Peste 10.000 de jandarmi si pompieri militari scot satele din nameti

Duminica seara sunt mobilizate in teren 10.866 de cadre ale MAI (jandarmi, pompieri militari, piloti) si 1.063 de autospeciale pentru deblocarea celor 45 de localitati izolate de nameti, dintre care 15 fara curent electric, majoritatea in judetele Buzau si Vrancea. In continuare exista 83 de drumuri judetene blocate, potrivit secretarului de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Mihai Capra, iar de la ora 18.00 au intrat sub incidenta Codului Portocaliu 6 judete.

“Am luat legatura cu toate aceste judete, nicaieri nu sunt probleme deosebite. Singurul fapt notabil a fost in Mehedinti, intre Turnu Severin si Orsova, unde a avut loc o avalansa pe drumul national, dar nu au fost probleme. Din fericire, nicio masina nu a fost prinsa in aceasta avalansa, s-a intervenit rapid, drumul a fost redat circulatiei”, a declarat Mihai Capra.

Oficialul MAI a adaugat ca s-a primit din partea Uniunii Confederatiilor Patronale Independente din Romania Patrorom o oferta de 50 de utilaje de deszapezire pentru a fi trimise unde va fi nevoie.

De sambata dimineata, elicopterele Ministerului Administratiei si Internelor au efectuat 16 zboruri pentru acordarea de sprijin si salvarea a 14 persoane aflate in situatii medicale dificile. Totodata, pilotii au executat si misiuni umanitare de transport de alimente pentru oamenii din zonele afectate.

Reamintim ca si militarii sunt mobilizati la scoaterea satelor din mameti si la transportul de ajutoare. Dupa ce sambata MApN a transportat cu aeronave SPARTAN si elicoptere PUMA peste 25 de tone de alimente in Braila, Ialomita, Buzau si Vrancea, angajatii ISU si militarii au transportat, duminica, 800 kg conserve de pateu si 6.600 litri apa minerala din rezervele de stat in Insula Mare a Brailei, in localitatile Faurei, Jirlau, Visani si Galbenu, ultimele trei fiind declarate zone izolate. Cu o zi inainte, un transport similar, plus 500 kg de alimente acordate de doua societati private din Braila, au fost duse in localitatile Marasu si Frecatei.

Bacul care face legatura cu Insula Mare a Brailei, prins in gheata de mai multe zile de cand Dunarea a inghetat, a fost scos la suprafata apei vineri, dupa eforturi intense ale echipelor de interventie, care au reusit sa disloce din gheata carma si elicea bacului.

Astfel, au putut fi transportate pe celalalt mal utilajele care au curatat drumurile pana in comune si au restabilit legatura intre Insula Mare si municipiul Braila, trecerile cu bacul desfasurandu-se acum in conditii de iarna.

In cele 11 sate din Insula Mare a Brailei traiesc peste 5.000 de oameni, care atunci cand se revarsa apele crescute ale Dunarii sufera din cauza inundatiilor, iar atunci cand fluviul ingheata au probleme cu traversarea Dunarii, avand in vedere ca singura legatura cu municipiul se face pe apa.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.