Comisia Europeana: “Suntem ingrijorati de o serie de decizii juridice luate in Romania in ultimele saptamani”. Ponta: Am discutat cu Barroso, ne intalnim joi la Bruxelles

Comisia Europeana (CE) este ingrijorata in legatura cu ultimele evolutii din Romania, in special de actiunile care par a reduce puteri ale institutiilor independente precum Curtea Constitutionala (CCR). “Suntem ingrijorati de o serie de decizii juridice luate in Romania in ultimele saptamani”, a precizat, vineri, Olivier Bailly, purtator de cuvant al CE. Bailly a anuntat ca “premierul Ponta va veni la Bruxelles joia viitoare pentru a se intalni cu presedintele Barroso pentru a discuta aceste chestiuni”. Victor Ponta anuntase si el ca a discutat de dimineata cu presedintele CE, Jose Barroso, pe aceasta tema, si ca au stabilit sa aiba o intalnire la Bruxelles. Seful Executivului promite ca este gata in orice moment ca daca, in baza unei evaluari clare a partenerilor europeni si internationali ai Romaniei, se va considera ca vreuna dintre masurile adoptate in ultima perioada nu respecta standardele europene, sa indrepte aceste masuri.

Olivier Bailly a citit declaratia publicata de CE vineri la pranz, in care aceasta isi exprima ingrijorarea fata de actualele evolutii din Romania. Bailly a explicat ca executivul UE este preocupat si de maniera rapida in care au fost adoptate masurile respective de catre Bucuresti. ”Exista o serie de evenimente si decizii juridice luate in Romania in ultimele saptamani. Suntem ingrijorati de succesiunea acestor evenimente, nu de unul anume, si de maniera rapida in care au fost adoptate” respectivele decizii, a spus reprezentantul CE, raspunzand unei intrebari a unui jurnalist in conferinta de presa cotidiana.

”Comisia este ingrijorata de actualele evolutii din Romania, in special de masurile care par sa reduca puterile eficiente ale unor institutii independente, precum Curtea Constitutionala. Suprematia legii, controalele si echilibrele democratice si independenta sistemului judiciar sunt piloni ai democratiei europene si indispensabile pentru incredere mutuala in interiorul Uniunii Europene. Politica guvernamentala si actiunea politica trebuie sa respecte aceste principii si valori. Comisia deja analizeaza reforma sistemului judiciar si masurile anti-coruptie, in contextul Mecanismului de cooperare si verificare. In prezent ea finalizeaza un raport ce rezuma 5 ani de munca pentru a trata aceste probleme din Romania. Evolutiile recente pot expune riscului progresele realizate in cursul anilor. Presedintele Comisiei Europene a vorbit astazi (vineri – n.r.) cu premierul Romaniei si a exprimat ingrijorarile Comisiei. Premierul (Victor) Ponta va veni la Bruxelles joia viitoare pentru a se intalni cu presedintele Barroso pentru a discuta aceste chestiuni. In acelasi timp, analiza situatiei de catre Comisie va continua si vor urma alte contacte intre Comisie si autoritatile romane”, potrivit textului integral al declaratiei executivului comunitar”, se arata in declaratia CE.

Ponta: “Vom indrepta orice masura care va fi indicata ca nu ar respecta standardele europene”

“In aceasta dimineata am discutat la telefon cu presedintele Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Barroso, caruia i-am spus punctul nostru de vedere si joi voi avea o intalnire cu domnia sa la Bruxelles”, a spus Ponta.

Premierul a declarat anterior ca Guvernul va respecta evaluarile partenerilor europeni si internationali ai Romaniei si va indrepta orice masura adoptata in ultima perioada care eventual va fi indicata in aceste evaluari ca nu ar respecta standardele europene.

Ponta a afirmat totodata ca Guvernul va asigura, pana la un eventual referendum de demitere a presedintelui, stabilitatea totala a Curtii Constitutionale, instantelor, Parchetului, DNA, ANI, serviciilor de informatii si altor institutii, fara sa sprijine sau sa initieze vreo schimbare de persoane, si ca Romania va respecta standardele europene ale unui stat de drept, precum si toate deciziile Curtii Constitutionale din perioada urmatoare, pe care le va pune imediat in aplicare.

El a precizat ca si ministrul Justitiei, Titus Corlatean, se va intalni, miercuri, tot la Bruxelles, cu comisarul european pe probleme de justitie, Viviane Reding.

Amintim ca Norica Nicolai, sefa delegatiei PNL din Parlamentul European (PE), i-a cerut, vineri, europarlamentarului PDL Monica Macovei, sa-si dea demisia din PE, pe motiv ca “a declansat o ampla campanie de dezinformare si de manipulare a opiniei publice internationale” in incercarea de a promova ideea “ca in Romania asistam la o lovitura de stat”.

La randul sau, europarlamentarul PSD Catalin Ivan sustine ca “nici reactia comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding “nu este o reactie corecta, deoarece aceasta, in calitatea pe care o are, putea sa se informeze mai mult, nu sa reactioneze la prima informatie pe care a primit-o”. Ambii sunt insa multumiti ca Parlamentul European a respins, luni, cererea de punere pe ordinea de zi a unei dezbateri “privind situatia statului de drept in Romania”. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.