Peste 1.000 de vehicule blocate in trafic, 200 TIR-uri pe Centura Capitalei

Joi seara se aflau blocate in trafic 1.008 autovehicule, potrivit premierului Emil Boc, informatiile despre acestea fiindu-i aduse la cunostinta de prefectii din judetele afectate de viscol si zapada. Printre vehicule se afla atat TIR-uri si camioane, cat si autoturisme. Insa aceasta nu inseamna ca toate vehiculele sunt inzapezite, ci multe dintre ele, in special cele de tonaj greu, sunt trase pe dreapta pana la indreptarea vremii. Autoturismele ramase in trafic au fost lasate de proprietari dupa ce s-au convins ca viata este mai importanta. Totusi, mai exista oameni care refuza sa-si paraseasca masina, preferand sa stea in frig. Ministrul Anca Boagiu a precizat ca prioritatea Ministerului Transporturilor este eliberarea din nameti a autoturismelor si abia apoi a autotrenurilor, acestea fiind mai bine echipate.

Numarul persoanelor evacuate din masini si cazate in adaposturi se ridica la 1.655. Primul-ministru a cerut prefectilor, intr-o videoconferinta organizata la Guvern, ca niciun autoturism sa nu ramana neverificat, atentionandu-i ca de modul in care vor actiona depind vietile oamenilor aflati in dificulate. “Nu aveti liniste pana cand nu va asigurati ca vietile oamenilor nu sunt in pericol. Daca nu, va duceti si va gassiti de lucru in alta parte. Stiu ca veti spune ca sunt troiene de trei metri, dar cereti sprijinul Armatei, nu mergeti acasa sa va culcati sperand ca se va rezolva de la sine, pentru ca nu se rezolva. Nu vreau sa fiu patetic, dar chiar ne jucam cu vietile oamenilor”, a spus Boc.

El i-a avertizat ca, in caz contrar, isi vor cauta de lucru in alta parte. “Nu sunt total multumit, dar analizele le vom face pe vreme senina”, le-a spus B oc reprezentantilor Guvernului in teritoriu.

Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, prezent la videoconferinta, i-a anuntat pe prefecti ca pana la 5.000 militari sunt pregatiti sa intervina, daca este nevoie, si a cerut autoritatilor locale sa apeleze la sprijinul Armatei, care este dotata cu utilaje speciale.

10 km de autotrenuri pe Centura Capitalei

Printre vehiculele inzapezite se numara si 200 de TIR-uri de pe Centura Capitalei. Aceasta a fost deblocata pe mai multe portiuni cu ajutorul unui TAB al Armatei, dar autotrenurile sunt blocate pe tronsonul dinspre Magurele, pe o distanta de peste 10 km. Ele vor ramane acolo pana cand conditiile meteo vor permite deplasarea lor in conditii de siguranta.

Trebuie spus ca soferii de autotrenuri au caldura independenta in cabina, motorina de rezerva, plus mancare si apa.  Totusi, ei au primit ceai si mancare calda de la Jandarmerie, iar Emil Boc i-a vizitat joi seara, a baut un ceai fierbinte cu ei, la cabine, si i-a asigurat ca autoritatile se gandesc sa-i sprijine, dar sa se indrepte putin vremea.

Soferii nu isi parasesc autotrenurile, pe de o parte pentru ca sunt raspunzatori de soarta vehiculelor (care costa 100.000 de euro), iar pe de alta pentru ca sunt incarcate cu marfa care si ea costa de la zeci de mii pana la sute de mii de euro.

Un TIR bulgaresc este inclinat pe o parte, in zapada, iar pentru a putea fi echilibrat va fi necesar un utilaj foarte mare.

Reamintim ca pe DN1 TIR-urile au fost deszapezite si trase pe dreapta, pe sensul dinspre Ploiesti spre Bucuresti, ele neavand voie sa se deplaseza decat dupa imbunatatirea vremii. Alte cateva sute sunt pe DN 5, spre vama Giurgiu, zona grav afectata de viscol.

De pe A1, toate camioanele si autotrenurile au fost ajutate de militarii sa iasa, dar autostrada ramane inchisa pana vineri. Au mai ramas autoturisme, pe care autoritatile de vor dezgropa din zapada vineri.

Magda SEVERIN

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.