Corina Creţu: Reparaţia de la Orăştie-Sibiu trebuie plătită din buget

Corina Crețu, comisarul european pentru politica regională, îi anunţă e premierul Victor Ponta, pe ministrul Transporturilor, Iulian Matache, şi pe directorul CNADNR, Narcis Neaga că refacerea porţiunii distruse din Lotul 3 al autostrăzii Orăştie – Sibiu va fi suportată din Bugetul de stat, nu din banii constructorului. 

“Lucrările de reconstrucție sau de consolidare vor trebui să fie finanțate de la bugetul de stat, iar autoritățile române au obligația de a se asigura că întreaga autostradă este finalizată și funcțională înainte de trimiterea documentelor de închidere a programului, termenul limită fiind martie 2017”, precizează Creţu, într-un comunicat.

Ea spune că autoritățile române sunt responsabile pentru implementarea proiectului și trebuie să evalueze dacă acesta poate fi împărțit în două faze sau poate fi completat cu finanțare națională.

“Situația autostrăzii Orăștie – Sibiu trebuie analizată cu atenție, întrucât lucrările au fost aproape în totalitate finalizate. Autoritățile române sunt responsabile pentru implementarea proiectului și trebuie să evalueze dacă acesta poate fi împărțit în două faze sau poate fi completat cu finanțare națională, în conformitate cu Regulamentul General al Comisiei Europene. Serviciile DG Regio sunt în continuare disponibile să sprijine autoritățile române în cazul acestui proiect, pentru a se asigura împreună că sunt respectate toate condițiile de finanțare, astfel încât să vorbim de o utilizare efectivă și eficientă a Fondurilor Structurale și de Investiții, în beneficiul României și al Uniunii Europene”, explică ea.

Comisarul european arată că, potrivit Regulamentului General 1083/2006, data limită de eligibilitate a cheltuielilor efectuate de beneficiari în perioada 2007 – 2013 este 31 decembrie 2015. În cazul în care un proiect nu este încheiat până la 31 decembrie 2015, autoritățile naționale pot finaliza lucrările cu fonduri naționale în 2016, înainte de depunerea documentelor de închidere a programului.

“O altă opțiune, tot conform Regulamentului General, este aceea de fazare a proiectului, prin extinderea finanțării acestuia pe parcursul a două perioade de programare: faza 1 este finanțată în cadrul perioadei 2007 – 2013 și faza 2 în cadrul exercițiului bugetar 2014 – 2020”, precizează Corina Crețu.

CNADNR anunţa acum 9 zile că o 200-300 de metri de la km 60 al Autostrăzii Orăştie – Sibiu a fost demolată şi va fi refăcută complet pe cheltuiala antreprenorului, din cauza unor probleme la fundaţie generate de infiltraţii. Narcis Neaga ne asigura că lucrările vor fi gata în decembrie.

Două zile mai târziu, ministrul Matache s-a dus să vadă cu ochii lui dezastrul.

Neaga fusese şi el pe 1 iulie în inspecţie pe şantier, dar l-a găsit gol. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.