Mai putine accidente rutiere

 

Numarul accidentelor rutiere grave soldate cu morti si raniti a scazut mult in perioada Craciunului fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar acest lucru s-a inregistrat si pe tot parcursul anului, cel mai semnificativ indicator fiind cel a persoanelor decedate, care a ajuns cu peste 16% mai mic decat cel din 2010. Politia Rutiera a amplasat, luni, echipaje de control la toate intrarile in Bucuresti si pe majoritatea drumurilor nationale cu trafic intens, continuand, astfel, actiunile de prevenire a accidentelor, derulate de dinainte de Ajun.

“Cresterea disciplinei in trafic si reducerea numarului accidentelor rutiere grave reprezinta obiectivele politiei rutiere, atat timp cat, anual, in accidente de circulatie mor sau sunt vatamate mii de persoane, costurile implicate cuantificandu-se in sume impresionante de bani si suferinte incomensurabile”, informeaza Politia Rutiera.

La nivel national, in perioada 23-25 decembrie au fost inregistrate 34 de accidente grave, soldate cu decesul a 11 persoane si ranirea grava a altor 33. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, se constata scaderi la toti indicatorii statistici: 44 accidente grave, 19 morti si 113 raniti grav.

“In vederea mentinerii unui climat de siguranta rutiera, pe drumurile publice din toata tara a fost luata masura intensificarii controalelor pe majoritatea drumurilor nationale cu trafic rutier intens. Ocazionat de intoarcerea bucurestenilor catre Capitala, au fost amplasate la toate intrarile in Bucuresti, pe drumurile nationale, echipaje rutiere de control”, anunta Politia Rutiera.

De asemenea, au fost amplasate 13 echipaje rutiere in judetul Ilfov si pe drumurile nationale DN 1, DN 2 si pe DN 6. “Totodata, se acorda o atentie deosebita si rutelor din judetul Prahova, unde sunt amplasate echipaje de politie, pe majoritatea segmentelor de drum potential periculoase si in zonele cu numeroase treceri pietonale”, adauga Politia Rutiera.

 

Campioni in UE la scaderea deceselor: cu 16,3% mai putine decat anul trecut

 

In urma actiunilor intreprinse de Politia Rutiera pentru cresterea sigurantei traficului rutier, de la inceputul anului s-au inregistrat scaderi de accidente, comparativ cu anul trecut, dar mai ales la capitolul persoane decedate.

Astfel, statistica arata ca numarul accidentelor de circulatie a scazut cu 1,3% (8.742 de accidente, cu 112 cazuri mai putine), iar cel al persoanelor decedate – cu 16,3%, (1.892 persoane decedate, cu 368 de cazuri mai putine). Numarul persoanelor ranite grav a crescut insa usor, cu 1,4% (8.252 de persoane ranite grav, cu 127 de cazuri mai multe).

Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere produse de-a lungul anului au fost viteza neadaptata la conditiile meteo, de drum sau trafic, urmata de traversarile neregulamentare ale pietonilor si neacordarea prioritatii pietonilor angajati regulamentar in traversare.

Dintre statele europene, Romania este tara cu cea mai mare scadere a numarului de persoane decedate in urma accidetelor rutiere. Potrivit Strategiei europene de siguranta rutiera pentru perioada 2011-2020, fiecare stat membru trebuie sa reduca numarul de persoane decedate in urma accidentelor rutiere cu 50%.

Totodata, conform datelor Comisiei Europene, tara noastra are cea mai mare rata de scadere a victimelor accidentelor rutiere in ultimii 21 de ani. De asemenea, Raportul Uniunii Europene pentru siguranta rutiera plaseaza Romania pe locul 9, pentru perioada scursa din 2009 pana in prezent.

In perioada urmatoare, actiunile Politiei Rutiere se vor concentra pe constientizarea conducatorilor auto asupra efectelor alcoolului la volan, pe combaterea neacordarii prioritatii de trecere pietonilor angajati regulamentar in traversare si pe cea a indisciplinei pietonilor.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.