Echipele de salvare nu pot ajunge la toti sinistratii

Situatia dramatica a satelor din judetele Buzau si Vrancea ingropate de 10 zile in zapada se prelungeste, in timp ce meteorologii anunta un nou Cod Portocaliu de ninsori abundente. Echipele de salvare nu pot ajunge la toti sinistratii, in ciuda mobilizarii maxime, de vineri si sambata, a Armatei si Ministerului de Interne. Astfel, exista inca zeci de sate unde militarii si jandarmii nu pot patrunde pentru a le distribui oamenilor alimentele, apa si combustibilul aduse cu elicopterele. Premierul Razvan Mihai Ungureanu a vazut din aer localitatile ingropate in nameti, cu hornurile caselor abia itindu-se. Cand a aterizat cu elicopterul, el a putut constata si ca “in timp ce militarii dau la lopata, cetatenii stau la caldura”. Tragismul situatiei a atins cote maxime in momentul cand autoritatile locale, judetene si centrale au reinceput disputele politice. In timp ce reprezentantii Opozitiei din consiliile judetene cer bani de la Guvern ori declararea starii de necesitate, pentru a putea achizitiona ajutoare fara licitatie, cei ai Puterii spun ca nu este nevoie, pentru ca ajutoare trimit ei din alte judete ferite de intemperii.

Oamenii din 12 localitati buzoiene si din 8 vrancene sunt inca izolati in case de troiene. Supravietuiesc fara curent electric si fara hrana, dupa ce si-au epuizat proviziile. Si-au sapat transee si tuneluri prin zapada, pana la vecini, pana la magazia de lemne si pana la adapostul animalelor. Magazinul satului este insa prea departe si, oricum, nu mai are alimente. 

In judetul Buzau, cele mai afectate localitati sunt Glodeanu Silistea, Scutelnici, Vadu Pasii si Sageata, unde zapada atinge si 5 metri inaltime. In aceste localitati nu mai exista, practic, drumuri.

Potrivit ISU Buzau, sambata dimineata erau 26 de localitati nealimentate electric. A fost suplimentat numarul militarilor si jandarmilor, cu 400 de jandarmi din Buzau si Prahova, cu 150 de militari si cu 100 de angajati ai unei firme de paza. S-au format echipe pentru zonele Grebanu, Livada Mica, Livada Mare, Balaceanu Rosioru si Podgoria, pentru a-i ajuta pe localnici sa iasa din nameti.

Disputele politice, in toi

Autoritatile buzoiene se impotmolesc insa in dispute politice: Victor Mocanu, presedintele Consiliului Judetean Buzau, doreste declararea starii de necessitate, pentru a achizitiona ajutoare fara licitatie, sau cere pur si simplu bani de la Guvern pentru a evacua zapada. In plus, pare nemultumit de “fermitatea” interventiei Armatei si MAI. “Populatia se confrunta cu mari probleme: lipsa alimentelor, a medicamentelor, iar interventia Armatei si a Ministerului de Interne trebuie sa fie mai ferma. Ii transmit premierului ca daca asceasta lupta se opreste in acest moment si nu ne da bani sa dislocam zapada si sa o trimitem intr-un loc anume, ne vom confrunta in primavara cu mari inundatii”, a declarat Mocanu.

Pe de alta parte, prefectul jud. Buzau a cerut sprijinul Prefecturii Bucurestilor si a primit de la primariile sectoarele 3 si 4 ale Capitalei 7 utilaje mari tip wola si personal sa lucreze pe acestea in schimburi. De vineri seara se actioneaza non-stop la deblocarea zonelor calamitate. “Am discutat cu colegul meu de la Buzau, care mi-a transmis ca cel mai mult ar avea nevoie de utilaje de deszapezire. Fac, la randul meu, un apel catre firmele de constructie din Capitala, mai ales cele care au vole sau utilaje mari de a trimite astfel de resurse in zonele in care oamenii au mare nevoie de acestea”, a declarat prefectului Bucurestilor, Cristian Atanasoaei.

