Majorarea accizelor a salvat slaba încasare a TVA, dar la anul va creşte deficitul

Comisia Europeană notează în raportul privind prognoza economică de toamnă că veniturile României au fost salvate anul acesta de majorarea accizelor la carburanţi şi de lărgirea bazei de impozitare pe proprietate, care au contrabalansat creşterea mai slabă a încasărilor din TVA şi minusul de venituri din reducerea CAS cu 5%, de la 1 octombrie.

Premierul Victor Ponta are o variantă proprie: “Suntem pe excedent!”.

Pentru acest an, CE estimează o reducere a deficitului bugetar la 2,1% din PIB faţă de 2,2% din PIB în 2013.

“Pe partea de cheltuieli, absorbţia fondurilor europene şi investiţiile publice au fost semnificativ sub aşteptări, dar ar urma să revină în ultimul trimestru al anului”, se mai spune în raport.

Taxe noi, inevitabile

Pe de altă parte, Guvernul va fi nevoit să crească taxe sau să taie cheltuieli, pentru a compensa scăderile de venituri prognozate în 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stâlp şi a accizelor,  arată CE în raportul privind prognoza economică de toamnă.

În caz contrar, deficitul bugetar va creşte la 2,8% din PIB, cu 10 miliarde lei peste ţinta de 1,4% convenită de autorităţile române cu FMI şi CE pentru 2015, adică la jumătate din actuala prognoză a CE.

De asemenea, reducerea cu 0,5% a taxei pe construcţiile speciale – anunţată de Victor Ponta dar pasată Parlamentului – va avea un impact negativ asupra veniturilor estimate la 0,1% din PIB.

Buget ascuns, semn rău

Până una-alta, nu avem buget pentru 2015. Este explicabil, având în vedere alegerile prezidenţiale, dar tocmai ascunderea cifrelor ne anunţă vremuri grele.

“Pentru 2015, deficitul bugetar al României este prognozat să crească la 2,8% din PIB, dacă se asumă că Guvernul nu va lua nicio măsură de politică fiscală. Până la data limită pentru elaborarea prognozei nu a fost trimis niciun proiect de buget pentru 2015. Prognoza a avut în vedere impactul pe întregul an viitor al reducerii contribuţiilor de asigurări sociale, care vor conduce la o pierdere de venituri de 0,8% din PIB pe parcursul lui 2015”, se arată în raport.

Pentru 2016, deficitul ar urma să scadă la 2,5% din PIB, fără nicio altă decizie fiscală, doar pe măsură ce veniturile bugetare se vor îmbunătăţii ca urmare a revenirii creşterii economice.

În termeni structurali, deficitul este prognozat că se va deteriora de la 1,75% din PIB în 2014 şi la 2,5% din PIB în 2015-2016. Datoria publică ar urma să crească de la 37,9% din PIB în 2013 la 41,1% în 2015. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.