UPDATE! DNA: Ovidiu Silaghi a luat şpagă 200.000 de euro de la Nelu Iordache. Patronul Romstrade susţine că fostul ministru l-a şantajat. PNL a retras propunerea pentru MT

Cu 4 zile înainte ca preşedintele Traian Băsescu să decidă dacă acceptă propunerea lui Ovidiu Silaghi în funcţia de ministru al Transporturilor, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, i-a solicitat, luni, procurorului general al României, Tiberiu Niţu, să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului PNL, pe care procurorii anticorupţie îl acuză că a luat şpagă anul trecut, pe vremea când era ministru, de la Nelu Iordache, patronul Romstrade, aflat în arest din data de 2 decembrie 2012 şi trimis în judecată în 30 aprilie anul acesta, pentru 7 infracţiuni, toate în formă continuată. Mituitorul l-a denunţat pe candidatul liberalilor la şefia Transporturilor – acuzat acum de trafic de influenţă în formă continuată. În rechizitoriu, Iordache spune că, atunci când s-a dus acasă la Silaghi să-i dea şpaga, acesta a pornit un aparat de bruiaj contra interceptărilor. Silaghi este chemat la audieri miercuri, 21 august. El susţine că este nevinovat.

UPDATE 12 septembrie: Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Silaghi.

UPDATE 8 septembrie: Preşedintele Traian Băsescu a transmis ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmărie penală pentru Ovidiu Silaghi, după ce acesta a demisionat din Camera Deputaţilor. Totodată, şeful statului a înştiinţat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asupra cererii transmise ministrului Justiţiei.

UPDATE 21 august: Silaghi recunoaşte că a primit acasă într-o noapte vizita patronului Romstrade, dar susţine că nu a luat niciun ban de la el.

UPDATE 18.20: Premierul Victor Ponta a anunţat că Silaghi şi-a retras candidatura, urmând ca până luni, 26 august, PNL să desemneze altă persoană pentru funcţia de ministru al Transporturilor. El a exclus posibilitatea prelungirii interimatului său. Prim-ministrul a mai spus, ironic, că “sigur e o coincidenţă” ce i se întâmplă lui Silaghi, dar a adăugat că nu face niciun comentariu pe marginea comunicatului DNA “mai ales că nu ştiu ce se află în dosar”. “Mă simt acum vinovat că toţi oamenii pe care îi propun li se întâmplă ceva”, a răbufnit Ponta, comiţând o greşeală gramaticală. 

Ponta a continuat pe acelaşi ton, spunând că fostul ministru Anca Boagiu a semnat contractul pe bani europeni pentru lotul 2 al Autostrăzii Nădlac-Arad, iar Silaghi l-a reziliat. “Cel care a semnat contractul cu Iordache e bine-mersi, iar cel care l-a reziliat e anchetat”, a insistat el. “Adică, primeşti bani ca să reziliezi un contract? Mai degrabă e o problemă a d-nei Boagiu”, nu s-a putut el abţine. 

La rândul său, vicepremierul Daniel Chiţoiu, vicepreşedinte al PNL, a declarat, în declaraţia de presă comună, că “Am luat act de începerea urmăririi penale şi vom decide în această seară când vom convoca Biroul Naţional al PNL. (…) Noi îl susţinem şi îl felicităm pe dl.Silaghi că nu obstrucţionează justiţia. De altfel, PNL nu obstrucţionează justiţia”, a precizat el.

“Să vedem raportul Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor şi ce solicită exact DNA. Dar nu obstrucţionăm justiţia”, a repetat Chiţoiu.

Din referatul întocmit de procurorii anticorupţie rezultă că, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa.

La schimb, Silaghi l-a asigurat pe Nelu Iordache de derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu CNADNR – structură aflată pe vremea aceea sub autoritatea Ministerului Transporturilor – şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

Anchetatorii mai arată că “Ovidiu Silaghi a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”.

“Din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală”, informează DNA.

UPDATE 1: Denunţul patronului Romstrade

“Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, ştia că urmează să vin la el şi ştia şi de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade şi CNADNR – n.r.). Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era şi ŞR, unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu PM a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute“, le-a declarat Iordache procurorilor anticorupţie.

Omul de afaceri Nelu Iordache le-a declarat procurorilor anticorupţie că a fost şantajat de Ovidiu Silaghi, pe vremea când acesta deţinea funcţia de ministru al Transporturilor.

