Oana Niculescu Mizil, condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare

Deputatul PSD Oana Niculescu Mizil a fost condamnată de instanţa supremă la 3 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzată de conflict de interese, pentru că şi-a angajat mama la biroul său parlamentar în perioada mai 2009 – septembrie 2011, plătind-o din bani publici cu 65.697 de lei. Dosarul a fost deschis în urma reclamaţiei făcute de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), în septembrie 2011.

Decizia de astăzi a instanţei nu este definitivă, ea fiind deja contestată de Oana Niculescu Mizil, astfel că aceasta va mai rămâne deputat până la pronunţarea verdictului final, ce va fi pronunţat de Completul de 5 judecători al ÎCCJ.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, prin decizia de astăzi, ca pedeapsa de 3 ani de închisoare să fie suspendată sub supraveghere pe un termen de încercare de 6 ani.

În perioada de încercare, Oana Niculescu Mizil trebuie să respecte mai multe măsuri de supraveghere, respectiv să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti, să anunţe dacă îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa, precum şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, dar şi informaţii privind mijloacele de existenţă.

Instanţa supremă i-a interzis, totodată, Oanei Niculescu Mizil, dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie publică implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o durată de 10 ani.

Oana Niculescu Mizil a fost trimisă în judecată în 30 septembrie 2013, de procurorii Parchetului instanţei supreme, care o acuză că a solicitat încadrarea în muncă a mamei sale, în cadrul biroului ei parlamentar şi a avizat contractul individual de muncă al acesteia.

“Oana Niculescu-Mizil Ştefănescu Tohme, deputat în Parlamentul României, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea mamei sale, Lidia Niculescu Mizil Ştefănescu, începând cu data de 29 aprilie 2009, în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti”, arăta ANI. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.