Achitarea lui Chiuariu în dosarul Poşta Română nu este definitivă

Achitarea lui Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Tăriceanu şi aflat în cărţi, până de curând, pentru ocuparea postului ce va fi lăsat liber de Mona Pivniceru, nu este achitat definitiv în Dosarul Poşta Română, motiv pentru care nici nu va fi ministru. Atât procurorii, cât şi cei condamnaţi în acest dosar au atacat cu recurs sentinţa la Completul de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), iar verdictul va fi dat în cursul acestui an. ICCJ a publicat, marţi, motivarea sentinţei din 27 noiembrie 2012 a Completului de 3 judecători, din care doar doi – Rodica Cosma şi Iulian Dragomir – l-au considerat nevinovat pe Chiuariu. În schimb, al treilea magistrat, Francesca Vasile, a cerut condamnarea lui, cu argumentul că a acţionat “în mod arbitrar şi despotic”, la fel ca ministrul de atunci al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, cerând şi pentru acesta condamnarea. Pedeapsa prevăzură pentru abuz în serviciu este închisoarea între 6 luni şi 5 ani.

În acelaşi dosar, fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru neglijenţă în serviciu, fiindu-i schimbată încadrarea juridică. Tot cu suspendare a primit şi administratorul societăţii Topcadex 99, Ioan Folfă (1 an).

În schimb, fostul director al Poştei, Dan Mihai Toader a fost condamnat la 6 ani de închisoare, fostul director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică a CN Poşta Română, Andrei Marinescu, la 5 ani şi 6 luni, iar fostul director economic executiv al CNPR, Emanoil Lepădatu, la 5 ani de detenţie.

Prejudiciu de aproape 5 milioane de euro

Potrivit DNA, în perioada 2005 – 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului român în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi cei doi miniştri, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a favoriza societatea, prin schimbarea situaţiei juridice a imobilului.

Tudor Chiuariu a fost acuzat de procurori că, în calitate de ministru al Justiţiei, prin încălcarea obligaţiilor prevăzute de actele normative, a avizat proiectul H.G. nr.377/2007, consfinţind definitiv trecerea imobilului în domeniul privat al statului, prin aceasta obţinându-se un avantaj patrimonial în favoarea SC Imopost Developments SA, constând în dreptul de proprietate asupra unui imobilul din Calea Victoriei, nr. 133-135, ceea ce a cauzat statului român un prejudiciu în valoare de 4,9 milioane euro.

Doi magistraţi pro

“Menţiunea cuprinsă pe adresa de înregistrare a documentaţiei la Ministerul Justiţiei ‘Urgent la avizare’, existenţa unor puncte de vedere diferite între inculpatul Chiuariu Tudor Alexandru şi martora Vrabie Alina, urmată de demisia acesteia, care constituie pentru acuzare veritabile probe de vinovăţie, în opinie majoritară, se apreciază că ele nu pot depăşi limitele unor simple deducţii. În aceleaşi limite sunt plasate şi susţinerile acuzării, conform cărora inculpaţii Nagy Zsolt şi Chiuariu Tudor Alexandru, ar fi indus în eroare membrii Guvernului pentru adoptarea HG nr.377/2007. Or, acestea sunt şi trebuie să fie străine oricăror acuzaţii penale, instanţa fiind obligată să-şi fundamenteze hotărârea de condamnare pe baza unor probe certe, sigure, de natură a înfrânge prezumţia de nevinovăţie”, notează judecătorii Rodica Cosma şi Iulian Dragomir.

Unul contra

În schimb, judecătoarea Francesca Vasile a făcut opinie separată, în sensul condamnării lui Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Judecătoarea susţine că Nagy şi Chiuariu au intervenit pentru ca imobilul să treacă în domeniul privat al statului, deşi pe rol se aflau în acel moment litigii în instanţă, care aveau ca obiect determinarea naturii juridice a dreptului real asupra terenului.

Magistratul aminteşte că Tudor Chiuariu a dat aviz favorabil proiectului de HG 377/2007 prin care era modificat statutul juridic al imobilului, deşi angajaţii de la Direcţia de avizare acte normative din cadrul MJ nu fuseseră de acord cu acel aviz.

“Inculpaţii au înţeles necesitatea existenţei acestor avize pentru adoptarea sigură şi facilă a actului şi au acţionat pentru ca acestea să fie întocmite şi depuse, fiind fără relevanţă caracterul lor consultativ. În acest context, susţinerea inculpatului Chiuariu Tudor în sensul că ‘avizul nu produce prin el însuşi consecinţe juridice de sine stătătoare’ trebuia considerată o apărare ineficientă, existenţa avizelor favorabile fiind cauza ce a exclus dezbaterile în guvern pe marginea actului”, arată Francesca Vasile.

Judecătoarea aminteşte că Direcţia de Avizare Acte Normative din cadrul Ministerului Justiţiei a dat aviz negativ acelui proiect, însă Tudor Chiuariu nu a ţinut cont de asta şi a dispus întocmirea şi a semnat avizul favorabil înaintat Ministerului Comunicaţiilor.

Latura obiectivă a infracţiunii de abuz în serviciu în formă agravată este realizată, în cazul inculpatului Chiuariu Tudor, prin efectuarea activităţilor specifice funcţiei în mod arbitrar şi despotic, cu încălcarea condiţiilor de fond şi formă ale activităţii de avizare a actelor normative, în scopul de a-şi impune propria voinţă unei întregi direcţii de specialitate ce îşi asumase motivat un punct de vedere contrar celui urmărit de inculpat, prin ignorarea avizului negativ al acestei direcţii ce nu a fost transmis ministerului iniţiator şi nu a fost ataşat notei de fundamentare a HG şi prin emiterea avizului favorabil semnat alături de consilierul său, aviz ce propune rezolvarea situaţiei juridice a imobilului într-un mod esenţialmente nelegal”, concluzionează judecătoarea Francesca Vasile.

Nagy Zsolt, în aceeaşi barcă

“În cazul coinculpatului Nagy Zsolt, efectuarea activităţilor specifice funcţiei în mod arbitrar şi despotic sunt susţinute de încălcarea condiţiilor de fond şi formă ale activităţii de iniţiere, elaborare şi avizare a actelor normative, de aprecierea singulară şi personală asupra utilităţii actului normativ, întocmirea proiectului acestuia şi solicitarea avizelor de legalitate fără aportul său implicarea direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului pe care-l conducea şi fără a înregistra demersul la nivelul acestei instituţii. Pentru ambii inculpaţi se reţine promovarea şi susţinerea unui proiect de act normativ ce conţine dispoziţii contrare principiului aplicării legii în timp”, continuă Francesca Vasile.

Ea mai arată că cei doi foşti miniştrii au acţionat cu intenţie, cunoscând că existenţa avizelor conduce la adoptarea HG fără dezbateri în şedinţa de Guvern, scopul urmărit fiind obţinerea unei rezolvări favorabile referitoare la regimul juridic al terenului.

“Ca urmare, apreciez că, pe latură penală, sunt întrunite condiţiile angajării răspunderii penale şi condamnării inculpaţilor Nagy Zsolt şi Chiuariu Tudor Alexandru pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă calificată, prevăzute de art.248/1 cu aplicarea art.248 Cod penal şi art.132 din Legea nr.78/2000”, încheie Francesca Vasile.

Ea arată că cei doi foşti miniştri trebuie să plătească în solidar cu ceilalţi inculpaţi prejudiciul din dosar.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.