“În urma discuţiilor pe care le-am avut la acel moment cu ministrul Silaghi, a rezultat că, pentru a avea linişte în ceea ce priveşte efectuarea plăţilor către R SRL (Romstrade – n.r.) de către CNADNR, trebuia să deschid rute aviatice noi cu firma B A T A SA, care să lege oraşul Satu Mare de Europa. Mi-a spus atunci că acest lucru îi este necesar pentru că finul lui, al cărui nume nu mi-l amintesc la acest moment, candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. Din câte îmi amintesc, ulterior, a şi obţinut această funcţie. Personal am perceput această solicitare ca un şantaj şi o cumpărare a liniştii în ceea ce priveşte încasarea banilor de la CNADNR, deoarece încă de la început ştiam că efectuarea unor curse de la Satu Mare îmi va aduce o pierdere majoră lunară. Cu toate acestea, am fost de acord pentru că nu aveam ce să fac“, ar fi declarat Nelu Iordache procurorilor, conform referatului DNA.

Iordache adaugă că, după ce i-a spus lui Silaghi că este de acord cu aceste noi rute, acesta l-a contactat telefonic pe finul său şi i-a comunicat ce a discutat. Ulterior, conform referatului, omul de afaceri a avut o întâlnire cu finul ministrului.

“La întoarcerea în Bucureşti i-am solicitat lui G.R. să-mi facă un calcul cu costurile implicate de deschiderea noilor rute impuse de Silaghi Ovidiu şi, astfel, am constatat, în urma analizei pe care acesta mi-a pus-o la dispoziţie, că reieşea o pierde lunară de aproximativ 250.000 euro”, ar mai fi spus Iordache.

Tot el a explicat că i-a fost adus la cunoştinţă de anumite persoane din CNADNR că toate plăţile către executanţi se efectuau “numai cu acordul verbal al noului ministru, Ovidiu Silaghi”, motiv pentru care i-a solicitat lui Ş.R.-V. (Remus Vasile Şpan) să îi înlesnească o întrevedere cu noul ministru, întâlnire care a avut loc în mai 2012 la Satu Mare şi în cadrul căreia, în schimbul asigurării efectuării plăţilor la termen, ministrul Silaghi i-a solicitat să efectueze curse care să lege oraşul Satu Mare de Europa pentru a susţine campania electorală a finului său.

Procurorii mai arată că, în cadrul unei conferinţe de presă din 17 mai 2012, A.Ş. (Adrian Ştef), vicepreşedinte al CJ Satu Mare şi candidatul USL la preşedinţia CJ, a anunţat că, începând din 4 iunie 2012, compania B A va efectua zboruri de pe aeroportul Satu Mare spre două destinaţii europene importante – Veneţia şi Torino, la eveniment participând printre alţii şi D.C. – viitorul primar al municipiului Satu Mare. 

Cât priveşte derularea contractelor încheiate de CNADNR SA cu SC Romstrade SRL, anchetatorii au constatat că în perioada mai-august 2012, deşi se înregistrau întârzieri în ceea ce priveşte stadiul fizic al lucrărilor, iar Autoritatea de Management propunea măsuri de reziliere, nu s-au dispus măsuri în acest sens.

În 8 noiembrie 2012, pe fondul sesizării Comisiei Europene cu privire la existenţa unor tentative de fraudă, a verificărilor efectuate de către Departamentul de Luptă Antifraudă şi a întârzierilor constatate de către autoritatea contractantă şi autoritatea de management în execuţia lucrărilor aferente contractului, CNDNR SA a transmis către SC Romstrade SRL o notificare de reziliere.

Interceptări

Ca urmare, în 9 noiembrie, Nelu Iordache l-a contactat telefonic pe Ş.R.-V. şi şi-a exprimat nemulţumirea, din discuţiile purtate rezultând că ministrul Silaghi şi-ar fi încălcat promisiunile.

“I. N.: Al tău m-a vândut, să ştii!
Ş R V: Dar ai făcut ce ţi-am zis eu?
I N: Al tău m-a vândut!
Ş R V: Ce?
I N: Al tău m-a vândut! (…)
I N: Hai să te văd mâine, că ţip, o să ţip, (…) încep să dau afară! (…)
Ş R V: Şi dacă dai afară, ce o să faci?
I N: Hai, vreau să te văd mâine!
Ş R V: Bine”, se arată în interceptările de la dosar.

Ulterior, conform referatului DNA, Nelu Iordache ar fi primit de la Ş. R. V. un sms din care rezultă stabilirea unei întâlniri: “După 3 pm”, urmat de un altul: “Mâine, azi FMI”, existând indicii certe în sensul că se negocia o întâlnire între omul de afaceri şi ministrul Silaghi.

