Neaga a fost DEMIS de la şefia CNADNR

Narcis Neaga a fost demis de la şefia CNADNR astăzi, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, semnând decizia în acest sens a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor Companiei Naționale de Drumuri și Autostrăzi din România.

Rămâne de văzut ce loc călduţ i s-a pregătit lui Neaga în interiorul companiei, deoarece se obişnuieşte ca foştii şefi ai CNADNR să “păţească” la fel. În timpul Guvernului Ponta au fost 3 şefi la CNADNR: Mihai Başulescu – a stat însă numai 2 săptămâni şi s-a întors în mediul privat, deşi el este cel care a semnat din partea CNADNR păgubosul contract cu Bechtel -, Mircea Pop şi Narcis Neaga.

Dan Costescu a făcut următoarea declaraţie de presă la ora 13.00 – pentru care a chemat jurnaliştii la sediul MT:

“Azi a avut loc ședința extraordinară a Adunării Generale a Acționarilor (AGA) CNADNR, care a dezbătut elementele anunțate și a propus următoarele: având în vedere că directorul general Narcis Neaga este doar provizoriu numit, sau în termeni tehnici cu preluare de atribuții ale directorului general, având în vedere că AGA a dispus deja un set de măsuri în baza materialelor cunoscute în companie și având în vedere că se dorește orice evitare a unui eventual prezumtiv conflict de interese între activitatea directorului general și măsurile care urmează a fi luate și clarificările care urmează a fi realizate, s-a hotărât ca domnului director general Neaga să-i înceteze preluarea de atribuții pentru funcția de director general”.

Interimar, şeful de la Metrorex

Dan Costescu a precizat că atribuțiile lui Neaga “au fost transferate prin statutul directorului general interimar domnului Cătălin Homor, director general al Metrorex. Acestea sunt concluziile AGA. Ele sunt însușite și la nivel de minister. Am semnat deja ordinul în acest sens”.

Ministrul Transporturilor a amintit că, la finele lunii octombrie, Corpul de control al ministrului a predat raportul solicitat pentru problemele de pe tronsonul de autostradă Orăștie-Sibiu și altele, raportul fiind înaintat și DNA, care urmează să analizeze și să vadă ce este de natura activității lor și dacă este necesar să fie luate măsuri.

Amintim şi noi că ministrul de atunci, Iulian Matache, a făcut publice abia în 12 noiembrie rezultatele controlului.

“Eu, personal, când am preluat această poziție am solicitat extinderea raportului pe anumite aspecte, în special pe probleme de deszăpezire și pregătire pentru comandamentul de iarnă. Am primit raportul extins. Împreună cu raportul anterior al corpului de control, pachetul de materiale a fost transmis și prim-ministrului, așa cum a solicitat acesta acum 10 zile, și Adunării Generale din CNADNR, dar va fi încărcat și pe site-ul ministerului”, a precizat Costescu.

Ministrul Transporturilor a mai anunțat că de astăzi va fi lansată procedura de selecție a noului management, atât pentru directorul general, cât și pentru Consiliul de Administrație, în conformitate cu prevederile OUG 109 privind guvernanța corporativă.

Precizăm că Dan Costescu, înainte de a ajunge ministru tehnocrat în Guvernul Cioloş, a fost numit director general al CFR SA în 2 martie a.c., de ministrul de atunci Ioan Rus.

Costescu promite transparenţă

Costescu mai promite că “va urma o perioadă de transparentizare a activității companiei și fiecare persoană interesată va putea să vadă cât mai multe informații cu privire la proiectele CNADNR, la banii ce vor fi cheltuiți, la firmele care vor câștiga aceste contracte și la toate aspecte de interes pentru societatea civilă”.

“Următorul pas: va urma o reformă a CNADNR, în principal pe aspecte ce privesc capacitatea de implementare și de a investi eficient și acest lucru va trebui să fie regăsit imediat în eficiența companiei și în modul cum se vor desfășura investițiile în perioada următoare, iar, ca ultimă măsura, noua echipa de conducere care va fi coordonată de Homor va avea ca primă atribuție identificarea soluțiilor pentru blocajele deja existente în timp și pentru a restarta compania, pentru că suntem în fața unui an dificil, un an în care începe un nou instrumental structural și va trebui ca CNADNR să fie eficientă pe aceste direcții”, a mai spus Costescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.