Mona Pivniceru, ministru cu patalama

După ce Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de demisia Monei Pivniceru din CSM și ICCJ, aceasta a depus joi la ora 17.30, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Justiţiei, în faţa preşedintelui interimar, Crin Antonescu, a premierului Victor Ponta, a preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, a preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi a mai multor membri ai Guvernului.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a întrunit, la prânz, pentru a lua de cererile Monei Pivniceru de demisie din funcţiile de membru ales al CSM şi de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Întâmplător sau nu, birourile permanente ale Camerei Deputaților au întrunit și ele cvorumul pentru a lua act de primirea Hotărârii Curții Constituționale privind invalidarea referendumului. Documentul urmează a fi citit în plenul Parlamentului luni, la ora 15.00,apoi va fi publicat deîndată în Monitorul Oficial, iar președintele suspendat Traian Băsescu revine în funcție.

Carte de vizită

Mona-Maria Pivniceru s-a născut în Huşi, jud. Vaslui. Este absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii ”Al. I. Cuza” Iaşi (1982).

Avocat în Baroul de Avocaţi Vaslui (1982), în anul 1984 şi-a susţinut şi promovat examenul de definitivat, iar în 1991 examenul de intrare în magistratură. A fost magistrat la Judecătoria Iaşi (1991), Tribunalul Iaşi (1993) și Curtea de Apel Iaşi (1999-2009).

A fost membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii şi magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 2010 până în septembrie 2011, când a preluat mandatul la CSM. Şi-a dat demisia din magistratură, CSM luând act de aceasta la 23 august 2012.

În 1999 a obţinut la Universitatea ”Al. I. Cuza” Iaşi titlul de doctor în drept – specializarea drept internaţional public. Al doilea doctorat a fost obținut în 2008, cu teza ”Efectele juridice ale contractelor aleatorii”, la Facultatea de Drept, fiind laureată cu distincţia “Suma cum laude”.

Conferenţiar universitar la Facultatea de Drept a Universităţii “Al. I. Cuza” Iaşi (1997-2007). Din anul 2007 are titlul ştiinţific de profesor universitar, catedra de Drept public a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii ”Al. I.Cuza” Iaşi.

Membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii (INM), prin Hotărârea nr. 542 din 16 noiembrie 2005 a Consiliului Superior al Magistraturii. În perioada 2008-2011, a fost reînvestită ca membru în Consiliul Ştiinţific al INM, prin Hotărârea CSM nr.1382 din 11 decembrie 2008.

Formator la Institutul Naţional al Magistraturii, pentru desfăşurarea activităţii de formare continuă a magistraţilor în disciplina “Drept civil” (2004).

Preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România (2008 – 2011); vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Magistraţilor din România (2005); membru al Asociaţiei Naţionale a Magistraţilor din România şi al Asociaţiei Magistraţilor din Iaşi (1994).

A primit mai multe premii şi distincţii și a publicat 25 de lucrări.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.