La randul sau, Uniunea Transportatorilor a sarit in ajutor cu 7 utilaje, astfel ca cei 14 mastodonti croiesc drumuri noi prin muntii de zapada. Utilajele tip wola vor ramane in judetul Buzau pana la deblocarea si deszapezirea localitatilor afectate.

Urgenta declarata in Vrancea

Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, a anuntat, vineri seara, ca a fost instituita situatia de urgenta in judet, in conditiile in care aproximativ 40.000 de oameni sunt izolati de o saptamana in peste 50 de localitati, iar 12 oameni au murit in ultimele zile.

Prefectul de Vrancea, Sorin Hornea, sustine insa ca mai sunt izolate doar 9 localitati. Pana la urma, s-a dovedit ca sunt mai multe sate, dar nu chiar 50, cat reclama Oprisan.

Ungureanu, in inspectie

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a sosit sambata cu eun elicopter la Dumbraveni, la ora 9.30, insotit de ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, si de ministrul de Interne, Gabriel Berca. Primul-ministru a prezidat sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Vrancea, desfasurata la Primaria Dumbraveni. Ulterior, oficialii de la Bucuresti au mers, insotiti de prefect si de presedintele CJ, in localitatile Caiata si Dumitresti.

In Caiata, Ungureanu a vizitat o casa ingropata in nameti, spunand ca zapada este foarte mare si cerand ministrilor Oprea si Berca sa asigure sprijin si logistica pentru deszapezirea zonei. Aici se afla deja militari care intervin pentru deblocarea cailor de acces.

Pentru a ajunge la comuna Dumitresti, coloana oficiala s-a deplasat pe DN 2N, pe care se circula pe un singur fir, printre troiene de 2 metri inaltime. Premierul a fost intampinat de primarul Sandu Crintea, care i-a spus ca, din cele 12 sate, 8 sunt izolate de 7 zile. Cum pe cele 60 km de drumuri comunale actioneaza numai 3 utilaje, urmeaza ca deszapezirea satelor sa se faca pana miercuri. Oprisan i-a spus insa primarului ca ii va trimite CJ Vrancea in ajutor 4 utilaje.

In zona actioneaza doua companii de jandarmi si una de militari, insa cele 2 tone de ajutoare alimentare primit de la MApN nu au putut fi distribuite, intrucat caile de acces sunt inca bloate. In satul Candesti din comuna Dumbraveni, premierul a vrut sa vada cum actioneaza jandarmii si militarii – pe care i-a gasit la lopata.

Sinistratii la caldura, militarii la lopata

Ungureanu s-a declarat nemultumit de faptul ca oameni nu participa la deszapezire. “Este inadmisibil sa ajungi pe strazile unei localitati din Romania si sa-i vezi pe militari desfundand drumurile, in timp ce beneficiarii directi, care sunt si concetatenii nostri, stau la caldura. Si am vazut cu totii, aceasta se intampla si la inundatii, si la nameti. (…) Nu se poate asa ceva, nu putem plati lenea la nesfarsit, si este lipsa de respect fata de cei care stau 24 de ore inghetand, ca sa dea drumul la Salvari si sa rezolve situatiile de urgenta”, a afirmat primul-ministru.

Noul premier a sustinut ca si primarii sunt vinovati, pentru ca nu se implica asa cum trebuie in aceste actiuni. “In asemenea situatii nu ne vaicarim, nu cantam prohodul la posturile de televiziune, nu vorbim de Apocalipsa. Haideti, la munca!”, i-a indemnat el. Ungureanu s-a deplasat apoi in judetul Buzau, unde a prezidat si acolo sedinta Comitetului Judetea pentru Situatii de Urgenta si a vizitat 6 localitati cu zapezi de peste 3 metri.

In ciuda eforturilor militarilor si jandarmilor care intervin si la lopata, si cu tehnica militara, vor mai ramane localitati izolate, in care mii de oameni vor trece inca o noapte prin frig si foame. Iar de duminica, iadul se intoarce cu ninsori si viscol.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.