Bucureștiul semnează scrisoarea deschisă a capitalelor europene privind limitele de poluare a aerului

Primarul general interimar Răzvan Sava susține apelul primarilor din Europa către guvernele lor privind prioritizarea sănătăţii cetăţenilor faţă de lobbyul industrial, apel lansat de către primarul orașului Paris, Anne Hidalgo.

Orașele europene care susțin această inițiativă sunt: Amsterdam, Atena, Barcelona, București,  Budapesta, Copenhaga, Valletta, Lisabona, Londra, Madrid, Milano, Nicosia, Oslo, Riga, Rotterdam, Sofia, Stockholm, Viena și Varșovia.

Redăm mai jos textul integral al scrisorii deschise a primarilor europeni privind limitele de poluare a aerului, ce va fi publicată în ziarul francez Le Monde pe data de 17 martie 2016.

UN APEL DIN PARTEA PRIMARILOR DIN EUROPA CĂTRE GUVERNELE LOR

PRIORITIZAREA SĂNĂTĂŢII CETĂŢENILOR FAŢĂ DE LOBBYUL INDUSTRIAL

”Noi, primarii unora dintre cele mai deosebite orașe din Europa, avem datoria de a proteja sănătatea cetățenilor noștri și de a asigura un mediu sănătos și o calitate a vieții decente pentru aceștia.

În curând 80% din populația Europei va trăi în zone urbane. Viețile noastre de zi cu zi sunt punctate de apogee ale nivelurilor de poluare, în mare parte cauzate de emisiile care duc la probleme serioase de sănătate. Astfel, ne asumăm cu determinare misiunea de a proteja sănătatea publică și clima. De aceea ne-am angajat în acțiunea COP21 de la Paris de a reduce nivelul poluării în orașele noastre.

Pentru a putea duce la capăt acest angajament important pe care l-am făcut în fața femeilor și bărbaților care ne-au ales, avem nevoie de o legislație europeană ambițioasă și curajoasă.

Avem nevoie de reguli echitabile, care să se aplice companiilor private din Europa, mai ales celor din industria de automobile. Să nu uitam că Organizația Mondială a Sănătații  a descoperit că emisiile vehiculelor sunt responsabile pentru moartea prematură a 75.000 de persoane anual în Europa.

În octombrie 2015 un comitet tehnic alcătuit din experți din statele membre a decis sa permită producătorilor de vehicule să depașeasca limitele emisiilor stabilite de legislația UE. Dacă va fi implementată, această decizie va permite noilor mașini diesel sa depășească pragurile de emisii de oxid de azot (NOx) cu 110%. În februarie 2016, din păcate, Parlamentul European  a decis să sprijine această politică, care reprezintă o amenințare la adresa locuitorilor orașelor noastre.

Dacă această decizie este implementată, atunci calitatea aerului în orașele noastre nu va îndeplini standardele UE.

Cum putem proteja sănătatea locuitorilor noștri când Uniunea Europeană a aprobat un permis pentru poluare, pe spatele sănătații publice? Ce vom putea spune părinților ai căror copii suferă de boli respiratorii, sau bătrânilor sau celor mai vulnerabile persoane? Ar trebui să le spunem ca guvernele lor au decis că industria de automobile este mai importanta decât sănătatea lor?

Credem că această decizie este nedreaptă și greșită. Este inacceptabilă introducerea pragurilor de emisii, doar ca apoi să se permită violarea lor. Nu este drept ca autoritătilor publice să li impuna obligația de a respecta standardele de poluare a aerului, dar în același timp să se dea undă verde industriei de automobile să le încalce.

70% din efectul de seră creat de emisiile de gaze au ca punct de origine orașele. Implementarea cu succes a Înțelegerii de la Paris, negociată intens în decembrie 2015, depinde acum de acțiunea orașelor. Ca primari, suntem gata să ne asumăm această responsabilitate. Din anul 2009, orașele din Rețeaua C40 au realizat peste 10.000 de acțiuni privind clima. Acum avem nevoie de sprijinul liderilor politici de la toate nivelurile. Facem apel la guvernele din Europa să utilizeze toate mecanismele legale și politice pentru a se asigura că standardele de poluare a aerului în Europa sunt aplicate în mod consecvent în toate sectoarele industriale. Sănătatea cetățenilor noștri depinde de acest lucru.”

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.