Ponta: “Voi trimite o scrisoare partenerilor nostri europeni cu privire la boicotarea referendumului. PDL actioneaza neconstitutional si infractional, va raspunde penal”

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca va trimite o scrisoare presedintilor Comisiei Europene, Parlamentului European (PE) si grupurilor parlamentare din PE, in care ii va reclama pe democrat-liberali ca au decis sa boicoteze referendumul din 29 iulie si, astfel, “Traian Basescu si PDL i-au inselat si escrocat pe partenerii nostri internationali”. “PDL actioneaza neconstitutional si infractional in acest moment”, a acuzat premierul. El sustine ca “in Legea referendumului exista un articol care arata ca impiedicarea prin orice mijloace a exercitiului liber al dreptului de participarea la referendum se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi”. Astfel, premierul a avertizat ca “boicotarea referendumului este impotriva legii si duce la raspundere penala”. El si-a exprimat insa convingerea ca, “dincolo de faptul ca tocmai Partidul Popular European si partenerii europeni vor constata ca au fost au fost trasi pe sfoara de PDL si Traian Basescu, poporul roman va veni la vot in 29 iunie”.

“Nu exista in 22 de ani o decizie mai antidemocratica decat aceea de a nu respecta votul electoratului. Bun, PDL si dl Basescu nu au fost niciodata niste oameni care sa respecte democratia, dar de obicei ne-au pacalit ca tin la democratie. Astazi, prin decizia lor, au spus-o si direct, nu ii intereseaza votul romanilor, boicoteaza ideea de democratie, boicoteaza o prevedere constitutionala si boicoteaza dreptul romanilor de a decide asupra celor care-i conduc”, a precizat Victor Ponta.

Ela a daugat ca “din pacate pentru Romania, dl presedinte Basescu a fost si va ramane un presedinte boicotat de poporul roman, un presedinte ilegitim si un presedinte al carui sfarsit este doar o chestiune de timp – vorbesc de sfarsit politic”. “Eu imi doresc ca, pe 29, poporul roman sa ii dea o lectie  si domnului Basescu, si PDL, referitor la ce inseamna democratie si la ce inseamna sa boicotezi dreptul democratic al poporului roman de a se exprima”, a insistat premierul.

“Traian Basescu si PDL i-au inselat si i-au escrocat pe partenerii nostri internationali”

“Vreau sa imi exprim amaraciunea asupra faptului ca Traian Basescu si PDL i-au inselat si i-au escrocat pe partenerii nostri internationali, incepand cu Comisia Europeana, atunci cand au cerut sa se respecte deciziile CCR pentru ca asa e bine pentru Romania. Va amintesc acea decizie care vorbea de validarea referendumului cu 50% a fost primul punct pe care l-am avut in discutiile cu presedintele CE si partenerii europeni. Astazi, voi trimite o scrisoare atat presedintelui CE, presedintelui PE, primilor ministri si presedintilor grupurilor parlamentare din PE, inclusiv grupului Popular European, in care voi mentiona ca decizia 731 din 10 iulie 2012 a CCR, cea care se refera la validarea referendumului cu 50%, spune asa: Curtea retine ca prezenta reprezinta o conditie esentiala pentru ca referendumul sa poata exprima in mod real si efectiv vointa cetatenilor constituind premisa unei manifestari autentic democratice a suveranitatii prin intermediul poporului.

Participarea la referendum a majoritatii cetatenilor reprezinta un act de responsabilitate civica prin care corpul electoral urmeaza sa se exprime cu privire la sanctionarea sau nu a presedintelui Romaniei”, a precizat Ponta.

“Impiedicarea prin orice mijloace a exercitiului liber al dreptului de participarea la referendum se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi”

Premierul sustine ca in Legea referendumului exista un articol care arata ca impiedicarea prin orice mijloace a exercitiului liber al dreptului de participarea la referendum se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi. PDL actioneaza neconstitutional si actioneaza infractional in acest moment. Sunt convins ca, dincolo de faptul ca tocmai Partidul Popular European si partenerii europeni vor constata ca au fost au fost trasi pe sfoara de PDL si Traian Basescu, poporul roman in 29 iunie va veni la vot”, a aratat el.

“Basescu este un las, un mincinos si un individ iresponsabil”

“Nu pot decat sa salut faptul ca legenda lui Basescu cel curajos, care merge in fata poporului, a ajuns astazi, in sfarsit, la final. Basescu este un las, un mincinos si un individ, ca sa citez din decizia CCR care spune ca este un act de resposabilitate participarea la vot, un iresponsabil care, din pacate, a distrus Romania in acesti 8 ani’, a acuzat Ponta.

El a adaugat ca va include in scrisoarea pe care o va adresa partenerilor europeni cele doua citate din decizia CCR si din lege si isi va cere scuze in numele Romaniei.

“Genul asta de escrocherie caracterizeaza foarte clar modul in care Traian Basescu si PDL au castigat pana acum. Neprezentarea, ca si prezentarea, reprezinta un drept al fiecarui cetatean.

In toate tarile democratice, incepand cu SUA si Marea Britanie, nu exista prezenta 100%.

Nimeni, pana la Traian Basescu, nu a indraznit sa spuna ca el a castigat alegerile stand acasa. […] Cel care participa la vot poate castiga sau nu. Referendumul este organizat exact ca in 2007, […] cand dl presedinte Basescu si-a indemnat alegatorii sa vina la vot si a castigat. Acum nu mai vrea lucru asta”,a denuntat premierul.

“Chiar daca Basescu se intoarce la Cotroceni, va fi un presedinte boicotat de toata Romania”

El sustine ca “nu dau definitii, eu respect, spre deosebire de  Traian Basescu si de PDL, reguli democratice”. “Or, un presedinte care nu respecta nicio regula democratica nu va reprezenta pe nimeni. Chiar daca se intoarce – probabil, sau sper ca nu – la Cotroceni, nu va mai fi un presedinte in sens democratic, va fi un presedinte boicotat de toata Romania. Consider ca este neconstuitutional si iresponsabil sa organizezi boicotarea referendumului. E impotriva legii si duce la raspundere penala”, a amenintat Victor Ponta.

Premierul a conchis ca “Traian Basescu probabil ca va fi presedintele niciunui roman daca vrea sa se intoarca dupa 29. El va fi presedintele lui, dar nu va mai fi presedintele romanilor si in niciun caz nu al Romaniei”.

Colegiul Director al PDL a decis, marti, sa ii indemne pe alegatori sa nu participe la vot la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Basescu.

La randul sau, presedintele suspendat a anuntatinca de luni seara, intr-un interviu la postul de televiziune B1, ca exista riscul de a cere PDL sa boicoteze total referendumul, sa nu fie reprezentat in sectiile de votare, intrucat “unt prea multe elemente care arata clar decizia USL de a frauda acest referendum”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.