Crin ajunge sef la Cotroceni cu 9.159 de voturi si mandat de senator la redistribuire

Ales cu 9.159 de voturi la parlamentarele din 2008 si ajuns senator la redistribuire (sarind de pe locul 2, cu 29,89%, peste PDL-istul Ionel Popescu, cel care obtinuse 34,82% din sufragii), liberalul Crin Antonescu se va instala la Cotroceni, trantindu-l, cu ajutorul Parlamentului, pe Traian Basescu, alesul romanilor cu peste 5 milioane de voturi. Este pentru a doua oara cand Basescu va fi dat jos de o “coalitie monstruoasa” care nu mai are rabdare pana in noiembrie sa i se confirme suprematia in Parlament, obtinuta acum prin traseism politic. Cu argumentul ca “aceasta este vointa poporului”, parlamentarii USL si migrantii PDL care formeaza acum majoritatea politica si legislativa nu isi mai amintesc de adevarata dorinta a romanilor, exprimata explicit, intr-un procent covarsitor, de peste 80%, la referendumul din 2009: Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

Istoria cu cei 322 de parlamentari care l-au suspendat pe Traian Basescu in 2007, in timpul primului sau mandat, se va repeta, joi dimineata, in Parlament. Nu exista cale de intoarcere, a spus-o chiar Viorel Hrebenciuc, vicepresedintele Camerei Deputatilor: “Documentul privind suspendarea presedintelui Basescu este gata, redactat, are 17 pagini si cuprinde referiri la ultimii 2 ani si jumatate din mandatul presedintelui”.

Astfel, plenul reunit va citi si dezbate joi, incepand cu ora 10.00, cererea de suspendare, iar seful statului va fi invitat la sedinta. Apoi vineri, Parlamentul va vota suspendarea – ca tot vine sfarsitul de saptamana si lumea trebuie sa uite pana luni.

Referendumul pentru demitere “se va organiza in cel mult doua saptamani”, promite USL, dar nu prea crede nimeni ca nu va dura o luna.

Lupta pe 481 de locuri in Parlament. Romanii vor 300

Cat despre referendumul romanilor prin care au cerut sa fie numai 300 de parlamentari, toti alesii au uitat. PDL-istii se uita buimaci la ce li se intampla, desi ar fi putut sa le dovedeasca romanilor macar atata lucru: ca le respecta votul.

Acum, unicul tel al parlamentarilor care au pus mana pe putere este sa castige un nou mandat la alegerile din toamna. Cum numarul lor nu va fi redus la 300, se va gasi loc pentru toata lumea in cele 471 de scaune rezervate.

Daca nu chiar 481, pentru ca USL tocmai a anuntat ca isi va asuma raspunderea pe Legea uninominalului, recent declarata neconstitutionala de CCR. Proiectul va fi periat pe ici, pe colo si supus la vot ca nou.

Ponta scapa de plagiat. “The Economist” nu-l lasa: “My name is Paste. Copy Paste”

Premierul Victor Ponta, la randul sau, tine cu dintii de fotoliu, coplesit de reactia devastatoare a mass-media din strainatate cu privire la plagiatul pe care l-a comis. Dar nu-l recunoaste nici mort, chiar si dupa ce 13 oameni de stiinta, dintre care 7 academicieni, l-au declarat public: este “plagiatul copy-paste”, de cea mai joasa speta. ‘The Economist” nu-l lasa, ironizandu-l, marti: “My name is Paste. Copy Paste”.

In loc sa-si dea demisia, pe care a si promis-o intr-un interviu pentru “El Pais” – care a postat, marti, inregistrarea audio, ca sa nu mai zica Andrei Marga ca n-a inteles jurnalistul ce-i spunea Ponta -, premierul a ales varianta suspendarii presedintelui tarii.

Nelinistea penalilor

Acum nu mai vorbeste nimeni despre plagiatul sau, iar sprijin in demersul sau are garla. Gurile rele spun ca atat el, cat si Crin sunt manevrati de penalii din USL care au pierdut controlul asupra dosarelor pe care le au in justitie. Relu Fenechiu a fost trimis in judecata acum cateva zile pentru coruptie, iar ieri, liderul PNL Gorj a fost retinut de procurori in dosarul primarului din Pestisani. De partea cealalta, nici Monica Iacob Ridzi nu se simte prea bine.

Incompatibilii din Parlament pot ramane linistiti – atat cei care inca se judeca, Brandusa Novac si Ecaterina Andronescu, cat si cel mai recent declarat, Mircea Diaconu, care este trimis in judecata si pentru conflict de interese -, dar ce se fac cei cu anchetele penale deja declansate? Ori cei deja condamnati la inchisoare si care spera sa scape la recurs” Cum sa mai faca puscarie Catalin Voicu?

Borbely, tot cu imunitate

Peste amanarea ridicarii imunitatii lui Laszlo Borbely, trimis in judecata pentru fapte de coruptie, s-a asternut uitarea de dinainte de Pasti. Este explicabila atitudinea de marti a UDMR, care nu a votat hotararile de revocare a lui Blaga si Anastase, dar a asugurat cvorumul in sala.

