ONRC: Modificări la PFA și întreprinderi individuale

onrc_registrul_comertuluiOficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) informează că numărul obiectelor de activitate potrivit Nomenclatorului CAEN și cel al angajaților pe care îi poate avea o persoană fizică autorizată (PFA) sau o întreprindere individuală (II) au fost limitate începând din 15 ianuarie. 

“Potrivit Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea OUG 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I în data de 19.10.2016), se modifică modul de înregistrare și de funcționare a persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor individuale (II) și întreprinderilor familiale (IF). Principalele modificări vizează numărul maxim de angajați și numărul activităților pe care PFA/II le pot avea în obiectul de activitate”, precizează ONRC.

Astfel, art. 16 alin. (1) prevede că “PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN”, în timp ce art. 24 alin. (1) stipulează că “întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activități prevăzute de codul CAEN

În ceea ce privește numărul de angajați, art. 17 alin. (1) prevede că “PFA poate desfășura activitățile pentru care este autorizată singură sau împreună cu cel mult 3 persoane angajate de aceasta, în calitate de angajator cu contract individual de muncă încheiat și înregistrat în condițiile legii”.

Întreprinderea individuală poate angaja cel mult 8 salariați, terțe persoane, cu contract individual de muncă încheiat și înregistrat în condițiile legii și poate stabili relații contractuale, în condițiile legii.

Persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale vor solicita oficiului registrului comerțului competent modificarea, în mod corespunzător, a mențiunilor din registrul comerțului în termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a legii.

Potrivit alin. 4, modificarea mențiunilor referitoare la obiectul de activitate și emiterea noilor certificate de înregistrare se realizează, pe baza cererii, de oficiul registrului comerțului, cu titlu gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.