Trei trepte din faţa Casei Poporului devin grădină publică. Gardul de beton rămâne însă neclintit

Promisiunile de atât amar de vreme ale aleşilor noştri privind desfiinţarea gardului dintre Casa Poporului şi popor par să se îndeplinească, cel puţin parţial: zona verde de pe 3 trepte dinspre Piaţa Constituţiei va fi amenajată ca grădină publică, dar gardul de beton ce înconjoară clădirea pe tot dealul va rămâne să-i păzească cu străşnicie pe cei 600 de privilegiaţi ai ţării.

Pe scurt, Camera Deputaţilor lansează un concurs de proiecte cu premii. „Esplanada acestei clădiri impozante cu care ne mândrim – în prezent fiind principalul obiectiv turistic din România – şi la care au muncit zeci de mii de muncitori ai României înainte de 1989 şi după 1990 va fi fie redată locuitorilor municipiului Bucureşti, dar şi tuturor turiştilor care vor dori să viziteze Palatul Parlamentului”, a anunţat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, joi, într-o conferinţă de presă.

Întrebat dacă zidul va dispărea, el a răspuns negativ, cu un argument penibil: „Zidurile de sprijin fac parte din acest ansamblu arhitectonic deosebit”.

O afacere pe banii noştri

Concursul de proiecte este afacerea Camerei Deputaţilor: „Regulamentul de concurs va fi publicat pe SEAP, proiectele vor fi depuse la sediul Camerei Deputaţilor (…) iar un juriu format, pe lângă specialişti din cadrul Secretariatului general al Camerei Deputaţilor, de un reprezentant al Academiei Române, un reprezentant al Uniunii Artiştilor Plastici din România, un reprezentant al Uniunii Arhitecţilor din România şi unul dintre studenţii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ‘Ion Mincu’, va selecta 3 proiecte”, a spus Zgonea.

casa poporului, parlament 13-foto Jean-Mihai PALSU

Proiectele selectate vor fi premiate cu 10.000 de lei, 7.500 de lei şi 3.000 de lei, iar din acestea, Camera Deputaţilor îşi va rezerva dreptul de a-l alege pe cel care îi va conveni. Pe banii noştri.

Valeriu Zgonea a explicat şi procedura de selecţie – „care este una legală”: “Avem 52 de zile, dacă nu mă înşel, până facem tot concursul de idei şi-l publică pe SEAP, după care timp de 30 de zile concurenţii vizitează această zonă – amplasamentul, în termeni tehnici -, pentru a-şi forma o opinie şi a emite o viziune care să fie aprobată de către juriu”.

Fără grătare

Cedarea unei părticele din grădina Casei Poporului nu s-a acceptat însă aşa uşor, Zgonea neputându-se abţine să nu-i jignească pe românii care vor continua să fie priviţi de sus – la propriu – de locatarii clădirii:

“Este o grădină, într-o grădină nu faci grătar. Poţi să ai un spaţiu amenajat în care să te odihneşti. Uitaţi-vă că în toate Parlamentele din Europa poţi să ajungi cât mai aproape de clădire şi nu se întâmplă nimic. (…) Mergeţi la Arcul de Triumf, mergeţi la Tour Eiffel. Sub Tour Eiffel, în zona verde, oamenii stau pe iarbă”, a spus Zgonea.

Apropiere prin gard

El a adăugat că “Palatul Parlamentului trebuie să devină un lucru simplu, plăcut tuturor bucureştenilor”.

“Cu cât gardul acesta îl ridicăm mai sus, cu atât această clădire devine una a trecutului şi, desigur, şi cei care lucrează aici devin oameni reci, neiubiţi de cetăţeni, pentru că e distanţă prea mare”, speră şeful Camerei Deputaţilor.

casa poporului, parlament 15-foto Jean-Mihai PALSU

“Ceea ce doresc eu şi dorim noi cei din Camera Deputaţilor, care suntem administratorii acestui spaţiu, în numele statului român, este ca această zonă să fie redată cetăţenilor, turiştilor. (…) Turiştii vor fi dornici să viziteze, vor plăti o taxă, asta înseamnă mai multe resurse financiare pentru Camera Deputaţilor şi înseamnă, în timp, o scădere a presiunii pe bugetul de stat. Zona va fi gratuită, dar există alte elemente care-ţi permit să găseşti resurse financiare. Depinde de viziunea proiectantului. (…) Este un concurs de idei. După aceea, proiectarea şi execuţia se introduc în bugetul Camerei Deputaţilor pentru anul viitor”, a anunţat Zgonea calendarul.

Aşadar, abia la anul vom vedea minunea.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.