COTAR: protest cu 100 de TIR-uri, în fața Guvernului

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) a anunțat că urmează să participe miercuri, 29 septembrie, la o acțiune de protest pentru a cere soluționarea problemelor din segmentul transporturilor.
În loc de 5.000 de persoane/autovehicule vor mai putea participa doar 100, conform noilor reguli impuse pentru Capitală, se menționează într-un comuncat de presă al COTAR. Conform acestuia, protestul se va desfășura între orele 9:00-15:00, cu 100 de capete tractor, în fața sediului Guvernului, din Piața Victoriei.
La protest vor participa transportatori din toate organizațiile și asociațiile patronale: COTAR, UNTRR, APTE 2002, ARTRI ,FORT, APULUM, și ATM BUCOVINA.

Iată precizările transmise ZIUA CARGO:

„Principalele problme pe care trebuie să le rezolve Guvernul și Parlamentul României, pentru a salva transporturile, sunt: eliminarea impozitării diurnelor retroactiv, pe ultimii 5 ani; despăgubirile care nu li s-au plătit miilor de șoferi care au ajuns în service-urile auto, în ultimul an, și stoparea creșterii nejustificate a prețurilor pentru polițele RCA.

Acum 5 ani, fostul premier al României de la acea vreme, Victor Ponta, a dat amnistie fiscală pentru a rezolva aceeași problemă a diurnelor, tocmai pentru că era o scăpare din Codul fiscal, dar nu s-a modificat nimic în legislație, iar astăzi avem din nou aceeași problemă. La începutul lunii august, toate organizațiile și asociațiile transportatorilor rutieri au cerut eliminarea acestei aberații fiscale care va avea ca rezultat eliminarea firmelor românești de transport de pe piața internă și internațională, dar politicienii au avut treburi mai importante de rezolvat, cu lupte interne din coaliția de guvernare și din interiorul partidelor. Îi invităm acum, după ce și-au rezolvat o parte din problemele interne, să ia decizii și pentru a stabiliza economia României.

Celelalte două probleme grave pe care ar fi trebuit să o rezolve până acum autoritățile statului sunt legate de polițele RCA, pe dde o parte pentru că avem mii de cazuri în care românii încă nu și-au primit despăgubirile de la asiguratori, pe de altă parte, avem creșterea alarmantă și nejustificată a prețului poliței RCA. Nu înțelegem ce face Consiliul Concurenței, în acest caz, în afara faptului că domnul Chirițoiu iese cu declarații năucitoare, atât despre RCA, cât și despre scumpirea gazelor și a energiei electrice. Am mai stat o dată în stradă, în anul 2016, ca să trezim Consiliul Concurenței din somn, când declara oficial că asiguratorii sunt corecți. După ce am protestat în stradă luni de zile, s-au trezit din som și au plafonat tarifele RCA.

„Domnule Chirițoiu, ați mai obținut un mandat, v-ați văzut visul împlinit, dar ce fac azi asiguratorii în piață nu vedeți? Ce legatură are falimentul City Insurance cu dublarea prețurilor polițelor RCA de către toți asiguratorii, în numai o săptămână? Aveți o plăcere deosebită de a ne vedea protestând în stradă, ca să ne acuzați de „boicot”? Nu e mai bine să vă faceți treaba și să observați ce a văzut toată lumea, respectiv faptul că este o majorare concertată a tuturor asiguratorilor din piață? Unii au anunțat acum 60 de zile dublarea tarifelor, altii acum. Cert este că tarifele RCA au explodat și nu numai la transportatori, ci la toți cei peste 8,5 de milioane de asigurați. Treziți-vă și luați măsuri! Plafonați tarifele! În caz contrar, vom porni protestele în toată țara”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Până acum am văzut că unii pot fura 500 de milioane de euro, fără intervenția autorităților, apoi tot ceilalți, care sunt corecți, trebuie să plătească dauna, pentru că îndestularea Fondului de Garantare se va face tot din prețul polițelor plătite de ceilalți asigurați. Vrem să vedem că instituțiile statului fac și altceva decât să vegheze la buna desfășurare a activităților celor care ne-au furat până acum banii.

Dacă aceste probleme nu se for rezlova, în cel mai scurt timp, acțiunile de protest vor fi organizate în toată țara, respectând numărul maxim de participanți. Se pot organiza proteste simultan, în sute de locuri din țară, cu zeci de mii de mașini.”

Biroul de Presă COTAR

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.