Vremea se incalzeste, dar cu ploi in aversa

Vremea se va incalzi in urmatoarele doua saptamani, dar pana joi vor mai fi ploi in aversa, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. Prognoza a fost elaborata de Administratia Nationala de Meteorologie, pe baza estimarilor realizate de Centrul european pentru prognoze pe medie durata de la Reading (Anglia).

In Banat vremea va fi rece in primele zile ale intervalului analizat (17-30 aprilie 2012), cu temperaturi maxime de 12-14 grade Celsius. Ulterior, valorile termice vor creste treptat, in special spre sfarsitul intervalului, cand atat temperaturile minime, cat si cele maxime se vor situa peste normele climatologie. Temporar, va ploua, indeosebi in prima parte a perioadei, iar in zilele 17-18 aprilie instabilitatea atmosferica va fi accentuata si vor fi si ploi moderate sau insemnate cantitativ.

In Crisana, dupa cateva zile mai reci la inceputul de peste 20 de grade Celsius. Pana in jurul datei de 22 aprilie, gradul de instabilitate atmosferica va fi mai ridicat, iar ploile mai frecvente si mai insemnate cantitativ.

Pentru zona Transilvaniei, meteorologii estimeaza vreme normala termic pana la 23 aprilie, apoi se va incalzi, cu temperaturi de peste 20-22 grade Celsius. Temporar, instabilitatea atmosferica va fi accentuata, iar ploile vor fi mai importante cantitativ in zilele de 17 si 18 aprilie, dar si in 21 si 22 aprilie.

In zona Dobrogei vor fi, de joi, valori termice usor peste mediile climatologice ale perioadei. Cu toate acestea, temporar va ploua, in general slab, iar in 18-19 aprilie este de asteptat o accentuare a instabilitatii atmosferice, cu posibilitatea unor averse moderate cantitativ.

In Maramures este preconizata incalzirea treptata a vremii, cu 22 de grade din 25-26 aprilie. Pana in jurul datei de 22 aprilie, gradul de instabilitate atmosferica va fi mai ridicat, iar ploile mai frecvente. Izolat, cantitati mai importante de apa se pot acumula in 17-18 aprilie si in 21-22 aprilie.

Vremea in zona Moldovei se anunta mai rece decat normal in primele zile ale intervalului, cand maximele se vor situa, in medie, in jurul valorii de 14 grade Celsius, apoi se va incalzi treptat. Spre finalul intervalului, valorile termice vor depasi normele climatologice ale perioadei. Ploile vor fi mai frecvente pana in jurul datei de 22 aprilie, iar in primele zile sunt posibile si averse mai importante cantitativ.

In Muntenia vremea va fi normala termic pana la 23 aprilie, apoi se va incalzi usor, cu maxime peste 22 grade Celsius.

In Oltenia, pana in jurul datei de 22 aprilie nu vor fi modificari importante ale regimului termic, apoi vremea se va incalzi usor si treptat, astfel incat spre finalul intervalului va deveni mai calda decat normalul perioadei.

Frig la munte pana luni

La munte, temperaturile minime se vor mai situa, in medie, aproape de limita de inghet pana in 22 aprilie, apoi vor creste treptat. Valorile termice maxime vor fi in crestere, in special in a doua parte a intervalului. Instabilitatea atmosferica va fi accentuata in primele zile ale intervalului analizat, cand sunt posibile averse moderate sau mai importante cantitativ, iar pe crestele cele mai inalte, trecator mai sunt de asteptat precipitatii mixte. Probabilitatea cea mai redusa de aparitie a ploilor va fi la sfarsitul intervalului. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.