Ponta: Nu leg MCV de Schengen!

Premierul Victor Ponta dezaprobă propunerea preşedintelui de a trimite, în calitate de şef al Executivului, împreună cu preşedinţii Senatului şi al Camerei Deputaţilor, o scrisoare către ţările care vor vota pentru intrarea României în Schengen, în care să îşi pună cenuşăî în cap faţă de criticile din Raportul MCV. El argumentează că un astfel de gest ar însemna corelarea aderării la Schengen de raportul MCV. “Nu leg MCV de Schengen“, a spus el, răspicat, anunţând că nu va fi “niciodată de acord cu aşa ceva”, pentru că “singur îmi leg de picioare nişte ghiulele”.

“Eu am propus o scrisoare. Preşedintele nu vrea să o semneze şi vine cu scrisoarea lui. Eu semnez orice vrea preşedintele, cu o singură condiţie: să nu leg MCV de Schengen. Asta cred că este împotriva intereselor României”, a spus Ponta.

Şeful Executivului recunoaşte că, prin scrisoarea sugerată de Traian Băsescu, “singur îmi leg de picioare nişte ghiulele”.

Premierul Victor Ponta a anunţat lunea trecută, la Bruxelles, că autorităţile de la Bucureşti vor trimite o scrisoare către toţi şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană în care vor solicita un rezultat pozitiv cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen.

El a explicat că ideea scrisorii a fost discutată şi cu şeful executivului comunitar, Jose Manuel Barroso, şi cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Întors acasă, Victor Ponta a constatat cât de greu este să-şi ia angajamente faţă de UE. Aşa că s-a răzgândit şi i-a cerut lui Traian Băsescu să ducă el o scrisoare, la Bruxelles, că tot făcea un drum pentru bugetul României la UE, prin care să solicite intrarea României în Schengen. Amintim că, după criza politică din vara trecută, aderarea la Schengen a fost amânată pe termen nelimitat.

În replică, preşedintele i-a cerut prim-ministrului Ponta,dar şi preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să trimită o scrisoare tuturor Guvernelor europene în care să ia punct cu punct aspectele negative din raportul suplimentar pe Justiţie întocmit de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi să le transmită poziţia cu privire la cele semnalate.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.