UPDATE! Dragnea are probleme: Doi dintre cei 74 de inculpaţi din dosarul „Fraude la Referendum” şi-au recunoscut faptele

Liviu Dragnea începe să fie părăsit din banca acuzaţilor de cei cărora le-a ordonat să fraudeze referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. La termenul de astăzi al procesului, doi dintre cei 74 de inculpaţi au recunoscut în faţa judecătorilor Înaltei Curţi că au măsluit voturile. Ei vor beneficia, astfel, de reducerea cu o treime a pedepsei.

În plus, judecătorii au respins atât cererea ca unii dintre inculpaţi să fie judecaţi de alte instanţe, cât şi solicitarea ca dosarul să fie retrimis la DNA, pentru refacerea urmăririi penale, cum a cerut Dragnea.

UPDATE 2 iulie: Instanţa supremă i-a condamnat definitiv pe soții Preduț la câte 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare şi le-a stabilit a un termen de încercare de 3 ani şi 4 luni.

Soţii Marius Marinel şi Simona Cristina Preduţ au cerut, prin avocat, să fie judecaţi prin procedura simplificată, adică în baza Art. 320 indice 1 din Codul de procedură penală, prin care inculpatul recunoaşte integral acuzaţiile ce i se aduc de către anchetatori.

Instanţa va lua o hotărâre în privinţa lor pe 24 ianuarie. Dar decizia celor doi de a recunoaşte că au introdus în urne mai multe buletine de vot false poate declanşa un val de mărturii împotriva lui Dragnea, în schimbul unor pedepse mai uşoare, sau chiar achitări.

Pe de altă parte, o sentinţă celebră demonstrează că executanţii ordinului primesc pedepse mai aspre decât cel care l-a dat. Este cazul sentinţei definitive din dosarul “Trofeul Calităţii”, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la numai 2 ani de închisoare, în timp ce şefa Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, va sta 7 ani după gratii, iar ceilalţi complici – soţii Bogdan şi Marina Popovici, Vasile Mihai Cristian şi Diana Gasparovici – între 5 şi 6 ani.

Audierile în dosarul “Fraudă la referendum”, în care sunt acuzaţi Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, vor începe în 14 februarie, cu un prim lot de inculpaţi, respectiv membrii Secţiei de votare 105.

Judecătorii ÎCCJ au mai stabilit ca în 28 februarie să fie audiat un al doilea lot de membri ai secţiei de votare 140.

Dragnea: „Nu au ei ce să spună despre mine”

La ieşirea din sala de judecată, Liviu Dragnea a spus că nu se teme de declaraţiile soţilor Preduţ, pentru că nici el nu-i cunoaşte pe cei doi şi nici ei nu au de unde să-l cunoască pe el.

Vicepremierul a arătat că nu va mai comenta pe viitor cazul în faţa presei, dar că va veni la instanţă ori de câte ori este nevoie, pentru lămurirea acuzaţiilor ce i se aduc. Dragnea a precizat că este posibil ca şi el să fie audiat la termenul din 14 februarie.

Instanţa supremă a înregistrat în 7 octombrie 2013 dosarul “Fraudă la referendum”, în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, şi a stabilit primul termen în 18 februarie 2014.

Însă Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat un termen mai apropiat, iar ÎCCJ a admis cererea, preschimbând primul termen pentru 15 noiembrie, cu 3 luni mai devreme.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.