Condamnări definitive în dosarul RAFO: Marian Iancu, 12 ani de închisoare

După 8 ani de judecată, Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat, astăzi, sentinţa definitivă în  dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cunoscut ca “RAFO”, mărind multora dintre inculpaţi pedepsele date de instanţa inferioară – Tribunalul Bucureşti – în 28 noiembrie 2011. Astfel, fostul patron al lui Poli Timişoara, afaceristul Marian Iancu, a fost condamnat la 12 ani de închisoare, cu 2 ani mai mult, şi i s-a confiscat o mare parte din avere: peste 800 milioane lei, 3 terenuri şi o clădire.

Iată şi pedepsele celorlalţi 8 condamnaţi:

  • 10 ani (faţă de 9 ani, cât dăduse instanţa Tribunalului Bucureşti): Octavian Iancu, fratele omului de afaceri, şi Constantin Mărgărit
  • 9 ani (faţă de 7 ani): Alex Martin (Akaroglu Cuneyt) şi Elenkalan Hayrettin
  • 5 ani (faţă de 9 ani): Basaran Kadri Mazhar
  • 7 ani (fără majorare): Gheorghiţă Iancu şi Marius Turică
  • 3 ani de închisoare cu suspendare (fără majorare): Silviu Neacşu.

Trimişi în judecată în 2006 de procurorii DIICOT, cei 9 inculpaţi au fost judecaţi pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi spălare de bani.

Acuzaţiile în acest dosar au fost formulate în baza concluziilor din procesul-verbal întocmit de ANAF. Potrivit acestui act, Kadri, Mărgărit şi Octavian Iancu (administratori la firmei VGB Impex SRL, în 2000-2004), împreună cu Marian Iancu (coordonator la nivelul acestei societăţi) au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei şi prin TVA nelegal dedus de 550, 3 miliarde, rezultînd un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.

Procurorii DIICOT au stabilit că toţi inculpaţii au derulat activităţi comerciale ilicite în care au fost implicate grupul de firme VGB – rafinăria Rafo – societatea Tender SA – Carom SA.

Membrii grupării constituite pentru săvârşirea de infracţiuni, al cărui scop era spălarea banilor proveniţi din comiterea anumitor infracţiuni economice, au uzat în activitatea lui de SC VGB Impex SRL, SC Dinamic Auto SRL, SC Klass Petrol SRL, SC Best Auto SRL, SC BE-COM-BE SRL, SC Star Com Oil SRL şi SC Test Petrol SRL.

Mărgărit şi fraţii Iancu au fost arestaţi în seara de 14 februarie 2005, ei fiind eliberaţi în 24 iunie acelaşi an, de Curtea de Apel Bucureşti, care a apreciat că ei pot fi cercetaţi în stare de libertate.

Mod de operare

Marian Iancu a fost ajutat de Toader Găureanu, administrator unic şi director general al RAFO Oneşti, să achiziţioneze prin firma VGB Impex, pe baza unor contracte cu clauză de exclusivitate, produse petroliere de la RAFO Oneşti în schimbul cărora a „modernizat” rafinăria cu utilaje şi terenuri supraevaluate.

În rechizitoriu, procurorii arată că, pentru a obţine benzină şi motorină de la RAFO Oneşti fără a achita produsele petroliere respective, Marian Iancu a pus la cale un plan, a cărui primă fază a constat în semnarea a două contracte de vânzare-cumpărare produse petroliere, în februarie – mai 2003.

Procurorii au arătat cum Marian Iancu, ajutat de Toader Găureanu, a găsit modalitatea de a nu plăti benzina şi motorina cumpărată de la RAFO, în valoare de aproximativ 1.300 de miliarde ROL, pentru care avea drept exclusiv de distribuţie: prin „compensarea” acesteia cu utilaje vândute rafinăriei cu suma supraevaluată de 600 miliarde ROL, în condiţiile în care respectivele bunuri erau utilaje scoase din funcţiune.

Acestea au fost vândute succesiv prin firmele unor parteneri de afaceri ai lui Marian Iancu, pentru ca valoarea lor să crească de la 3,5 miliarde de ROL – suma cu care au fost cumpărate de la Combinatul Archim Arad, aflat în lichidare – la aproape 600 de miliarde ROL – suma cu care au fost cumpărate de RAFO Oneşti, în data de 30 septembrie 2003, din dispoziţia lui Toader Găureanu.

Pentru că suma nu era suficient de mare să contrabalanseze datoria de aproximativ 1.300 de miliarde de lei vechi datorată de VGB rafinăriei, a fost completată, conform datelor din rechizitoriu, cu preţul supraevaluat al unor terenuri în legătură cu care procurorii au ajuns la concluzia că sunt „lipsite de interes economic pentru rafinărie”.

Echivalarea datoriei de 1.300 de miliarde s-a realizat prin cumpărarea de către RAFO a unor staţii de distribuţie carburanţi, care au făcut şi ele obiectul unor tranzacţii succesive între societăţile controlate de Marian Iancu, înainte de a fi vândute către rafinărie.

Confiscări 

Instanţa a dispus confiscarea de la Marian Iancu a sumelor de 232.129.260 de lei, reprezentând diferenţa de preţ între marfa de provenienţă ilicită introdusă în circuitul civil şi prejudiciul cauzat bugetului de stat prin neplata TVA-ului şi a impozitului pe profit, de 148.934.438 de dolari şi 13.133.541 de euro, sume provenind din săvarşirea infracţiunilor deduse judecăţii.

Totodată, îi vor fi confiscate lui Iancu un teren şi o clădire din Sectorul 1, un teren de 3.972 mp, din Sectorul 2, şi un teren de 178 mp tot în Sectorul 1.(M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.