Tramvaie și autobuze electrice

Primăriile din marile orașe ale țării au depus anul acesta cereri de finanțare pentru fonduri europene în scopul achiziționării de autobuze electrice și tramvaie.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a depus 13 cereri pentru 100 de tramvaie, 100 de autobuze electrice și modernizarea unei linii de tramvai. „Primăria Municipiul București a depus 13 cereri de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritară 3 – Reducerea Emisiilor de Carbon în Zonele Urbane bazată pe Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă, pentru proiecte având ca obiective reducerea emisiilor generate de transportul rutier motorizat la nivelul Municipiului și îmbunătățirea eficienței transportului public de călători”, a anunțat edilul.

Cereri de finanțare de 283 de milioane de euro pentru București

Valoarea investiției pentru cele 100 de tramvaie este de aproximativ 220 de milioane de euro, din care s-a solicitat asistență financiară nerambursabilă de aproximativ 176,4 milioane de euro. Noile mijloace de transport vor fi împărțite să circule câte 12 pe liniile 1, 10, 21, 25 și 32, câte 10 pe liniile 40 și 55, iar 20 de tramvaie, pe linia 41.

Totodată, primarul Capitalei a depus o cerere de finanțare pentru proiectul de modernizare a liniei de tramvai pe Bd. Vasile Milea, de la intersecția cu Bd. Timișoara până în dreptul intrării în benzinăria OMV. Valoarea investiției este de aproximativ 6,14 milioane de euro, din care s-a solicitat asistență financiară nerambursabilă de aproximativ 6 milioane de euro.

Pentru achiziționarea a 100 de autobuze electrice sunt 4 cereri de finanțare. Din total, 29 de vehicule vor circula pe traseele 312, 313, 368 și 385, alte 13 autobuze – pe traseele 137 și 138, iar 33 de autobuze – pe traseele 173, 311, 336, 381, 601, la care se adaugă 25 de autobuze electrice – pe traseele 300, 330 și 335. Valoarea investiției celor 4 proiecte este de aproximativ 57 de milioane de euro, din care s-a solicitat asistență financiară nerambursabilă de aproximativ 56 de milioane de euro.

Toate cererile de finanțare au fost admise în etapa de evaluare administrativă și a eligibilității și se află în etapa de evaluare tehnică și financiară.

„De la data deschiderii perioadei pentru depunerea de proiecte, respectiv 20 septembrie 2017 și până la depunerea acestora, s-au desfășurat activități de pregătire a cererilor de finanțare împreună cu toate documentele aferente (studiu de oportunitate, studiu de trafic etc.)”, a precizat Gabriela Firea.

Astra Vagoane Călători, furnizor de tramvaie noi pentru Cluj

Primăria Municipiului Cluj-Napoca a atribuit companiei Astra Vagoane Călători contractul de livrare a 22 de tramvaie noi, pentru care va plăti 170,17 milioane lei (36,6 milioane euro). Potrivit acordului-cadru, se vor încheia mai multe contracte subsecvente, în cadrul cărora pot fi livrate unul până la trei tramvaie. Un contract subsecvent poate fi încheiat la fiecare 6 luni sau mai puțin (de la data semnării acordului-cadru), dar trebuie să se aibă în vedere termenul de livrare de 11 luni.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a depus cereri de finanțare în valoare de peste 100 de milioane de euro pentru susținerea transportului electric nepoluant în oraș. În această cerere de finanțare este cuprinsă și achiziția celor 22 de tramvaie noi. Astra Vagoane Arad este unic ofertant în alte două licitații pentru furnizarea de tramvaie noi, dintre care 20 la Oradea și 19 în municipiul Galați. Aceste oferte sunt în curs de evaluare.

Și municipalitățile din alte orașe au anunțat achiziționarea de tramvaie noi, la Arad și Timișoara fiind deja lansate licitațiile, iar la Craiova, Brăila, Ploiești și Iași aflându-se în diverse etape preliminare.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.