UPDATE! Ponta: Vom trece STS la Ministerul de Interne, printr-o lege ce va fi aprobată în procedură de urgenţă

Premierul Victor Ponta a anunţat duminică seară, după declaraţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la “minciuna lansată public de politicieni că STS trebuia să facă localizarea avionului prăbuşit în Munţii Apuseni”, că USL va iniţia luni, în Biroul Permanent al Senatului, un proiect de lege prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va trece la Ministerul de Interne, în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, iar iniţiativa legislativă va fi aprobată în procedură de urgenţă. Premierul a cerut în CSAT trecerea STS la MAI şi demiterea gen. Marcel Opriş de la şefia Serviciului, dar Traian Băsescu i-a amintit cine sunt responsabilii care ar fi trebuit să gestioneze situaţia de urgenţă: ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, şi ministrul Internelor, Radu Stroe – care a şi demisionat, dar din tr-un cu totul alt motiv (o declaraţie prostească)

UPDATE 3 februarie: Crin Antonescu, preşedintele Senatului şi liderul PNL, a declarat că proiectul legislativ nu va fi depus la Senat, ci la Camera Deputaţilor, al cărei preşedinte este Valeriu Zgonea, de la PSD.

Evident că eminenţa cenuşie a partidului, Dan Şova, o să contribuie din plin la această lege care are şanse mari să fie respinsă de Curtea Constituţională, ca în cazul altora concepute de ministrul delegat al Marilor Proiecte – cum este modificarea Codului penal şi Legea descentralizării. Totodată, Legea parteneriatului public-privat a fost retrimisă Parlamentului de preşedintele Trasian Băsescu şi riscă aceeaşi soartă.

“Proiectul (de transferare a STS de la CSAT la MAI, n.r.) nu va fi depus la Senat, ci la Camera Deputaţilor. Din câte ştiu, Senatul va fi cameră decizională. Dacă legea este constituţională ne va spune CCR”, le-a spus Antonescu jurnaliştilor, luni dimineaţă. 

Victor Ponta a susţinut că, prin trecerea STS în coordonarea departamentului recent înfiinţat de Guvern şi condus de secretarul de stat Raed Arafat, va fi asigurată o mai bună coordonare a instituţiilor cu atribuţii în cazuri de urgenţă.

Întrebat dacă prin această operaţiune va fi înlăturat şi Marcel Opriş de la conducerea STS, Ponta a spus că, din câte cunoaşte, acesta a ajuns deja la “vârsta pensionării”.

Ponta a susţinut că raportul pe care l-a prezentat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) arată “disfuncţionalităţile produse în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni inclusiv la nivelul CSAT”.

“Cum era normal, de bun-simţ, şi la STS trebuia să existe o asumare a răspunderii, dar acest lucru, din păcate, în faţa opoziţie preşedintelui Traian Băsescu, nu s-a întâmplat astăzi, deşi am solicitat acest lucru. Din punctul nostru de vedere este evident că preşedintele Băsescu nu are curajul – probabil că sunt lucruri cu care este şantajat – laşitate, interese personale, adevărul despre modul în care STS a fost implicat în alegerile din 2009 şi referendumul din 2012 (de demitere a preşedintelui, n.r.). Nu ştiu exact care dintre aceste motive este mai important însă e foarte clar că preşedintele Băsescu îl va proteja pe şeful STS atât cât va avea dreptul din punct de vedere legal”, a spus Ponta duminică seara la sediul USL, unde a avut loc o reuniune de urgenţă după CSAT.

Numai că atribuţiile STS sunt acestea iar pentru a-l trece în subordinea MAI, trebuie modificată Constituţia şi un set de multe alte legi, printre care şi cea de organizare şi funcţionare a CSAT – din care face parte şi STS, ca sistem din aparatul de securitate naţională. Altfel, se încalcă Art. 119 din Constituţie.

Amintim că Băsescu l-a numit şef la STS pe Marcel Opriş în anul 2005, iar PSD a încercat să-l demită în 2009 şi apoi în 2012, când USL îl suspendase din funcţie pe preşedinte şi îl instalase interimar la Cotroceni pe Crin Antonescu. Preşedintele interimar s-a lansat atunci într-un atac virulent la adresa lui Băsescu, dar manevra USL a rămas eşuată.

Acum, cei aflaţi la putere doresc cu orice preţ să schimbă legea. De ce? Simplu: USL vrea să-şi subordoneze cât mai rapid STS pentru a avea control asupra alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale, ale căror date de desfăşurare au şi fost anunţate în această seară de premier: “La nivelul Uniunii s-a decis ca euroalegerile să aibă loc pe 25 mai, duminică, iar prezidenţialele să se desfăşoare pe 2 şi 16 noiembrie, în luna dinaintea celei în care expiră mandatul preşedintelui în funcţie”.

O altă urgenţă a USL este revizuirea Constituţiei, pentru ca proiectul actului normativ să fie trimis Comisiei de la Veneţia iar referendumul să fie organizat imediat după plecarea lui Băsescu de la Cotroceni – aşa cum a decis Curtea Constituţională.

“Dorim cât mai scurt, până miercuri vrem, să trecem prin tot corpul de revizuire, ţinând cont de toate amendamentele Comisiei de la Veneţia, Consiliului Legislativ etc”, a spus preşedintele Senatului, Crin Antonescu, după şedinţa USL.

“Sperăm să trimitem în această săptămână Guvernului spre trimitere la Comisia de la Veneţia a proiectului”, a adăugat el.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT a cărei temă a fost accidentul aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, că operaţiunea de salvare „a fost o hărmălaie şi din acest motiv acei oameni nu au putut fi salvaţi”. El a acuzat că premierul a lansat public „minciuna că STS trebuia să facă localizarea”.

Amintim că în seara accidentului aviatic, premierul se afla în studionul canalului B1TV, începând cu ora 20.00, iar în jurul orei 20.30 el a primit un SMS şi a anunţat că răniţii au fost găsiţi. Ulterior, s-a demonstrat că ştirea a fost eronată, locul accidentului fiind reperat de localnicii din comuna Horea după aproape o oră.

După emisiunea tv care s-a încheiat la ora 21.00, Victor Ponta s-a dus la întâlnirea programată la un restaurant cu jurnaliştii acreditaţi la USL, iar vestea că pilotul Adrian Iovan a murit a primit-o prin SMS, fără să reacţioneze însă în vreun fel. Ulterior, jurnalistul de la Mediafax aflat la masă, a postat pe pagina de Facebook acest lucru, imediat după ce a ajuns acasă şi a aflat de moartea pilotului.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.