Dragnea încearcă să plimbe dosarul

Vicepremierul Liviu Dragnea a cerut, vineri, judecătorilor instanţei supreme, să restituie procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, pentru refacerea urmăririi penale, dosarul în care este acuzat de fraude la referendumul de anul trecut pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Avocaţii celorlalţi 74 de inculpaţi au cerut şi ei ceva: disjungerea cauzei, astfel încât să nu fie judecaţi de Înalta Curte de Casație și Justiție, odată cu demnitarul Dragnea, ci la tribunalele din teritoriu. Instanţa se va pronunţa asupra acestor solicitări în 10 ianuarie 2014.

Printre motivele invocate de avocatul Marian Nazat, a fost și acela că procurorii i-au încălcat lui Liviu Dragnea dreptul la apărare, deoarece nu i-au prezentat întreg materialul de urmărire penală. De prisos să spunem că inculpatul s-a perindat pe la sediul DNA, aşteptat de jurnalişti la intrare şi ieşire, timp de mai multe luni, câte o oră-două pe săptămână, pe motiv că serviciul nu-i permite să stea prea mult.

Într-un final, procurorul care a instrumentat cazul, Lucian Papici, a dat drumul dosarului, iar şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, l-a trimis în judecată. În aceeaşi zi, Papici a fost revocat din funcţie, el conducând la acea vreme Secţia „Dosare Grele” a DNA.

Apărătorul vicepremierului s-a mai plâns că Papici „a fost lipsit de imparțialitate” într-un interviu dat după revocarea din funcţie, iar aceasta ar arăta că procurorul a dorit cu orice preț să-l trimită pe Liviu Dragnea în judecată în dosarul Referendumului.

Mai mult, Marian Nazat a arătat că în dosar sunt preluate afirmații ale președintelui Traian Băsescu, fapt ce atestă din nou lipsa de imparțialitate a procurorilor.

În fine, avocatul a reclamat şi că procurorii DNA au refuzat să-l audieze pe premierul Victor Ponta în acest dosar, în calitate de martor. Amintim că Ponta a susţinut că s-a „autodenunţat” la DNA, în legătură cu referendumul de anul trecut pentru demiterea preşedintelui Băsescu.

Completul de trei judecători, format din Lavinia Lefterache, Corina Jîjîie și Lucia Rog, a anunțat că se va pronunța pe 10 ianuarie 2014, atât pe cererea de disjungere, cât și pe solicitarea de restituire a dosarului.

„Este un proces despre democraţie”

Dragnea a pozat în victimă: “Ăsta e cadoul lui Băsescu și eu îl apreciez. Avem termen astăzi. Prima dată când vin aici. O să port și crucea asta. Dincolo de Liviu Dragnea, cred că este un proces despre democrație. O să știm după acest proces dacă în România o să mai avem dreptul să facem campanie electorală, o să știm dacă mai avem dreptul să spunem oamenilor să iasă la vot sau, dimpotrivă, o să le spunem să stea acasă, pentru ca nu cumva prezența la vot să fie considerată folos necuvenit pentru partide”, a afirmat Dragnea la intrarea în sediul instanței.

Întrebat de jurnaliști dacă a folosit un sistem informatic pentru fraudarea votului, așa cum se arată în rechizitoriul procurorilor, Dragnea a spus: “Acest sistem nu putea fi folosit pentru fraudare și, pe de altă parte, nu l-am folosit eu”. Pe de altă parte, el a întrebat, retoric, „de ce în 2009 a fost folosit același sistem de SMS-uri pentru numărarea voturilor în campania lui Traian Băsescu, iar acum acest sistem nu mai este bun”.

A omis că există o mare diferenţă: „În calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale”, arată DNA.

În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/primarii/activiștii de partid, mai precizează DNA.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.