Florin Georgescu: Avem certitudinea de incadrare in prognoza de crestere economica de 1,5% din PIB

Florin Georgescu, ministrul Finantelor, a declarat miercuri, la finalul sedintei de Guvern, ca datele macroeconomice inregistrate in primul semestru al acestui an indica “certitudinea de incadrare in prognoza de crestere economica de 1,5% din PIB”. Declaratia vine dupa ce BERD ne-a inrautatit de la 1,2 la 0,8% estimarea economica pentru acest an. Intrebat despre acest lucru, Georgescu si-a nuantat declaratiile, spunand ca “PIB-ul pe termen scurt inseamna, de fapt, PIB-ul de cand dureaza criza politica, adica de vreo 3-4 saptamani”.

Astfel, veniturile ca pondere in PIB sunt mai mari cu 0,5 puncte procentuale decat estimarea initiala, in primul semestru, in timp ce cheltuielile sunt mai mici cu 0,3%. “Am incasat venituri mai mari decat cele prognozate din economie, reflectand o buna evolutie a ramurilor care creaza PIB”, a argumentat Georgescu, notand ca au crescut si “cheltuielile de investitii, un element de natura sa dea incredere”.

Aceste evolutii “ne face sa avem certitudinea de incadrare in prognoza de crestere economica de 1,5% din PIB”, a precizat ministrul de Finantate, care a adaugat ca Romania si-a indeplinit si parametrii de deficit bugetar pe primele sase luni.

Evolutia indicatorilor macroeconomici “creeaza premise sa putem afirma ca ne vom incadra cu siguranta in deficitul prognozat de 2,2% din PIB, aproape jumatate fata de anul trecut”, a continuat el.

PIB-ul luat in calcul este, de fapt, “cel de 3-4 saptamani”

Dupa ce jurnalistii i-au spus insa despre revizuirea prognozei de catre BERD, ministrul Finantelor si-a nuantat declaratiile, spunand ca “PIB-ul pe termen scurt inseamna, de fapt, PIB-ul de cand dureaza criza politica, adica de vreo 3-4 saptamani”.

De asemenea, a mai spus ca “BERD este si el unul dintre creditori, dar cei care ne dau bani pentru a finanta deficitul extern in proportie substantiala, sunt Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala”.

“De la BERD avem unele intrari de credite pe diferite proiecte de infrastructura in general, asa incat estimarile privind cresterea economica vor fi definitivate, pentru acest an si pentru anul urmator, dupa misiunea FMI si a celorlalti colegi din echipa de creditori internationali si vor fi comunicate la finele misiuni, undeva in jurul datei de 12-14 august”, a mai spus Georgescu. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.