CBRE – lider de piaţă în tranzacţiile de spații de birouri

CBRE Romania ocupa locul 1 în tranzacțiile de spații de birouri pe trimestrul al treilea, asa cum arata  cel mai recent raport al companiei. Echipa Office Agency a CBRE a tranzacționat in acest trimestru 44.300 mp in Bucuresti, reprezentând atat chiriași cat și proprietari de clădiri.

CBRE continuă astfel performantele remarcabile pe piața de real estate din Romania. Dupa ce în 2013 a realizat cea mai mare tranzactie din domeniul industrial, iar anul trecut a intermediat cel mai mare contract din piata de spatii de birouri (contract in valoare de 40 de milioane de euro pentru o consolidare in complexul Novo Park), CBRE isi depășește propriile performante și recorduri in anul 2015.

Aceste rezultate confirmă decizia managementului CBRE Romania, care a mizat pe construirea unei echipe de profesioniști pur-sânge, printr-o campanie intensa de recrutare si training.

“România este pentru noi cel mai important client”, spune Răzvan Iorgu, Managing Director CBRE.

Razvan Iorgu_Director General CBRE Romania

“Ne propunem să facem din produsul intern brut al țării cel mai important indicator de performanță al CBRE. Creșterea PIB-ului national ca urmare a investițiilor pe care noi le aducem in tara este cea mai importantă realizare a noastra”, adaugă el.

Prelungirile de contracte  au dominat piața de spații de birouri în acest trimestru, ceea ce confirmă tendinta de consolidare a jucatorilor din industrie si servicii – companiile se preocupă din ce în ce mai mult să își proiecteze viitorul și activitățile operaționale. Totalul tranzacțiilor de birouri din piață, incheiate în T3, se ridică la 72.000 mp; renegocierile cu extindere de durata au o pondere de 53%, iar intrarile noi pe piata (cerere noua), o cota de 30% din total tranzacții.

cbre 01

“Datele statistice de pe trimestrul al treilea demonstreaza ca sentimentul pozitiv despre care discutam la inceputul anului este un fenomen sustenabil, dovada a maturitatii pietei si a evolutiei macroeconomice bune.”, apreciază Mihai Păduroiu, Head of Office Agency, CBRE Romania.

“De asemenea, cota de 30% din volumul total tranzactionat, reprezentat de cresteri ale companiilor prezente deja sau de intrari noi pe piata din Romania, este un maxim istoric si permite cresterea asteptarilor pentru evolutia cererii in 2016. “, mai spune Păduroiu.

Rata totala de neocupare se menține în aceleași niveluri ca și în trimestrul al doilea – 13,1% acum, fata de 12,9% in al doilea trimestru. Până la sfârșitul anului vor mai fi livrați 41.600 de mp de spații de birouri, cel mai important proiect fiind  AFI Park 4 si 5, dezvoltat de AFI Europe, cu o suprafata de 32,000 mp.

Pentru 2016, previziunile de spații de birouri vizeaza livrarea a 382.000 mp, marea majoritate a acestora in zona de Nord si Pipera (67%)  si in zona de Vest (15%). Chiria Prime s-a menținut și în acest trimestru la nivelul de 18,5 eur/mp.

Bucharest Office MarketView Q3 2015

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.