Mona Pivniceru începe procedurile de numire a noilor şefi la DNA şi Parchetul General

Mona Pivniceru, noul ministru al Justiţiei, va anunţa, luni, declanşarea selecţiei pentru funcţiile de procuror general al României şi de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), urmând ca în 10 zile să se depună candidaturile. Mandatul de procuror-şef al DNA i-a fost prelungit lui Daniel Morar la începutul lui august, de procurorul general Laura Codruţa Kovesi, pe o perioadă de 6 luni, însă el poate fi schimbat din funcţie oricând. Totodată, mandatul Codruţei Kovesi expiră în 2 octombrie, iar premierul Victor Ponta insistă ca ministrul Justiţiei să facă noi propuneri. Presa a speculat o posibilă rocadă între Morar şi Kovesi, însă actualul şef al DNA nu crede că l-ar susţine cineva la Parchetul General “după 7 ani de DNA”. El nu exclude însă depunerea candidaturii la şefia PICCJ, dacă procedurile nu vor fi “o farsă”. 

Fostul ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean, a evitat să încerce noi numiri la şefia celor două instituţii în perioada interimatului la Cotroceni a lui Crin Antonescu, după ce Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, i-a cerut în scris premierului Victor Ponta să nu facă asta. Mona Pivniceru este însă acum presată şi de Ponta, şi Antonescu să înceapă procedurile.

Comisia Europeană a cerut ca numirile la Parchetul General şi DNA să se facă “prin proceduri publice si transparente si liste deschise pentru oricine, prin selectii bazate pe criterii de profesionalism si integritate si de palmares in domeniul luptei anticoruptie”.

Propunerile vor trebui însă acceptate de preşedintele Traian Băsescu – cel care numeşte în funcţie, conform legii, procurorul general şi şeful DNA. Iar aceasta abia după ce persoanele în cauză vor trece prin filtrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Daniel Morar: “Nu cred că m-ar vrea cineva procuror general, după 7 ani la DNA”

În presă au apărut speculaţii privind o rocadă între şefii DNA şi al Parchetului General, însă Daniel Morar susţine că “nu cred că mă va propune cineva procuror general, tocmai datorită activităţii DNA din ultimii 7 ani”. “M-am convins: oamenii politici, parţial dintre ei, nu vor o magistratură puternică şi independentă”, a spus şeful DNA duminică seara, la Realitatea TV.

El nu exclude însă depunerea candidaturii: “Trebuie să vedem dacă există o procedură clară şi corectă. Nu am de gând să particip la o farsă. Adică să ne depunem candidaturile în condiţiile în care numele se ştiu”.

Întrebat dacă noul ministru Mona Pivniceru îşi doreşte o magistratură puternică, el a spus că asta rămâne de văzut.

“Am observat că declaraţiile pot fi foarte frumoase (…) Am văzut că domnia-sa are păreri despre activitatea DNA, că dosarul Năstase este un dosar politic şi alte lucruri pe care nu trebuia să le spună. Dar acum e ministru al Justiţiei şi vom vedea ce va face”, a conchis Morar.

Nici actualul procuror general, Codruţa Kovesi, nu a decis încă dacă va candida pentru una din cele 17 funcţii din conducerea Ministerului Public, pentru care ministrul Justiţiei va trebui să facă propuneri de numiri, dar nu exclude această posibilitate.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. N-am stiut pina acum ca la Cotroceni seful se numeste Juan Manuel Barosso iar la Palatul Victoria prim ministru -pardon ,cancelar -este doamna Merkel. La urma urmei cine mamadracu’ sint astia si altii ca ei sa hotarasca in tara noastra, blocind propriile noastre legi? Vorba lui Nigel Farage:” Who the fuck are you to decide for my people? Maybe I do not want your flag, I do not want your stars, I do not want you!”Doamna Pivniceru este actualul ministru al Justitiei Romaniei. Ca atare ea poate schimba ce vrea si cum vrea in curtea domuiei sale atita timp cit nu aduce atingere legilor romanesti. Daca asta nu cade bine Madamei Europa e treaba ei. Si asa e prinsa la inghesuiala intre Unchiul Sam si uniunea Euro Asiatica pusa pe roate de taica Putin impreuna cu chinezii. Daca toti cretinii astia care se string la Bruxelles si au pretentia sa ne conduca conform legilor de la Auschwitz- Birkenau sau Treblinka nu se potolesc s-ar putea in curind s-o ia in freza de la noua putere emergenta pe axa( ca tot se poarta timpenia asta pe la noi pe linga Leul) Moscova -Pekin( Beijing, na!) Respectul meu fata de nemti s-a diluat considerabil in ultima vreme iar cel pentru UE- pe care nu l-am avut niciodata-s-a transformat intr-o hotarire teribila de a contribui intr-un fel oarecare la limitarea autoritatii UE in Romania!Abia acum vin de acasa unii oameni carora ” neamestecul in treburili interne ” al lui Ceausescu le suna demodat sau un pic idiot! Intre 1997 si 2000 am activat in cadrul unui partid proeuropen dar cu limite. Acum acele limite au fost depasite cu mult! Dac UE vrea sa guverneze asa cum a facut-o amestecindu-se grav in treburile interne ale Romaniei s-o faca la ea acasa! Nu vad care sint avantajele noastre ca apartinem acestui lagar de concentrare. Schengen ,nu, ca sintem tzigani! Dreptul la munca ,nu, ca sintem asa si pe dincolo! Aia , nu ,aia ,nu,etc! Din punctul meu de vedere Tanti Europa n-are decit sa se duca dracu’! Ia incercati sa iesiti pe poarta susnumitului lagar de concentrare sa vedeti sinteti lasati?!Pai unde mai comercializeza respectiva stripteuza mizeriile ei numite alimente , porcariile ei numite medicamente, sau masinile ei pentru “Europa de Est” In China?Stai sa vezi!Prieteni pentru mine Europa nu reprezinta nimic daca Romania nu reprezinta nimic pentru aceasta cotoroanta din Bruxelles! Asa ca doamna Pivniceru poate face ce vrea ea ! Este la ea acasa si nu este chiriasa!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.