Celula de criza pentru deblocarea Dunarii

O celula de criza alcatuita din specialisti ai mai multor institutii se va intruni marti in vederea stabilirii unei strategii de actiune si interventie pentru deblocarea apelor Dunarii, informeaza Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Decizia a fost luata luni, de membrii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, la intalnire urmand sa participe specialisti din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerului Mediului si Padurilor, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si Companiei Nationale Apele Romane.

De asemenea, s-a stabilit ca un elicopter al MAI, impreuna cu specialisti din cadrul celulei de criza, sa survoleze cursul Dunarii pentru a evalua la parametrii reali situatia existenta. La nivelul judetelor riverane fluviului Dunarea se vor constitui celule de criza similare. Luni, un elicopter IAR 330-PUMA al Flotilei 86 Aeriana de la Fetesti a facut un zbor de recunoastere pe Dunare in zona in care s-au format poduri de gheata, o subunitate de geniu fiind pregatita sa actioneze pe fluviu in zona periclitata, daca situatia o va impune, anunta Gabriel Oprea, ministrul Apararii.

Un slep motor incarcat cu cereale s-a scufundat duminica noaptea pe Dunare, in zona judetului Calarasi, la km 372, intre doua macarale, unde era acostat. Slepul ADA 1, incarcat cu 700 de tone de porumb, s-a inclinat, din cauza ghetii care s-a urcat la nava la babord, iar legaturile la cele doua macarale si nava s-au taiat, aceasta fiind dusa in deriva un kilometru. Se pare ca este scufundat in zona km 371-370 Dunare, pe malul stang, dar cum gheata este foarte mare, nu se poate vedea.

Pe Dunare mai este un slep motor, Dunav, esuat si prins in gheata la kilometrul 373, dar deocamdata acesta este stabil.

Sloiurile de pe Dunare au avariat mai multe barje si nave ce se aflau ancorate in zona judetului Calarasi, unele dintre ele plutind in deriva odata cu bucatile de gheata.

Avertizare meteo

In cadrul sedintei extraordinare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, au fost prezentate si prognozele meteorologice si hidrologice pentru perioada urmatoare.

Astfel, potrivit unei avertizari hidrologice transmise catre cele 12 prefecturi din zona Dunarii, respectiv Braila, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Dolj, Galati, Giurgiu, Ialomita, Mehedinti, Olt, Teleorman si Tulcea, ca urmare a variatiilor de temperatura inregistrate in ultimele zile si a celor prognozate pentru perioada urmatoare si avand in vedere existenta formatiunilor de gheata pe fluviu, s-a constat ca pot avea loc fragmentari ale podurilor de gheata, desprinderea si punerea in miscare a formatiunilor de gheata, precum si ingramadirea acestora in sectoarele cu viteze mai mici ale debitelor si cresterea artificiala de niveluri cu efecte locale pe sectorul aval Oltenita.

In aceste conditii, reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor au solicitat Ministerului Transporturilor sa prezinte situatia la zi a navelor si barjelor care se afla pe Dunare (numar, tipul incarcaturii si situatia de la fata locului), pentru a se evita eventualele poluari accidentale cu produsele din incarcatura.

In zona Calarasi si pe Dunarea fluviala nu exista spargator de gheata, iar in momentul in care se pune in miscare un pod de gheata precum cel de la Calarasi, nu poate fi luata nicio masura de protectie.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Salut,O intrebare lmspia, dar vitala pentru cariera: CUM AFLU CE VREAU?Ma gandesc de peste un an de zile la acest lucru, timpul trece, dar nu ma pot hotari din mai multe motive:- sechele de la fostele locuri de munca unde am ajuns ca ceea ce imi placea acum sa ma sperie si poate ca in adancul fiintei mele inca mi le mai doresc dar, ce ne facem cu modul in care aceste dorinte native sau talente innascute sunt ingradite si uratzite la locul de munca- alung atat de repede din minte ceea ce vreau incat nici nu am timp sa identific acest aspect; alung din minte pentru ca nu mi-ar aduce banii de care am nevoie ca sa traiesc decent si ma intreb, cata libertate avem cu adevarat sa facem ce dorim atata timp cat mintea noastra este ocupata sa gaseasca solutii pentru supravietuire- am deja o cariera , mai multi ani intr-un domeniu si oricat as vrea sa schimb domeniul, mult prea tehnic de altfel, nu obtin nici un interviu pe alt domeniu, ba si mai mult, toti angajatorii ma vad perfecta pentru acelasi job pe care sunt acum- si daca totusi parca intrezaresc cam ce as vrea, ar trebui sa o iau din nou de la zero, sa ma specializez in cu totul alt domeniu, deci sa pornesc din nou de jos, sa fac din nou cate in luna si in stele de care sincer sunt satula si incapabila (vorbesc aici de omul multitasking asa cum este vazut un incepator)- imi aduc aminte de visele din facultate si de realitatea unui loc de munca, care parca sunt din doua povesti diferite sau din doua vieti diferiteSunt probleme reale, pe care le avem cu totii, insa unii le simt mai acut, in functie de experienta si structura sufleteasca a fiecaruia.Mai putem afla ce vrem? Cum facem acest lucru si cum il punem in aplicare, astfel incat trecerea sa fie fireasca si fara efecte negative asupra vietii noastre atat de scurte.Mi-ar placea sa citesc aici un raspuns la intrebarile mele pentru ca intr-adevar, articole mai interesante, concrete si practice decat ale dumneavoastra in mediul online romanesc nu am mai citit decat intr-un alt loc (este vorba de afaceri, nu de coaching).

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.