IPP: Peste 7 milioane de asistaţi social

Anul trecut au beneficiat de diferite forme de asistență socială peste 7 milioane de persoane, iar în cazul a 95% dintre aceștia statul a făcut plăți “pasive”, a declarat astăzi, în cadrul unei dezbateri, Elena Tudose, directorul de programe al Institutului pentru Politici Publice (IPP). În acelaşi timp, doar puţin peste 5 milioane de români lucrează, potrivit Ibnspecţiei Muncii, iar dacă îi scădem pe cei 1,2 milioane de bugetari rămân 3,577 de angajaţi în mediul privat.

Din perspectiva nevoii de servicii sociale, Capitala are un profil aparte, mult mai complex. În București erau înregistrate anul trecut 57.612 de persoane cu dizabilități – 53.615 adulți și 3.997 copii – însă numai 1,01% dintre adulți sunt îngrijiți în instituții, a arătat Elena Tudose.

Totodată, un număr semnificativ de persoane care primesc servicii sociale provin din Ilfov.

Costul mediu pe beneficiar pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități în diferite categorii de servicii în sistemul public a variat între 1.500 de lei pe lună și 4.353 lei pe lună.

Elena Tudose a mai afirmat că pentru serviciile furnizate copiilor aflați în situații de risc ,costul mediu al serviciilor este cuprins între 1.770 de lei/lună și 4.002 lei/lună.

Proiect de lege privind contractarea serviciilor sociale, în aşteptare

Cosmina Ioana Simiean Nicolescu, şefa Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, a spus că până la sfârșitul anului va fi realizat “într-o formă sau alta” un proiect de lege privind contractarea serviciilor sociale.

Prezentă la dezbatere, Violeta Alexandru, director al IPP, a susținut că și societatea civilă are nevoie să-și realizeze propriile evaluări față de capacitatea pe care o are să gestioneze servicii sociale, întrucât serviciul oferit trebuie să fie de calitate.

“Societatea civilă trebuie să-și pună problema susținerii pe termen lung a acestor servicii sociale. Atât autoritățile locale, cât și ONG-urile trebuie să ducă acest efort împreună”, a spus lexandru.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.