Cadou de ziua lui Băsescu: Ponta îl anunţă Prim-Ministru pe Tăriceanu

Exact de ziua lui Traian Băsescu (împlineşte 63 de ani), Victor Ponta a anunţat că după ce va ajunge Preşedintele României îl va numi premier pe Călin Popescu Tăriceanu, preferatul său şi pentru că va reface USL. Un alt cadou i-a făcut şefului statului BEC, prin anunţarea rezultatelor primului tur al alegerilor, în care protejata sa Elena Udrea a ratat locul 3.

Tăriceanu a mai ajuns prim-ministru o dată, în urma alegerilor din 2004, câştigate de Alianţa D.A.. A intrat însă în conflict cu preşedintele Băsescu după numai câteva luni, în momentul când i-a trimis faimosul bileţel roz prin care cerea salvarea lui Patriciu de justiţie.

Bileţelul i-a fost trimis prin Elena Udrea, pe atunci membră PNL şi instalată şefă de cabinet la Administraţia Prezidenţială de însuşi Tăriceanu, pentru a-i rezolva corespondenţa secretă cu Băsescu.  

Între timp Dinu Patriciu a murit, dar ceilalţi inculpaţi din dosar au fost condamnaţi la închisoare, în 7 octombrie.

În 13 mai, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti l-au audiat în dosar şi pe prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, arătând că măsura este necesară deoarece, în calitate de ministru al Finanţelor între anii 1992 şi 1996, a fost unul dintre semnatarii HG 157/1993 privind transferarea obligaţiilor şi drepturilor ce revin părţii române din Acordul de explorare petrolieră şi îmbogăţire a producţiei în perimetrul NC – 115 Libia.

“Au fost două acte normative: primul – HG 157/1993 semnat în aprilie 1993, iar cel de-al doilea – un amendament adus acestei HG, în ianuarie 1995. Cele două acte normative stabileau că sumele încasate de partea română, pe relaţia Libia, prin explorarea şi exploatarea de petrol, merg la bugetul de stat. Eu am avizat doar HG, pentru că la momentul semnării amendamentului nu eram în ţară”, a spus instanţei Florin Georgescu.

Procurorii au arătat că după intrarea în vigoare a HG 157, preşedintele de atunci al Rompetrol, Dinu Patriciu, a câştigat mai multe milioane de dolari de pe urma unui contract încheiat între România şi Libia.

Instanţa a decis definitiv că anchetatorii au dreptate, dar abia la circa o lună după ce Patriciu a murit.

Rezerve: George Maior şi Florin Georgescu 

Victor Ponta a mai anunţat astăzi că are doi premieri de rezervă:

– naşul său George Maior, şeful SRI, „dacă pentru România apar pericole de securitate strategică și pentru a da foarte clar garanții privind continuarea dezvoltării democratice, a obligațiilor noastre internaționale”

– Florin Georgescu, tehnocrat, “pentru că trebuie dat un semnal foarte clar de păstrare a disciplinei fiscal-bugetare”.

“Toți membrii coaliției, cu excepția grupului minorităților, care nu a solicitat acest lucru, vor avea reprezentare în guvern. Discuțiile despre anunțarea sau stabilirea oficială a prim-ministrului și despre structura Guvernului și obligațiile, programul pentru 2015-2016 vor începe după 18 noiembrie”, a subliniat Victor Ponta.

El a insistat însă că “este cea mai bună soluție în acest moment pentru funcția de prim-ministru președintele PLR, Călin Popescu-Tăriceanu, care este fondator, alături de colegii săi, al USL și garantează că principiile care au stat la baza USL – schimbarea regimului Băsescu, echilibrul social, dezvoltarea economică – vor fi continuate și în anii 2015 – 2016”.

„Aceasta este principala mea opțiune”, a conchis premierul Ponta în această seară, după prima parte a reuniunii coaliției de guvernare de la Palatul Parlamentului.

Magda SEVERIN