Silaghi neagă tot

Deputatul PNL se declară nevinovat, susţinând că nu a cerut şi nu a primit niciodată foloase necuvenite de la Iordache şi nu a influenţat şi nu a intervenit în niciun fel în privinţa executării sau neexecutării plăţilor din contractul Arad-Nădlac. El precizează că şi-a retras candidatura pentru funcţia de ministru, pentru a nu aduce prejudicii de imagine partidului şi Guvernului.

Nu am influenţat şi nu am intervenit în niciun fel în impiedicarea rezilierii contractului Arad-Nădlac deţinut de firmele domnului Nelu Iordache. Nu am cerut şi nu am primit niciodată foloase necuvenite (bani sau alte bunuri sau servicii) de la Nelu Iordache sau vreunul din interpuşii săi, în niciun scop, şi nu am intervenit în executarea sau ne-executarea plăţilor din acest contract sau oricare altul”, afirmă Silaghi, într-un comunicat de presă.

El acuză că “aceasta a fost o manevră politică a lui Traian Băsescu” şi că este întrutotul nevinovat.

Silaghi mai arată că referatul DNA “se bazează pe un denunţ al unui individ care, în încercarea de a-şi salva situaţia, aruncă vinovaţii pe alte persoane”.

În acest context, nu pot să nu remarc coincidenţa apariţiei acestui referat, precum şi invitarea mea la DNA pentru audieri pe 21 august 2013, în preajma declaratei zile a deciziei numirii mele de către preşedintele Traian Băsescu în propusa calitate de ministru al Transporturilor. De asemenea, nu pot să nu observ faptul că acest referat a apărut după ce încercarea ANI de a mă declara incompatibil a eşuat“, afirmă deputatul liberal.

El susţine că DNA i-a oferit preşedintelui Băsescu “motivul perfect” pentru a nu-l numi în funcţia de ministru al Transporturilor.

“Tot în seria coincidenţelor se încadrează şi discursul preşedintelui Traian Băsescu din 22 iulie 2013, în care explică faptul că nu doreşte să mă numească la conducerea Ministerului Transporturilor. Doar că în acel discurs nu găsise încă motivul pentru a nu mă numi, iar acum DNA i-a oferit «motivul perfect». Situaţia este asemănătoare cu alte cazuri similare din trecut (Atanasiu, Păcuraru şi altii)”, susţine Silaghi.

Antonescu îi sare în apărare

Crin Antonescu, preşedintele PNL, consideră că tot ce i se întâmplă lui Silaghi este o “campanie publică de compromitere politică”.

“Dezavuez campania publică de compromitere politică a lui Ovidiu Silaghi şi constat cu mâhnire că această este o continuare a numeroaselor încercări de discreditare a liderilor PNL”, susţine Antonescu.

“În acelaşi timp, adept al respectării regulilor democratice şi al separării puterilor în stat, consider că justiţia, ca instituţie independentă într-un stat de drept, trebuie să îşi facă datoria şi să facă lumină în privinţa acuzaţiilor aduse vicepreşedintelui PNL, Ovidiu Silaghi”, adaugă el.

Crin Antonescu mai precizează în comunicat că în aceste zile va avea consultări cu liderii PNL, urmând ca, “în cel mai scurt timp posibil”, să se decidă nominalizarea pe care partidul o va transmite prim-ministrului Victor Ponta, pentru portofoliul Ministerului Transporturilor.

Băsescu poate refuza noua propunere

Nu putem omite nici noi că, în 23 august, şeful statului va trebui să anunţe cine îl va înlocui pe premierul Victor Ponta, instalat interimar la Transporturi până în 25 august, după ce fostul ministrul Relu Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de închisoare în Dosarul “Transformatorul”.

Însă probele DNA par destul de clare.

Parlamentul se află în vacanţă până la 1 septembrie şi se va urni greu atunci pentru a da un răspuns cererii DNA referitoare la Silaghi. Dar, chiar dacă parlamentarii vor refuza cererea, aşa cum au procedat şi în cazul deputalui UDMR Laszlo Borbely – care deja consideră închis cazul său de corupţie -, PNL are o problemă gravă: numeşte numai miniştri penali la Transporturi.

Iar Băsescu are un atu: va putea să refuze o altă primă propunere a PNL, în caz că i se pune pe tavă o nouă persoană cu probleme în justiţie.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Interesant si instructiv relatarea dumneavoastra! Este de preferat sa gasestiarticole originale si variate. pentru ca vorbeam de varietate, pentru cei curiosi, am gasit un blog cu articole generale – haine, pastile de slabit, laptopuri, tablete, telefoane, electronice si o gramada de alte obiecte la costuri foarte scazute, dar de o calitate buna.Ce este atragator pe acest blog este faptul ca aduna la un loc toate reducerile din magazinele online de pe piata, chiar si cele ale unor branduri renumite. http://www.bazargorj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.