Contractele pentru drumuri, cu spaga la baronii locali

Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Liviu Mihai Rusu si fostul secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Ioan Andreica, au fost retinuti de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), sambata, pentru mai multe fapte de coruptie in legatura cu acordarea frauduloasa a unor contracte din bani publici. Este vorba despre lucrari de proiectare si executie de drumuri, canalizari, reabilitari de constructii si construirea unor centre de management a deseurilor. Alti patru inculpati intr-un dosar privind deturnarea de fonduri si coruptie sunt cercetati in libertate.

Potrivit DNA, Ioan Andreica este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, trafic de influenta, dare de mita, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la spalare de bani.

Liviu Mihai Rusu este acuzat de luare de mita si folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene.

In acelasi dosar au fost retinuti Lazar Popescu, administrator al mai multor societati comerciale, Ioan Claudiu Sabau, Mihai Stanescu, administrator al SC DUO MAT SRL, si Adrian Palade, fost subordonat al lui Ioan Andreica.

DNA sustine ca, in cursul anului 2009, Lazar Popescu si Ioan Claudiu Sabau au constituit o asociere infractionala, sprijinita de Ioan Andreica, ce avea ca scop adjudecarea in mod fraudulos a unor licitatii publice de catre mai multe societati comerciale clientelare de la care primeau in schimb bani sau lucrari in subcontractare si, in anumite cazuri, chiar subcontractarea in totalitate a lucrarilor. Asocierea avea ca scop exercitarea influentei pe langa demnitari sau functionari publici cu influenta asupra persoanelor cu putere de decizie in atribuirea unor astfel de licitatii.

In principal, erau vizate lucrari de proiectare si executie de drumuri, canalizari, reabilitari de constructii, proiectare si executie a unor centre de management a deseurilor.

Lipitori la banii publici

In acest scop, dupa identificarea de Ioan Claudiu Sabau a firmelor interesate de efectuarea unor astfel de lucrari, Lazar Popescu, care avea rol coordonator in cadrul grupului, incheia cu firmele respective contracte de consultanta in valoare de 15.000 de euro (la incheierea contractului), plus intre 5 si 7% din valoarea lucrarilor adjudecate.

Aceste contracte erau fictive, pentru ca sumele incasate sub aceasta aparenta erau de fapt comisioanele membrilor grupului si sumele acordate cu titlu de foloase necuvenite functionarilor publici implicati in procedurile de achizitii si foloasele acordate persoanelor ce exercitau traficul de influenta.

In baza acestui mecanism, in cursul anului 2009, Ioan Claudiu Sabau, Lazar Popescu si Ioan Andreica au pretins de la reprezentantii unui consortiu constituit din doua firme suma totala de 345.002 euro (din care 12.075 euro pentru Ioan Andreica, 120.752 euro pentru Lazar Popescu iar 34.500 euro pentru Ioan Claudiu Sabau), reprezentand 5% din valoarea contractului ‘Reabilitarea si inchiderea depozitelor de deseuri urbane, precum si a celor rurale neconforme din judetul Bistrita-Nasaud’, pentru a interveni pe langa persoane cu functii de decizie din cadrul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud in scopul de a le determina sa atribuie acest contract consortiului format din cele doua firme, mai arata DNA.

Sapaga intre 100.000 si 200.000 de euro

De asemenea, inculpatii au pretins si primit de la una dintre aceste doua firme suma de 100.000 de euro pentru a i se atribui acelasi contract.

Ioan Andreica a pretins de la o alta societate comerciala suma de 1.200.000 euro (din care 100.000 de euro in nume propriu) pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante.

De la o alta firma, Ioan Andreica a pretins suma de 200.000 de euro pentru a-si exercita influenta asupra reprezentantilor CJ Bistrita-Nasaud in vederea deblocarii platilor.

In acest context, presedintele CJ Bistrita, Liviu Mihai Rusu, a pretins suma de 100.000 euro in scopul aprobarii unor plati pe baza de documente false si pentru prestatii fictive in cadrul contractului “Reabilitarea si inchiderea depozitelor de deseuri urbane, precum si a celor rurale neconforme din judetul Bistrita – Nasaud”, program finantat cu fonduri europene. Din suma pretinsa, Liviu Mihai Rusu a primit de la Ioan Andreica suma de 75.000 de euro.

Operatiuni comerciale fictive

Procurorii sustin ca, pentru a crea aparenta de legalitate a primirii acestor sume, Lazar Popescu, Ioan Andreica si Ioan Sabau au incheiat contracte de consultanta ce atestau operatiuni comerciale fictive.

In anul 2010, Adrian Palade, fost subordonat al lui Ioan Andreica la Ministerul Dezvoltarii, a incheiat 7 contracte ce atestau in fals prestarea unor servicii de consultanta/intermediere cu mai multe firme pentru a disimula provenienta si circulatia sumei de circa 196.000 de euro pretinsa si primita de Ioan Andreica si Lazar Popescu pentru traficarea influentei asupra unor functionari in vederea atribuirii unor licitatii publice catre firmele clientelare.

In cursul anului 2011, Mihai Stanescu, in calitate de administrator al SC DUO MAT INVEST SRL, pe baza unor contracte fictive, a incasat sume de bani rezultate din infractiunile de coruptie descrise mai sus, pentru ca acestea sa ajunga la membrii grupului.

Inculpatii vor fi prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pe termen de 29 de zile. In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane. (M.S.)

1 COMENTARIU

  1. Ce se mai aude de procesul lui LAZAR POPESCU ? Patronul de la Petroconstruct Group…
    Ca daca se mai taraganeaza mult cercetarile, isi scoate Popescu din tara toti banii pusi la saltea ……..Si sunt MULTI, credeti-ma !

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.