Deszapezirea la bani marunti, exercitiu de imagine

Alexandru Nazare, ministrul Transporturilor, a cerut, joi, si Corpului de Control al ministerului verificarea licitatiilor pentru acordurile-cadru de intretinere a drumurilor, incheiate de CNADNR in perioada 2008-2011, dupa ce a solicitat acelasi lucru si Curtii de conturi, in urma cu cateva zile. Totul pare un exercitiu de imagine insa, generat de zapezile din ultimele 3 saptamani care au aratat din plin ineficienta firmele care primesc bani grei pentru mentinerea in circulatie a drumurilor nationale. In plus, si sefa CNADNR cere controale peste controale. La final vom afla insa ceea ce stim deja de la Anca Boagiu: contractele-cadru, in valoare de 1 miliard de euro, au fost semnate pe vremea liberalului Ludovic Orban, dar din bani nu s-a cheltuit decat un sfert, prin grija ministrilor PDL. 

Ministrul Alexandru Nazare sustine ca a dispus controlul si la propunerea sefei CNADNR, Daniela Draghia. Ambii au cerut zilele trecute Curtii de Conturi o asemenea verificare. Operatiunea pare la moda, deoarece Mircea Geoana a cerut acest lucru inca de duminica.

Potrivit CNADNR, valoarea totala a acordurilor-cadru incheiate pentru activitatea de intretinere multianuala in ultimii 4 ani a fost de 4,7 miliarde de lei (circa 1 miliard de euro, cat anunta si Anca Boagiu). Din acestia, 1,4 mld. lei sunt semnati pentru intretinerea curenta pe timp de iarna, 1,7 mld. lei pentru intretinerea curenta pe timp de vara si 1,5 mld. pentru lucrari de intretinere periodica (tratamente bituminoase, slam, covoare).

Din aceste sume au fost insa cheltuite, pana la data incheierii acordurilor-cadru, in 30.11.2011, mai putin de un sfert din suma, astfel:

• 506 milioane lei pentru intretinerea curenta pe timp de iarna;

• 387,7 milioane lei pentru intretinerea curenta pe timp de vara;

• 116,7 milioane lei pentru lucrari de intretinere periodica.

Dintr-o data, totul apare mai bine, desi sumele sunt chiar si asa mari.

Pentru iarna 2011-2012, CNADNR a incheiat contracte subsecvente aferente acordurilor-cadru in valoare de 401,7 milioane lei (inclusiv TVA), din care pana la 31.12.2011 au fost cheltuite 83,2 milioane lei. Sunt incluse numai drumurile nationale, intrucat autostrazile A1 si A2 au un alt regim, cu acorduri-cadru incheiate in 2009.

In concluzie, operatiunile de deszapezire efectuate in ianuarie 2012 fac obiectul acordurilor-cadru incheiate din anul 2008 si contractelor subsecvente, iar din suma de un miliard de euro s-a cheltuit mai putin de un sfert.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.