură un confort suplimentar pentru consumatori și, implicit, discutăm de bani întorși în economie.

Creșterile de anul trecut au adus și îngrijorare?

După primul trimestru, ne-am întrebat dacă nu suntem într-o situație de genul „prea frumos ca să fie adevărat”. Cererea depășise, deja, cu mult așteptările noastre și această accelerare semăna cu o mașină scăpată de sub control. Întotdeauna trebuie să te gândești și la viitor și să iei în calcul elemente de siguranță și prudență.

Economia se așază pe alte paliere, apare presiunea suplimentară din partea ESG-ului (Environmental, Social, and Corporate Governance), se rescriu anumite reguli și multe aspecte le învățăm din mers.

În continuare, vom resimți urcușuri și coborâșuri, practic, o situație economică prezentând un grad mai ridicat de impredictibilitate. Toți jucătorii din economie sunt afectați și trebuie să ne obișnuim cu noile reguli, să fim mai precauți și să nu acționăm sub imboldul euforiei. Trebuie să căutăm să fim echilibrați pentru că nu știm cum vor evolua lucrurile. Economiile lumii sunt interconectate mai mult decât cu ani în urmă, informația circulă foarte repede și are un impact mai profund asupra vieții noastre. Practic, în fiecare moment trebuie să fim pregătiți și pentru „dar dacă”.

În plus, economicul este influențat de politic și anul acesta avem alegeri… Rămâne de văzut ce amploare vor avea asupra economiei aceste alegeri și forma sub care se vor manifesta.

Inflația va continua să își producă efectele?

În România, BNR a ales o abordare prudentă în privința politicii monetare, cu ajustări de dobândă efectuate doar după analize riguroase. Chiar dacă inflația a scăzut, în 2024 vom resimți, în continuare, efectele inflației și ne putem aștepta ca dobânzile să nu scadă foarte abrupt, având în vedere așteptările pentru 2025.

Pentru euro, așteptările sunt clare în legătură cu reducerea dobânzilor.

Trebuie să avem în vedere că, până acum, inflația a fost determinată de doi factori principali – lipsa ofertei (în condițiile unei cereri mari) și o criză energetică.

Ambele elemente nu mai produc efecte atât de pronunțate, astăzi. Prețul energiei s-a stabilizat, la nivel european, și există, în continuare, presiune pe creșterea capacităților de producție de energie „verde”, cu estimări generoase și ambițioase.

Al doilea element a fost lipsa ofertei, care a debutat în pandemie, odată cu oprirea sau reducerea semnificativă a activității, în multe fabrici din lume. Economia globală a repornit și, deja, a ajuns să producă, fără a mai întâmpina probleme importante de logistică, lipsă de componente etc.

Din 2025, este posibil să discutăm despre un alt tip de inflație, generată de transpunerea costurilor mai ridicate în legătură cu o eventuală majorare a taxelor.

Aceste posibile majorări se vor răsfrânge asupra prețurilor finale ale bunurilor și serviciilor. O asemenea inflație ar putea persista pe termen mai lung.

Deficitul bugetar va trebui corectat și aici este de așteptat să asistăm la majorări de taxe. 2024 este an electoral (nu sunt probabile majorări de taxe) și astfel este de așteptat ca acele corecții necesare să apară în 2025 și chiar 2026.

Ne așteptăm ca tot mai multe firme să nu facă față schimbărilor? Sunt firmele mici mai vulnerabile?

Firmele mici vor resimți presiuni suplimentare, față de cele medii și mari. Este normal, având în vedere faptul că firmele mai mari dispun de o altă bază a capitalului.

Poate că unii dintre jucătorii mici vor lua în calcul posibilitatea de a se asocia, pentru că un procent mic din ceva mare poate fi superior unui procent de 100% din ceva mic.

Pentru firmele mici, se va ajunge la o ecuație tot mai greu de gestionat, înregistrând presiuni tot mai mari, în toate zonele, și este obligatoriu să poți bloca anumite fonduri pentru situații excepționale, lucru pe care îl pot face doar companiile aflate în creștere și cu o evoluție elocventă.

Companiile mari au acces suplimentar la capital, generează volume superioare și pot suporta șocurile de adaptare mult mai bine decât firmele mici.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.