ANI cere Senatului revocarea incompatibilului Mircea Diaconu şi avertizează că acesta nu mai poate candida 3 ani

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) solicită Senatului României “aplicarea cu celeritate a sancţiunilor prevăzute de lege, respectiv revocarea din funcţie a senatorului Mircea Diaconu” şi precizează că acesta “nu mai poate candida pentru o funcție eligibilă de membru al Parlamentului pe o perioadă de 3 ani”. Amintim că Mircea Diaconu se află pe listele de candidaturi ale PNL. “Orice amânare privind aplicarea prevederilor legale în materia incompatibilităţilor afectează, în mod grav, atât obiectivele României asumate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, cât şi percepţia cetăţenilor asupra domniei legii şi a statului de drept”, avertizează ANI.

“Precizăm că Decizia Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) prin care a fost menţinut ca temeinic şi legal Raportul de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu, a rămas definitivă şi irevocabilă în urmă cu mai bine de 4 luni, la data de 19.06.2012”, precizează ANI.

De asemenea, ANI atrage atenţia că Mircea Diaconu nu mai poate candida pentru o funcţie eligibilă de membru al Parlamentului pe o perioadă de 3 ani, potrivit prevederilor art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010: „persoana eliberată sau destituită din funcţie […] sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […], pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Amintim că Senatul nu trebuie decât să ia act de sentinţa judecătorească definitivă şi irevocabilă a instanţei supreme privind incompatibilitatea lui Mircea Diaconu.

Sub pretextul lipsei de cvorum, senatorii amână însă acest moment. Acest lucru s-a întâmplat şi ieri, când preşedintele Senatului şi cel care îl susţine pe Diaconu să candideze pe listele PNL, Crin Antonescu, a declarat şedinţa închisă.

Senatorii semnează totuşi prezenţa la Senat şi îşi încasează indemnizaţiile.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.