Miscarea papioanelor: 500 de sustinatori la ICR

O actiune incredibila pentru intelectualitatea romaneasca – cunoscuta mai ales prin rezerva fata de mitinguri si prin teama de a nu fi acuzata ca sustine o anumita parte a politicului – s-a incropit luni seara, in fata sediului Institutului Cultural Roman, in semn de solidaritate fata de seful institutiei, H.R. Patapievici. El se afla pe punctul de a fi mazilit de Guvernul Ponta, prin intermediul Senatului, in subordinea caruia a fost transferat ICR, printr-o ordonanta de urgenta. Un prim protest, spontan, a avut loc sambata seara, tot pe strada Arthur Verona din Bucuresti, iar reprezentantii Asociatiei Romane pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN), au anunat ca se vor organiza in “Miscarea Papioanelor”.

Astfel a aparut ideea organizarii in fiecare seara, intre orele 19:00 – 19:30, pe trotuarul din fata sediului ICR, a unui protest “cu papion”.

Cineasti cunoscuti si premiati la festivaluri celebre, scriitori, actori, filosofi etc, de la foarte tineri pana la foarte in varsta s-au conformat apelului organizatorilor si au venit, luni seara, cu papion, protestand tacut. Au fost aproximativ 500 de persoane, printre care Gabriel Liiceanu, Mihai-Razvan Ungureanu si Toader Paleologu.

Pe unul din banerele afisate scria “Un diacon histrion/Si penal, si sfidator/Vrea cultura de decor”, facand trimitere la ministrul Culturii, Mircea Diaconu, care are probleme cu justitia. El a declarat, in momentul aprobarii ordonantei, ca ICR a cheltuit bani mai multi decat Ministerul Culturii si ca trebuie „controlat”.

Pe alte cartoane era scris: “Papagalii USL/dau la gioale-n ICR”.

Protestatarii cer:

  • Retragerea OUG Nr. 27/13.06.2012;
  • Respectarea mandatului actualei conduceri ICR (pana in ianuarie 2013);
  • Mentinerea unei conduceri a ICR din randul intelectualilor;
  • Promovarea si finantarea proiectelor pe criterii de profesionalism si fara interventii si decizii politice;
  • Respectarea oamenilor de cultura in spatiul public romanesc.

Edmond Niculusca, presedintele ARCEN: “Au iesit pentru ca s-au simtit infioratori de mintiti”

Edmond Niculusca, presedintele ARCEN, s-a declarat impresionat de numarul mare al sustinatorilor. “Nu cred ca au iesit numai pentru cultura. Au iesit pentru ca s-au simtit infioratori de mintiti, s-au simtit pusi in fata unei enorme ipocrizii. Urgentele Romaniei tin de altceva deca de un Institul cultural in momentul de fata”, a precizat el.

Gabriel Liiceanu: “Se incearca decapitarea singurei institutii care a schimbat imaginea Romaniei in bine in lume”

La randul sau, Gabriel Liiceanu a declarat ca “se incearca decapitarea singurei institutii care a schimbat imaginea Romaniei in bine in lume in ultima vreme”. „Romania si-a fixat imaginea in mentalul european prin cersetori, proxeneti si falsificatori de carduri. ICR a reusit sa dea Romaniei imaginea unor oameni care fac filme minunate, a unor carti care sunt traduse cate una pe saptamana de edituri mari, imaginea unei romanii spiritualizate. A distruge asta inseamna sa fii antipatriot”, a precizat el.

Mihai-Razvan Ungureanu: „In momentul in care intr-o tara cultura incepe sa deranjeze nu mai putem vorbi de democratie”

“Cand o institutie cum este ICR ajunge sa fie supusa arbitrariului politic este, in opinia mea, injositor, nu doar pentru activitatea celor care o coordoneaza sau au lucrat cu actuala echipa a ICR, cat si pentru faptul ca in momentul in care intr-o tara cultura incepe sa deranjeze nu mai putem vorbi de democratie, a declarat Ungureanu.

La manifestatie a venit si deputatul PDL Toader Paleologu, fost ministru al Culturii.

AFP: Zeci de artisti romani cer simbolic azil cultural in Canada

Un alt grup de protestatari au manifestat in fata ambasadei Canadei, cerand simbolic azil politic. Evenimentul a fost relatat si de AFP: “Zeci de artisti romani, printre care si regizorul Cristi Puiu, s-au adunat luni in fata ambasadei Canadei din Bucuresti, pentru a cere simbolic “azil cultural”, dupa decizia guvernului privind trecerea ICR in subordinea Senatului si care ameninta, spun acestia, independenta culturii”, relateaza agentia de stiri franceza.

