Consiliul Judetean (CJ) Cluj a semnat, vineri, contractul cu Bosch pentru fabrica de componente auto, de 77 milioane euro, pe care compania germana o va construi la Jucu, in locul lasat liber de Nokia. Investitorul a primit in concesionare, pentru 99 de ani, 21,5 hectare de teren, ceea ce il obliga sa nu plece prea curand. In plus, va obtine ajutor de stat, promis de Guvern inca de pe vremea cand era premier Emil Boc.
CJ Cluj va sprijini compania Bosch pentru racordarea la utilitati si va asigura, pe cheltuiala sa, accesul auto si pietonal la parcela de teren. Tot in sarcina administratiei judetene va reveni devierea canalului colector care traverseaza parcela concesionata de catre Bosch.
Contractul cu Bosc prevede ca, daca isi inchide operatiunile de la Jucu, compania germana fie restituie parcela de teren, in cel mult doi ani, in starea in care a preluat-o, fie gaseste un investitor care sa preia investitia in termenii contractului.
“Investitia Bosch este cea mai mare din istoria Clujului pe care o face o companie privata, iar pana la final va aduce peste 2.000 de locuri de munca si va genera incasari importante la buget, a declarat Alin Tise, presedintelui CJ Cluj.
Contractul acorda companiei Bosch drept de superficie pentru o perioada de 99 de ani pentru suprafata de teren de 21,5 ha situata in cadrul parcului Tetarom III, aflat in proprietatea CJ Cluj. Investitia se va realiza in doua etape si are in vedere, in faza finala, construirea a 80.157 mp construiti la sol, incluzand o unitate de productie, spatii de birouri, centru logistic, cladire tehnica, parcari, alei si spatii verzi. Pentru dreptul de superficie, Bosch va plati o taxa de 0,1 euro/mp/an plus TVA, taxa ce se va achita in lei.
In prima faza, a doua jumatate a lui 2012, compania germana va crea peste 300 de locuri de munca.
Concernul german Bosch, cel mai mare furnizor de tehnologie auto pe plan mondial, detine deja doua fabrici in Romania, in municipiul Blaj. Prima a fost construita in 2007 (investitie de 11 milioane euro) iar a doua in 2009 (investitie de 30 milioane euro). Alegerea orasului nu a fost intamplatoare, concernul german avand legaturi de peste un deceniu si jumatate cu Intreprinderea de Aparate si Masini Unelte – IAMU Blaj, unde lucreaza in prezent 1.000 de oameni, 80% din productie fiind pentru Bosch.
Bosch este prezent pe piata romaneasca din 1994 si are 1.100 de angajati la Blaj, Bucuresti si Timisoara.
Grupul Bosch este format din Robert Bosch GmbH si cele peste 300 de filiale si companii regionale din peste 60 de tari. Compania a realizat in 2010 o cifra de afaceri de 47,3 miliarde de euro si a cheltuit aproximativ 4 miliarde de euro pentru cercetare si dezvoltare, inregistrand aproximativ 3.800 de patente pe plan international. (M.S.)