Tesla anunță un model spectaculos pick-up

Elon Musk, milionarul excentric din fruntea companiei Tesla, a stârnit din nou valuri după ce a anunțat că pregătește lansarea unui nou produs al companiei, Tesla Pick-up.

După ce a lansat turismul electric, Model S și a dezvelit prototipul Tesla Semi, camionul electric ce ar trebui să intre în producție în 2020, compania ne arată că este decisă și pregătită să atace nișe noi ale pieței automotive.

Performant și accesibil

Și nu numai că atacă un segment nou al pieței, ci chiar și-a setat și niște ținte extrem de îndrăznețe. „Va fi un pick-up mai bun decât un Ford F-150, în ceea ce privește funcționalitatea, și va fi o mașină cu performanțe sportive mai bune decât cele ale unui Porsche 911. Aceasta este aspirația noastră”, a afirmat CEO-ul Tesla. Acest model va fi o versiune mai mică a camionului Tesla Semi, cu un „cuplu nebun” și „va putea, cu siguranță, să transporte alt pick-up” a continuat acesta.

După asemenea declarații te-ai aștepta ca și prețul să fie peste medie, din moment ce se promite o mașină cu asemenea abilități, dar Musk a lăsat oamenii cu o expresie de mirare pe față când a spus că probabil prețul de bază se va situa sub limita de 50.000 de dolari.

Modelul Ford F-150, pe care Tesla l-a fixat ca etalon de funcționalitate, poate fi achiziționat de pe piața americană cu prețuri ce variază între 28 și 67.000 de dolari, deci i-ar deveni un concurent serios, dacă ar livra performanță mai bună la preț mai mic, așa cum oficialul Tesla anunță.

Totodată, ar reuși să se situeze sub prețul anunțat de un alt jucător de pe această nișă (din SUA), Rivian, care a anunțat apariția modelului său de pick-up electric pentru 2020, la un preț de 69.000 de dolari.

Încredere peste limite în forțele proprii

Conform celor spuse de Elon Musk, noul pick-up Tesla va fi asemănător lui Ford F-150, care este, în acest moment, cel mai bine cotat pick-up de pe piața americană și unul dintre cele mai bine vândute modele din ultimii 10 ani din SUA.

Nu se poate pune la îndoială faptul că aceste ținte, pe care compania, prin vocea CEO-ului său, și le-a setat sunt extrem de înalte. Criticii lui Musk sunt de părere că acesta și-a propus să realizeze lucruri imposibile, fiind atrase păreri sceptice chiar și din rândul celor care sunt susținători ai proiectelor lui Elon Musk.

Elon Musk, CEO Tesla: „Camioneta va trebui să fie incredibilă din punct de vedere al funcționalității și al modului de încărcare și va fi uimitor ca apariție. Nu va semăna deloc cu un pick-up normal, va arăta destul de științific, ceea ce înseamnă că nu va fi pentru toată lumea. Dacă cineva își va dori un pick-up așa cum au fost cele din ultimii 20-40 de ani, probabil că acest model nu este pentru el.”

Acesta a spus și că, după planurile pe care le au, autonomia camionetei electrice să fie undeva între 600 și 800 de kilometri, va avea tracțiune integrală, o suspensie dinamică ajustabilă în funcție de sarcină, precum și o capacitate de remorcare de peste 100 de tone (!!). Cifre ca acestea au stârnit o rumoare generală pentru că o asemenea performanță ar fi chiar remarcabilă.

Totodată, Musk spune că mașina va avea capacitatea de a parca paralel în mod automat, deși nu au fost indicată prezența unei camere 360° sau a vreunui radar. Un element ce a atras atenția a fost și faptul că vor exista mufe pentru utilaje grele, de 240 V, ce vor fi alimentate de la același pachet de baterii, fără a fi nevoie de un generator auxiliar.

Science Fiction

Design-ul camionetei, încă necunoscut, a fost descris ca fiind „cyberpunk”, termen greu de transpus în ceva palpabil, dar a dat indiciul că ar fi „inspirat” din seria de filme SF Blade Runner. Pe Twitter, CEO-ul Tesla primele detalii despre pick-up-ul Tesla, pe lângă faptul că le-a cerut adepților săi sfaturi și caracteristici pe care le-ar dori să le vadă în următorul vehicul. Acesta a mai spus că pick-up-ul va fi prezentat până la sfârșitul acestui an și că este „cel mai încântat” de acest model, adăugând: „Poate că va fi prea futurist pentru majoritatea oamenilor, dar mie îmi place”.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.