Fenechiu pledează nevinovat la recurs: „Nu i-am cunoscut pe directorii SISEE şi nu am făcut afaceri profitabile cu ei”

Marţi a avut loc un alt termen în dosarul „Transformatorul”, ce se judecă la recurs de Completul de 5 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), condus de preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu. Instanţa inferioară l-a condamnat pe fostul ministru liberal al Transporturilor, Relu Fenechiu, la 5 ani de închisoare. „Îmi era frică de abuzuri, dar procesul s-a desfășurat normal”, le-a declarat el jurnaliştilor la finalul şedinţei de judecată în care a pledat nevinovat, spunându-le magistraţilor că nu i-a cunoscut pe directorii Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova şi că nu a făcut afaceri profitabile nici pentru el, nici pentru aceştia.

Dezbaterile s-au încheiat în jurul orei 19.30, după declaraţiile tuturor inculpaţilor, ce fuseseră chemaţi la audiere. Instanţa nu a anunţat data la care va fi reluată judecarea recursurilor. La următorul termen, magistraţii ar putea rămâne în pronunţare cu sentinţa, la 6 luni de la verdictul dat de Completul de 3 judecători.

Fenechiu a dat o declarație în fața completului de judecată, condus de președintele instanței supreme, Livia Stanciu, iar aceasta l-a întrerupt de mai multe ori, spunându-i să se limiteze numai la elementele noi pe care le are de menționat în acest dosar.

“Îmi era frică de abuzuri, dar procesul s-a desfăşurat normal”

“Chiar dacă nu am fost lăsat să spun tot ceea ce doream în declarația mea, până acum procesul s-a desfășurat într-un mod normal și, ca să fiu sincer, îmi era frică de abuzuri, pentru că se vorbește întruna că judecătorii fac abuzuri, că sunt judecătorii lui Băsescu, că nu mai judecă niciodată drept. Eu încă cred că mai există dreptate”, le-a spus Fenechiu jurnaliștilor, la ieșirea din sala de judecată.

El s-a declarat încă o dată nevinovat și a susținut că în acest dosar nu este vorba de un prejudiciu, insistând că niciodată nu a spus că nu a vândut piese vechi şi că, potrivit documentelor SISEE Moldova, toate aceste produse ar fi în stare perfectă de funcţionare, dar nu pot fi folosite din cauza sechestrării.

“Câtă vreme SISE spune că vrea să le vândă pentru că sunt bune, nu pot înţelege unde este fapta penală. Din 2007, s-a pus sechestru pe aceste bunuri”, le-a explicat magistraţilor fostul ministru.

Fenechiu nu este de acord nici cu prejudiciul de peste 6 milioane de lei calculat de procurorii DNA, arătând că în contabilitatea SISEE Moldova nu este înregistrat niciun prejudiciu.

“Am vândut o bobină cu 160 de lei, puteam să o dau cu 780 dacă aveam înţelegere cu directorul” 

 “Mai dau un singur exemplu şi apoi faceţi ce vreţi cu mine. Am vândut o bobină cu 160 de lei, care a fost vândută ulterior cu 800 de lei. Dacă aveam vreo formă de înţelegere cu directorul, nu o vindeam cu 780 de lei, spre exemplu? Majoritatea produselor au fost achiziţionate atunci de la persoane de etnie romă, iar explicaţia este aceea că centrele de transformare au fost vândute şi afaceriştii au chemat romii să facă curat”, le-a spus Fenechiu magistraţilor.

El a arătat că a obţinut de la SISE Moldova documente care au fost remise şi DNA şi care atestă că valoarea produselor livrate de firmele implicate în acest dosar este, în realitate, de aproximativ 1,5 milioane de lei, şi nicidecum de şase milioane de lei, cum susţin procurorii anticorupţie.

Fenechiu a insistat că a vândut din 1998 produse electrice și către alte companii de stat și private, la prețuri similare celor vândute către SISEE Moldova.

Langa cu expertizele

Apărătorii lui au cerut instanței efectuarea a două expertize, una tehnică și una financiar-contabilă, precum și reaudierea unor martori. La fel ceruseră şi instanţei inferioare, care nu le-au luat în considerare expertiza “independentă” realizată de nişte “experţi” găsiţi de Fenechiu. Judecătorii au rămas acum în pronunțare pe aceste cereri.

Amintim că, alături de Fenechiu, în 12 iulie 2013 au fost condamnaţi fratele lui, Lucian, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic și administrator la firma Europlus SRL Iași, la aceeaşi pedeapsă de 5 ani de închisoare. Toţi sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Ioan Turbatu și Ioan Mărghidan, directori generali la SISEE Moldova, au fost condamnați la câte 6 ani de închisoare, iar Petru Andronache, director comercial la Electrica Moldova, a primit pedeapsa cea mai mare: 7 ani de închisoare – primul pentru abuz în serviciu în formă calificată, iar ultimii doi şi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Instanța i-a obligat pe Relu și Lucian Fenechiu, Petru Andronache, Ioan Turbatu și Mihai Bogdan Damian la plata în solidar a sumei de 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată în iunie 2012, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar faptele săvârşite de Relu Fenechiu au fost înainte de a ajunge ministru, astfel că nu a mai fost nevoie ca Parlamentul să încuviinţeze ridicarea imunităţii sale. El este în continuare deputat PNL.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.