Dupa nominalizarea lui Kelemen Hunor in declaratia de marti seara a lui Basescu, liderul UDMR nu s-a mai ascuns si a declarat, miercuri, ca “sunt foarte multe motive pentru suspendarea lui Basescu”. La putin timp, Borbely se infatisa regulamentar, insotit de Marton Arpad si Mate Andras Levente, in biroul de la Parlament al lui Mircea Dusa, unde a fost redactat documentul de suspendare a presedintelui.

Cazul Adrian Nastase le-a demonstrat tuturor ca nu-i mai scapa nimeni daca Basescu mai sta mult acolo.

Voiculescu ramane in culise

Dan Voiculescu s-a salvat, deocamdata, cu sanse mari de a i se prescrie faptele in privatizarea frauduloasa a ICA. Prin manevra sa strategica de a demisiona din Senat a impuscat doi iepuri dintr-un foc: a scapat de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si a eliberat locul de vicepresedinte al Senatului.

Altfel, ar fi enervat pe toata lumea daca ar fi condus chiar el sedinta in care a fost revocat Vasile Blaga de la sefia Senatului. USL l-a numit rapid in locul lui Voiculescu pe Ioan Chelaru, care si-a indeplinit cu brio misiunea.

Ponta scoate CCR din joc

Suspendarea fara probleme a presedintelui tarii a fost posibila insa dupa adoptarea de catre Executiv, miercuri la pranz, a unei ordonante de urgenta prin care i s-a retras Curtii Constitutionale atributia de a da aviz obligatoriu pe hotararile Parlamentului.

Astfel, CCR nu se mai poate pronunta pe schimbarea sefilor Senatului si Camerei Deputatilor – atacata de dimineata de Vasile Blaga si Roberta Anastase – dar nici pe hotararea de suspendare a Presedintelui Romaniei.

Decizia Executivului a survenit, surprinzator, dupa declaratia publica a premierul Victor Ponta in debutul sedintei de Guvern, prin care promitea exact contrariul: “Nu va exista niciun act normativ care sa se atinga de judecatorii CCR”.

Mai mult decat atat, Ponta preciza ca “Guvernul nu intervine in batalia din Parlament”.

Nevoia Guvernului

Iar ca sa puna cireasa pe tort, purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu, a explicat si caracterul de urgenta al ordonantei : “Guvernul poate simti nevoia sa modifice urgent, in orice clipa, orice crede necesar la acel moment”.

Ordonanta de Urgenta a fost publicata rapid in Monitorul Oficial (la ora 14.00), astfel ca prevederile actului normativ au intrat deja in vigoare. “Conferirea competentei Curtii Constitutionale de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului este de natura sa creeze disfuctionalitati”, se argumenteaza in expunerea de motive.

Desigur, ordonanta a fost publicata inaintea hotararilor prin care au fost schimbati, marti, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor. Astfel, sesizarile depuse de Vasile Blaga si Roberta Anastase impotriva acestor decizii nu mai au obiect, desi au fost inregistrate inaintea retragerii atributiilor CCR. Sesizarile lor vor fi discutate in 10 iulie.

Cine este Crin Antonescu

* Nascut pe 21 septembrie 1959 la Tulcea, George Crin Laurentiu Antonescu a intrat in PNL in 1990, devenind in acelasi an lider al organizatiei liberale din Tulcea. A fost ministru al Tineretului si Sportului in Guvernul CDR in perioada 1997-2000 si este presedintele al PNL din martie 2009. Este este senator liberal, iar de o zi presedinte al Senatului, adica al doilea om in stat.

* In noiembrie 2009 a candidat la functia de Presedinte al Romaniei, clasandu-se pe locul 3, cu 20,02% din sufragii, dupa Traian Basescu (32,44%) si Mircea Geoana (31,15%).

* A absolvit in 1985 Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universitatii din Bucuresti si este doctorand. In 1985 si-a inceput cariera de profesor in comuna Solesti, jud. Vaslui, de unde se muta sa predea in comuna Niculitei, jud. Tulcea. Din august 1989, timp de aproape un an, activeaza ca muzeograf, apoi se intoarce la catedra.

* In 1992 a fost ales deputat pe listele Conventie Democrate din Romania

* In martie 2010 a fost reales presedinte al PNL

* In perioada 1992-2008 a fost deputat PNL

* Din 2008 pana in  prezent: senator PNL

* In perioada 1997 – 2000 a fost ministrul Tineretului si Sportului

* Intre 1996 – 1997 a fost liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputatilor

* In mai 2009 a fost desemnat oficial candidat PNL la alegerile prezidentiale,iar in martie 2009 a fost ales presedinte al PNL.

In noiembrie 2009 a pierdut alegerile prezidentiale, fiind eliminat din primul tur, clasandu-se pe locul 3.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.