“Am venit aici pentru a cere simbolic azil cultural. Este o actiune de protest fata de decizia guvernului de a modifica statutul Institutului Cultural Roman (ICR) si chiar sensul misiunii sale”, a declarat Katia Pascariu, actrita in varsta de 28 de ani. Artistii au afirmat ca au ales Canada drept simbol al unei tari “unde independenta culturii este respectata”.

Vava Stefanescu, coregraf: “Totul s-a petrecut de o maniera murdara, fara nicio dezbatere, fara nicio consultare cu artistii”.

Cineastul Cristian Mungiu, multiplu laureat la Cannes, a vorbit de “epurare politica”: “Institutul este una dintre rarele institutii care functioneaza extraordinar de bine in Romania, nu exista niciun motiv sa schimbi lucrurile”, a afirmat Cristi Puiu, cel care a primit premiul Un Certain regard la Cannes si care a subliniat in mai multe randuri contributia ICR la succesul cinematografiei romanesti in strainatate.

Ponta: „De ce protesteaza Patapievici, ca nu-l schimb!?!”

Aflat intr-o vizita oficiala in Austria, premierul Victor Ponta a avut o discutie cu sefa ICR din Viena, Carmen Bendowski, aflata la Forumul economic Romania-Austria, pe care a intrebat-o in asa fel incat sa auda si presa “de ce protesteaza Patapievici, ca nu vreau sa-l schimb!?!”. Aceasta i-a raspuns in acelasi ton: “Nu stiu, ma vedeti pe mine cu papion?”.

Premierul a continuat dialogul, asigurand ca “Domnul Patapievici ramane”.

Ordonanta aprobata miercurea trecuta de Guvern stabileste ca, in termen de maxim 15 zile, plenul Senatului va numi atat conducerea operativa a Institutului, cat si membrii Consiliului de conducere. Conducerea operativa a Institutului va fi asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepresedinti, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepresedintilor va fi de 4 ani, cu posibilitatea reinnoirii.

Ordonanta Guvernului stabileste ca functia de vicepresedinte al Institutului este incompatibila cu cea de membru al unui partid politic, fara insa nicio referire din acest punct de vedere la presedintele institutiei.

Mihai Voicu (PNL): Sunt aproape 3 protestatari platiti cu sute de milioane de lei pentru a da “cu periuta pe la diverse televiziuni”

Mihai Voicu, purtator de cuvant al PNL, a afirmat, intrebat de reporteri cum comenteaza acest protest al artistilor romani, ca ICR a fost o institutie de “propaganda personala” si ca e vorba de “aproape” 3 protestatari platiti cu sute de milioane de lei pentru a a da “cu periuta pe la diverse televiziuni”.

“Trebuie sa luam o lista comparativa si sunt convins ca pe aproape toti cei 3 care fac acest protest ii veti regasi, de exemplu, in avionul de la Neptun al dl Basescu, printre colaboratorii platiti cu sute de milioane de lei ca sa dea cu periuta pe la diverse televiziuni sau prin diverse, ma rog, gazete de perete ale Palatului Cotroceni. Mi s pare ca aceasta institutie care pana acum, aceasta institutie a fost una de propaganda personala, nici macar politica, ci personala, si daca vrem intr-adevar ca aceasta institutie sa functioneze, ea trebuie pusa intr-un cadru institutional corect”.

Alte actiuni de sustinere:

  • Petitie adresata premierului Victor Ponta, semnata de 50 de traducatori straini
  • Alianta pentru o Romania Curata va depune, la Guvern, o lista cu 1.200 de semnaturi impotriva OUG 27/13.06.2012
  • Zeci de manageri de multinationale si oameni de cultura ii cer premierului Victor Ponta sa retraga ordonanta de urgenta ICR/Patapievici: „Ceea ce Traian Basescu a gresit in privinta SMURD si a lui Raed Arafat, dumneavoastra riscati sa gresiti acum in privinta ICR si a directorului sau”.

Pana in prezent, Institutul Cultural Roman, infiintat pe vremea lui Ion Iliescu, a functionat sub autoritatea presedintelui Romaniei, care este si presedintele de onoare al Institutului.

ICR este condus – inca – de Horia Roman Patapievici, presedinte, si de Tania Radu si Mircea Mihaies, vicepresedinti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.