Guvernul a tăiat 1 miliard de lei de la Transporturi, la a doua rectificare bugetară

Guvernul Orban a aprobat, în 28 noiembrie, a doua rectificare bugetară din acest an, iar Ministerul Transporturi a pierdut încă 1 miliard de lei, după ce, la rectificarea din vară, i-au mai fost tăiați 128,8 milioane lei, de către Guvernul Dăncilă.

Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare de la Transporturi a avut în vedere gradul de execuție a cheltuielilor, precum și necesarul estimat a se plăti până la finele anului.

Ministerul Finanțelor precizează că „s-au identificat economii în principal la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (-1.300 milioane lei la propunerea ministerului), transferuri către instituții publice, pentru întreținerea infrastructurii feroviare și întreținerea și dezvoltarea infrastructurii rutiere (-200 milioane lei), proiectele de investiții finanțate din fonduri rambursabile (-57,4 milioane lei), cheltuieli de personal (-1,0 milioane lei), dobânzi (-2,6 milioane lei) și rambursări de credite (-5,0 milioane lei). S-au alocat fonduri pentru decontarea facilităților și gratuităților de care beneficiază diferite categorii sociale (185,4 milioane lei) și pentru finalizarea proiectelor ISPA”.

Deficitul estimat până la sfârșitul anului a fost majorat la 4,4%

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, după aprobarea de către Guvern a rectificării bugetare, că deficitul estimat până la sfârșitul anului a fost majorat la 4,4% de la 4,3, cât fusese calculat inițial, în proiectul Ordonanței de urgență (OUG), deoarece au apărut cheltuieli suplimentare la Sănătate (plata a 400 de milioane de lei pentru concediile medicale ale personalului și încă 200 de milioane pentru medicamente) și la Educație, unde au fost prevăzute 460 de milioane pentru achitarea diferențelor salariale prevăzute de Legea 85/2016, plăți restante pe anii 2018 și 2019 pentru universitățile de stat.

În proiectul inițial al OUG privind rectificarea bugetară, erau prevăzute tăieri de peste 2 miliarde de lei la Educație și suplimentări de 2,9 miliarde de lei la Sănătate.

Guvernul a suplimentat și bugetul Ministerul Muncii, care în proiectul inițial avea prevăzuți aproape 4 miliarde de lei în plus. Astfel, a primit încă 585 milioane lei, pentru plata pensiilor pe decembrie, dar și 40 de milioane după recalcularea pensiilor a peste 5.685 de persoane.

De asemenea, Guvernul Orban a alocat 70 de milioane de lei Ministerului Agriculturii, pentru programul Tomata, deoarece banii nu erau incluși în buget.

Ministrul Florin Cîțu a declarat, la finalul ședinței, că rectificarea nu ține seama de economiile obținute prin reducerea numărului de ministere, deoarece procesul nu a fost finalizat. Astfel, ministerele au încă în dezbatere publică hotărârile de guvern pentru reorganizare.

”Rectificarea a fost făcută pe structura guvernului vechi. Pentru anul viitor, prevedem un buget de 3,5%, sunt sigur că această îmbunătățire va veni și din restructurarea Guvernului”, a asigurat Cîțu.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.