Ponta ii cere lui Barroso sa apeleze la romani sa vina la vot. Comisarul pe Justitie: Noi ne uitam la fapte, nu la scrisori. Ponta: D-na Reding habar n-are de situatia din Romania

Premierul Victor Ponta i-a transmis presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o scrisoare in care ii prezinta ultimele evenimente legate de referendum, ii paraste pe membrii PDL ca nu ar respecta deciziile Curtii Constitutionale si ii cere, nici mai mult, nici mai putin, sa le trimita romanilor un mesaj in care sa-i indemne sa mearga la vot. “Cred, domnule presedinte, ca in aceste circumstante, un mesaj prin care sa incurajati poporul roman sa-si exercite dreptul democratic de a vota la referendum ar fi foarte apreciat”, a spus Ponta. Comisia Europeana este insa in continuare “foarte ingrijorata” de atacurile la adresa democratiei in Romania si asteapta din partea premierului Ponta sa-si respecte angajamentele prin “actiuni” concrete, nu prin scrisori, a afirmat, miercuri, comisarul european pe Justitie, Viviane Reding. Vizibil enervat, Ponta a replicat miercuri seara, la RTV, ca “Viviane Reding habar n-are de situatia din Romania” si ca “este in campanie PDL”.

Victor Ponta reclama presedintelui Comisiei Europene ca PDL si presedintele suspendat Traian Basescu “instiga” cetatenii la boicotarea referendumului, iar membri ai PDL retin buletinele acestora.

El sustine ca referendumul de demitere a presedintelui va fi organizat “cu respectarea tuturor prevederilor constitutionale, precum si a recomandarilor Comisiei de la Venetia”. De asemenea, premierul mentioneaza ca, pe 24 iulie, Curtea Constitutionala a respins contestatia depusa de PDL referitoare la prelungirea duratei de vot in ziua referendumului. Desi, in opinia sa, toate conditiile sunt indeplinite, primul-ministru il anunta pe presedintele Executivului european ca PDL si presedintele suspendat, Traian Basescu, cer populatiei sa nu participe la referendum.

“In ciuda celor aratate, doresc sa va informez asupra ultimei decizii luate de PDL si de presedintele Basescu privind boicotarea referendumului. Desi acesta este organizat in stricta conformitate cu Constitutia si toate deciziile Curtii Constitutionale, PDL si domnul Basescu au anuntat in mod public decizia de a indemna electoratul propriu sa nu voteze in ziua referendumului. Consider ca decizia PDL si a domnului Basescu constituie o violare evidenta a principiilor democratice, un abuz clar adus Constitutiei si statului de drept si sper ca aceste atitudini si decizii sa fie in mod adecvat observate de institutiile UE“, scrie premierul.

“Basescu si PDL provoaca tensiuni la nivelul societatii”

Totodata, Victor Ponta reclama ca presedintele suspendat si partidul care-l sustine nu respecta jocul democratic si provoaca tensiuni la nivelul societatii.

“Asa cum in mod just ati afirmat, jocul democratic se bazeaza pe respectarea unor reguli. Dupa cum putem vedea, domnul Basescu si PDL incalca in aceste zile regulile democratice incercand sa provoace o fractura a societatii romanesti. Aceste acte reprezinta o subminare clara a drepturilor constitutionale ale cetatenilor, un indemn la nerespectarea deciziei Curtii Constitutionale, in masura in care aceasta specifica in mod clar ca procedura de suspendare trebuie sa se finalizeze printr-un referendum“, mai afirma primul-ministru in scrisoarea catre Barroso.

Premierul il mai informeaza pe presedintele Comisiei Europene despre faptul ca “PDL a retinut cartile de identitate ale cetatenilor, impiedicandu-i astfel sa participe la vot”.

“Mai mult decat atat, opinia publica a observat ca reprezentanti ai PDL, partidul domnului Basescu, nu doar ca instiga populatia sa boicoteze referendumul, dar retin si cartile de identitate ale cetatenilor sub diverse pretexte, impiedicandu-i astfel de facto sa-si exercite votul duminica”, afirma premierul.

De asemenea, Victor Ponta isi exprima suspiciunea ca toate demersurile intreprinse recent de  parlamentarii si europarlamentarii PDL sunt premeditate si au un singur scop, respectiv acela ca referendumul sa fie invalidat prin orice mijloace.

Victor Ponta ii cere oficialului european ca, asa cum saptamana trecuta si-a exprimat temerile privind unele posibile derapaje de la democratie, sa ia in considerare si faptul ca, in prezent, Traian Basescu incalca aceleasi valori democratice.

In finalul scrisorii, premierul roman ii spune presedintelui Barroso ca un apel catre romani ar fi “foarte apreciat”.

Comisarul CE pe Justitie: “Romania va ramane sub foarte stransa supraveghere”

Comisarul european pe Justitie, Viviane Reding, il someaza insa pe Victor Ponta sa treaca la actiune. “Suntem in continuare extrem de preocupati de starea democratiei in Romania”, a afirmat Reding in timpul unei conferinte de presa sustinute la finalul unei reuniuni a Comisiei.

“Presedintele (Jose Manuel) Barroso si-a exprimat preocuparile sale intr-o declaratie foarte puternica si a exprimat 11 cerinte. Nimic nou nu s-a produs de atunci. Noi ne uitam la fapte, nu la promisiuni, la legi, nu la scrisori. Din aceasta cauza, Romania va ramane sub foarte stransa supraveghere”, a avertizat aceasta.

Reding a precizat ca a primit “sute de scrisori dintre care unele expun fapte foarte socante”.

Comisia Europeana a criticat dur in 18 iulie violarile legate de respectarea statului de drept, care au “zguduit” increderea UE, potrivit lui Barroso. Ponta s-a angajat in scris sa respecte cele 11 cerinte ale CE.

Ponta: “D-na Reding este in campanie pentru PDL”

Premierul Ponta s-a aratat extrem de deranjat de reactia comisarului european pe Justitie: “Doamna Reding habar n-are, era informata de Monica Macovei ca arestam judecatorii Curtii Constitutionale. Este in campanie electorala pentru PDL, n-are habar si comite un gest de campanie”, a spus Ponta la RTV.

El a adaugat ca Romania si Bulgaria “nu au voie sa intre in Schengen” si ca tarile din estul Europei, inclusiv Romania, “trebuie puse la colt”, in conditiile in care, la nivelul Uniunii Europene, se discuta pe fondul crizei economice, de o Europa impartita in doua, respectiv intre state performante si tari mai putin performante”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.