Dan Diaconescu a câştigat Oltchim la licitaţie, cu 45 de milioane de euro. Cine se află în spatele lui

Patronul OTV, Dan Diaconescu, a câştigat licitaţia pentru pachetul majoritar de acţiuni (54%) al companiei Oltchim, scos la vânzare de Ministerul Economiei. Anunţul a fost făcut vineri după-amiază de şeful OPSPI, Remus Vulpescu. Diaconescu a oferit 203 milioane de lei (circa 45 milioane de euro) pentru pachetul majoritar, dublând oferta chiar în ziua licitaţiei, joi. El a recunoscut că în spatele său se află “un gigant în petrochimie condus de un tip care nu este român, dar mai patriot decât guvernanţii USL”. Omul de televiziune a refuzat însă să spună dacă este sau nu vorba despre companiile ruseşti Gazprom sau KazMunaiGas, aşa cum se speculează în presă.

Dan Diaconescu susţine că a discutat cu angajaţii şi liderii de sindicat ai Oltchim şi singura soluţie pentru salvarea combinatului era ca noul proprietar să dea statului român cât mai mulţi bani.

“Combinatul are în acest moment circa 500 de milioane de euro datorii. Avem o strategie pentru a opri jaful de la Oltchim. Rămâne ca de acum să aducem şi mai multe fonduri decât am adus până acum, astfel încât să cumpărăm şi rafinăria. Noi am făcut o ofertă foarte clară de 80 milioane de euro pentru Arpechim, dar se poate să ajungem şi la 100 de milioane de euro”, a declarat Dan Diaconescu imediat după anunţarea câştigătorului licitaţiei.

El a exclus intrarea în insolvenţă a combinatului.

Procesul de privatizare nu este încă încheiat, contractul de vânzare-cumpărare urmând a fi semnat luni la ora 10.00. Între 3 şi 5 zile ar urma să aibă loc transferul de acţiuni de la stat către noul proprietar şi plata efectivă a banilor, din contul lui Dan Diaconescu către stat.

Un gigant în petrochimie

În caz că suma de 203 milioane lei nu este achitată în maxim 10 zile, contractul va fi anulat, iar statul îl va acţiona în judecată pe câştigătorul licitaţiei, a avertizat premierul Victor Ponta, aflat într-o vizită la Braşov.

Dan Diaconescu exclude însă acest lucru, dar sâmbătă va începe un audit la Oltchim, să nu rişte să ia o întreprindere cu şi mai mari probleme decât se cunosc în prezent.

Cât despre bani, el susţine că a deschis o subscripţie publică şi va lua o garanţie bancară. El a recunoscut că în spatele său se află “un gigant în petrochimie, condus de un tip care nu este român, dar mai patriot decât guvernanţii USL, şi s-a retras de la licitaţie după ce caietele de sarcini au fost schimbate cu câteva zile în urmă, ca să-l dezavantajeze”.

Creanţele Electrica şi AVAS, de 400 mil. euro, nu s-au vândut

Nu s-a reuşit vânzarea creanţelor Electrica şi AVAS asupra Oltchim, în valoare de 400 milioane de euro. Pentru creanţa AVAS o fost depusă o singură ofertă, în bloc, de către PCC, ofertă ce a primit 0,74 puncte.

Pentru creanţa Electrica, oferta Chimcomplex Borzeşti a întrunit 30,7 puncte, însă preţul minim pentru care Electrica ar fi fost dispusă să vândă creanţa era mai mare decât cel oferit, motiv pentru care creanţa nu s-a vândut.

“Creanţa AVAS nu este corectă”

Creanţa AVAS nu este corectă, a fost calculată greşit. Noi vom cere recalcularea acesteia. În ceea ce priveşte creanţa Electrica, aceste datorii vor fi reeşalonate. Intenţionăm ca, după 9 decembrie, AVAS şi Electrica să cedeze acest drept statului român care va redeveni acţionar majoritar la Oltchim”, a spus Dan Diaconescu.

Salariaţii Oltchim au primit vineri ultima tranşă din salariul pe luna iulie, după încasarea unor datorii de la clienţii combinatului. Ministerul Economiei încearcă să găsească fonduri, din aceeaşi sursă, şi pentru achitarea salariilor pe luna august.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.