VOLVO TRUCKS. Sunete unice pentru camioanele electrice

Pentru a spori siguranța, Volvo Trucks a creat, pentru modelele sale electrice, un sistem de avertizare acustică cu sunete unice. Alerta sonoră proiectată de Volvo va îmbunătăți siguranța, făcând pietonii, bicicliștii și alți utilizatori din trafic conștienți de apropierea camioanelor silențioase, care altfel ar fi mai greu de sesizat. În același timp, sunetele sunt concepute pentru a fi plăcute și discrete, atât pentru șofer, cât și pentru cei din apropiere.

De la data de 1 iulie 2021, toate vehiculele electrice noi din UE trebuie să emită un sunet cu un anumit nivel, atunci când se deplasează cu viteze sub 20 km/h. Nivelul sonor necesar depinde de viteză și crește pe măsură ce accelerează. La viteza de 20 km/h, sunetul ar trebui să aibă cel puțin 56 decibeli. În SUA, există o legislație similară pentru vehiculele care circulă cu viteze de 30 km/h sau mai încet. Dacă vehiculul este prea silențios, trebuie adăugat un sistem acustic extern de alertare (AVAS).

Pentru a îndeplini noile cerințe și, în același timp, pentru a menține avantajele nivelurilor de zgomot reduse specifice vehiculelor electrice, Volvo Trucks a dezvoltat un set unic de sunete premium, pentru modelele sale de camioane electrice.

Anna Wrige Berling

„Ne bucură mult această nouă cerință legislativă. De când eram copii, am învățat să ne bazăm nu doar pe ceea ce vedem, ci și pe ceea ce auzim în trafic – uneori atât de mult încât nici măcar nu ne mai asigurăm înainte de a traversa o stradă! Cu noul nostru sistem de alertă, dorim să fim siguri că pietonii și bicicliștii își sau seama atunci când sunt aproape de camioanele noastre electrice”, explică Anna Wrige Berling, director pentru siguranța traficului și produselor la Volvo Trucks.

Conceput de experți în acustică

Gama de sunete este rezultatul unor cercetări și testări amănunțite ale experților în acustică Volvo Group. Este important de știut că autocamioanele electrice vor fi în continuare mult mai silențioase decât cele convenționale.

„Sunetele sunt concepute pentru a nu pătrunde prin pereți. Camioanele noastre electrice vor permite, în continuare, livrări silențioase pe timp de noapte și vor contribui la condiții de muncă mai bune pentru șoferi și la un mediu mai curat și cu mai multă liniște”, spune Anna Wrige Berling.

Alerta acustică dezvoltată de Volvo pentru vehiculele electrice nu este, de fapt, doar un singur sunet, ci patru diferite, informând oamenii din apropiere despre ceea ce face camionul: mers înainte, staționare, mers înapoi etc. Sunetele vor varia în intensitate, în funcție de viteza camionului, și vor schimba frecvența în timpul accelerării și decelerării.

Cea mai larga gama de camioane electrice din industrie

Odată cu începerea vânzărilor celor trei noi modele de camioane grele electrice – Volvo FH, FM și FMX – Volvo Trucks are, acum, o gamă impresionantă de șase camioane electrice de dimensiuni medii și grele. Aceasta este, în prezent, cea mai completă gamă de camioane electrice comerciale din industrie.

Producția noilor modele electrice Volvo FH, FM și FMX pentru Europa va începe în a doua jumătate a anului 2022. Acestea se alătură Volvo FL Electric și Volvo FE Electric destinate transporturilor urbane, aflate în producția de serie din 2019, pentru aceeași piață. În America de Nord, vânzările Volvo VNR Electric au început în decembrie 2020.

„Camioanele electrice vor fi din ce în ce mai obișnuite în trafic, iar, prin adăugarea la vehiculele noastre electrice a sistemului sonor de alertă acustică, suntem mândri că putem combina într-un mod deosebit strategia către emisii zero cu ambiția noastră de zero accidente”, afirmă Anna Wrige Berling.

Volvo Trucks și DFDS colaborează pentru dezvoltarea transportului electric

DFDS, cea mai mare companie de transport și logistică din Nordul Europei, și Volvo Trucks își unesc forțele pentru electrificarea transporturilor cu autocamioane grele. Ca un prim pas, DFDS va folosi, începând din această toamnă, un camion electric Volvo FM pentru a livra piese fabricii de camioane Volvo de lângă Göteborg. Inițiativa marchează un pas remarcabil pentru dezvoltarea unui lanț de aprovizionare fără combustibili fosili pentru Grupul Volvo. Inițial camionul va circula pe o distanță totală de 120 de kilometri pe zi.

Pentru a investi în viitor, DFDS a decis să construiască cea mai puternică stație de încărcare de pe piață la depozitul propriu din Göteborg, cu o capacitate de 350 kW.

Volvo Group este unul dintre cei mai mari producători de camioane și diferite alte vehicule din întreaga lume, fiind, prin urmare, un mare cumpărător de servicii de transport în sine. Scopul este de a construi un lanț de aprovizionare fără utilizarea combustibililor fosili.

„Obiectivul nostru comun este de a învăța unii de la alții și de a obține informații mai bogate și folositoare, care acoperă subiecte cruciale, cum ar fi capacitatea bateriei, planificarea rutei, alimentarea, experiența șoferilor și multe altele. A transporta în mod electric este mult mai mult decât un camion – este o soluție totală”, spune Roger Alm, președintele Volvo Trucks.

adaptarea: Raluca MIHĂILESCU
raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.