Condamnări DEFINITIVE în dosarul Poşta Română: 8 pedepse cu închisoarea

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv la câte 4 ani de închisoare cu executare pe Maricel Păcuraru, pentru spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, pe fostul director al Poştei Române, Mihail Toader, pentru abuz în serviciu, pe Emanoil Lepădatu, fost director economic executiv al Poştei Române, tot pentru abuz în serviciu, şi pe Niculae Pintilie, administrator al SC Continental Asig, în dosarul privind semnarea a 6 poliţie de asigurare prin care statul român a fost prejudiciat cu peste 4 milioane de euro.

Instanţa de fond, Tribunalul Bucureşti, le dăduse în 21 mai 2012 pedepse mai mari: 8 ani lui Păcuraru şi câte 6 ani lui Toader, Lepădatu şi Pintilie.

Noul Cod Penal prevede pedepse mai blânde.

În acelaşi dosar, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti i-au condamnat la câte 3 ani şi 6 luni de închisoare, tot cu executare, pe:

– Andrei Marinescu, fost director executiv al Direcţiei de dezvoltare strategică a Poştei Române

– Iulian Ditcov, administrator la SC Genius Network SRL

– Lucian Beşchea.

Cei trei fuseseră condamnaţi în primă instanţă la câte 5 ani de închisoare.

Şi pedeapsa Danielei Moisă, administrator la SC Pronova, a fost redusă de la 5 ani la 3 ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani şi evaziune fiscală.

Sentinţa CAB este executorie, persoanele condamnate urmând să fie încarcerate.

16 milioane de lei de recuperat

Pe latură civilă, instanţa i-a obligat pe cei 8 să restituie Poştei Române suma de 14,3 milioane de lei, la care va fi adăugată dobânda calculată până la plata efectivă a datoriei.

De asemenea, Pintilie a fost obligat să plătească statului român 1,1 milioane de lei, iar Moisă, peste 488.000 de lei.

Dosarul a fost soluţionat definitiv după 4 ani. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe inculpaţi în data de 13 octombrie 2009.

Fapte

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2006, Toader, Lepădatu şi Andrei Marinescu au iniţiat şi aprobat încheierea a 6 poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, pentru riscuri cum sunt accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate.

Poliţele au fost încheiate între Poşta Română şi SC Allianz Ţiriac Asigurări, SC Astra Asigurări şi SC Omniasig Vienna Insurance Group, cu încălcarea regulamentelor CNPR SA şi a condiţiilor generale şi specifice privind asigurările de viaţă.

În urma acestor contracte, s-a produs un prejudiciu în dauna Poştei Române în valoare de 14.387.819,59 lei, echivalentul a aproximativ 4.087.000 de euro.

La încheierea acestor poliţe au participat în mod fictiv, ca intermediari, Neculai Pintilie, Daniela Moisă şi Lucian Beşchea, beneficiind astfel în mod nelegal de suma totală de 6.944.765 de lei, reprezentând comisionul de intermediere.

Maricel Păcuraru a beneficiat de suma totală de 6.781.465 lei, plus 1.741.500 lei pe care i-a folosit în interes personal şi i-a transferat către alte persoane fizice sau juridice deşi cunoştea că provine din infracţiuni.

La rândul lor, cunoscând că provine din încheierea nelegală a poliţelor de asigurare, Pintilie, Moisă şi Ditcov au înregistrat în contabilitatea firmelor administrate de ei şi controlate de Păcuraru suma totală de 12.892.273,86 lei, pe care ulterior au transferat-o, prin diferite modalităţi, către alte persoane fizice sau juridice, pentru a-i ascunde originea ilicită.

De asemenea, Pintilie şi Moisă au înregistrat în contabilitatea firmelor cheltuieli fictive, sustrăgându-se de la plata unui impozit pe profit către bugetul de stat în valoare totală de 2.313.439 lei, au mai arătat procurorii DNA. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.