VEHICULE CONFISCATE pentru cereale fara acte

Transportul de cereale fara documente de insotire a marfii atrage confiscarea marfii dar si a mijlocului de transport. Prin Ordonanta 93 publicata la inceputul lunii iulie in Monitorul Oficial nr. 457, autoritatile impun masuri severe, motivate prin faptul ca se incearca eliminarea „banilor negri“ din domeniu.

Conform noului act normativ, transportul cerealelor sau al produselor de panificatie in scop comercial, neinsotit de documentele care sa justifice provenienta legala a acestora atrage o amenda cuprinsa intre 3.000 si 5.000 lei precum si confiscarea marfii si a vehiculului utilizat. Constatarea contraventiilor si aplicarea acestor sanctiuni intra in atributiile Garzii Financiare si ale Politiei Rutiere. Pentru a avea un control cat mai eficient, a fost solicitat inclusiv sprijinul Autoritatii Rutiere. „Confiscarea mijloacelor de transport nu este facuta de catre noi. ARR opreste vehiculele si controleaza documentele, comunicand rezultatul celor care pot dispune confiscarea. Documentele sunt verificate si la cel care incarca si la destinatar. Lipsa documentelor necesare atrage imobilizarea vehiculelor – se retine certificatul de inmatriculare si se ridica placutele de inmatriculare. Am primit deja o solicitare din partea autoritatilor din judetul Ialomita pentru desfasurarea de asemenea controale. Bineinteles ca am dat curs acestor solicitari“, a precizat Florian Coman, director general adjunct ARR.

Autoritatile nu pierd vremea

Imediat dupa publicarea ordonantei, au si inceput controalele, fiind stabilite sanctiuni consistente si confiscate mijloace de transport. Un motiv al implicarii autoritatilor de control ar putea fi reprezentat si de faptul ca 15% din veniturile rezultate in urma valorificarii bunurilor confiscate si a sanctiunilor aplicate se constituie intr-un fond de premiere. Astfel, la Arad, au fost confiscate 30 t de porumb si autovehiculul care le transporta (in cadrul operatiunii „Carausul“). În judetul Olt, au fost confiscate 140 t de grau, in Teleorman 140 t de grau si rapita (in conditiile in care au fost controlate 143 de mijloace de transport), iar in Alba au fost blocate cinci autocamioane care transportau cereale fara documente de insotire a marfii. În acelasi timp, in Ialomita, au fost retinute 38 t de grau. Acestea reprezinta, insa, doar o parte dintre controalele efectuate, iar actiunile continua.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.