O vacă apărută pe drumul naţional a provocat moartea a 2 ofiţeri SIPI

Un tragic accident s-a produs joi dimineaţă, pe DN 24 Vaslui-Bârlad, după ce şoferul unei autoutilitare de transport pâine a intrat pe contrasens, în încercarea de a evita o vacă apărută pe şosea, şi a intrat într-o Dacia Logan ce rula regulamentar şi în care se aflau doi ofiţeri de la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Vaslui (SIPI). Unul a murit în timpul manevrelor de resuscitare, iar cel de-al doilea, la scurt timp după ce a fost transportat la Spitalul Judeţean Vaslui. Aveau  33 şi 43 de ani şi se îndreptau cu maşina de serviciu din Huşi spre sediul SIPI din Vaslui.

Accidentul s-a produs pe DN 24, în localitatea vasluiană Muntenii de Jos, iar vaca i-a apărut brusc în faţă şoferului de utilitară.

După ce a lovit animalul cu partea laterală a maşinii, şoferul autoutilitarei a tras de volan, intrând pe contrasens, unde a lovit autoturismul Dacia Logan în care se aflau  ofiţerii SIPI Vaslui.

În urma impactului, cei doi ofiţeri au fost grav răniţi, unul dintre ei murind la locul accidentului şi celălalt la spital.

Traficul pe DN 24 a fost blocat în totalitate timp de aproape două ore.

Este un obicei binecunoscut de mulţi dintre conducătorii auto, care s-au confruntat deseori cu pericole asemănătoare, ca localnicii să-şi lase animalele să pască pe marginea drumului, „în dreptul porţii”.

Şi nu este vorba despre oi sau capre, de dimensiuni mai mici – deşi reprezintă şi ele un pericol -, ci despre cai şi vaci, care se plimbă nestingherite pe drumurile naţionale fără ca autorităţile să ia măsuri în acest sens.

vaca, animale, cale ferata 0-Jean-Mihai PALSU

Mulţi localnici şi-au obişnuit animalele să plece şi să se întoarcă singure de la păscut. Deschid pur şi simplu poarta, iar vacile se plimbă nesupravegheate când de-o parte, când de cealaltă a drumului. Ba, uneori, vacile pot fi zărite păscând de-a lungul căii ferate, aşa cum se poate vedea în imagini.

vaca, cale ferata, 20-Jean-Mihai PALSU

Seara, animalele se întorc pe întuneric acasă, evident pe drumurile neluminate, graţie deciziei autorităţilor locale de a face economie de curent electric.

vaca, animale, cale ferata 2-Jean-Mihai PALSU

Iar şoferii se trezesc cu vaci şi cai sărindu-le în faţa maşinii, de pe şanţ.

caruta 83-foto Jean-Mihai PALSU

Recentele încercări de modificare a Codului Rutier impun suspendarea dreptului de a conduce şi amenzi uriaşe, de până la 9.600 lei (cât tot salariul minim pe 1 an) pentru şoferii care depăşesc cu 60 km/h viteza legală sau sunt prinşi băuţi la volan ori ignoră barierele de cale ferată.

Dar proiectul legislativ prevede creţterea mare şi a sancţiunilor pentru lipsa centurii de siguranţă (între 9-20 puncte amendă pentru minorii fără centură) sau vorbitul la telefon cu el la ureche în timp ce se află la volan.

caruta, drum 31-Jean-Mihai PALSUÎn schimb, noile reglementări din proiectul de lege ajuns la Parlament nu fac absolut nicio referire la căruţaşi şi biciclişti – de multe ori beţi – sau pietonii care străbat nestingheriţi drumurile naţionale şi, mai grav, le traversează în locuri nepermise şi fără să se asigure.

vaca, animale, cale ferata 4-Jean-Mihai PALSU

Nu sunt prevăzute nici pedepse aspre pentru autorităţile locale care le permit sătenilor să-şi lase animalele să pască “la poartă” de-a lungul drumurilor naţionale sau a căii ferate.

Magda SEVERIN

Imagini: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.