ICCJ: Nicolescu este incompatibil şi pierde şefia CJ Argeş. Şi-a dat 26 de contracte firmelor sale şi ale soţiei

Un leşin spectaculos la DNA – apoi altul, în instanţă -, urmat de demonstraţii publice de susţinere iniţiate şi orchestrate de însuşi Victor Ponta – pe vremea aceea în opoziţie – nu l-au putut salva până la final pe Constantin Nicolescu, preşedintele CJ Argeş, condamnat deja în primă instanţă la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru că a contractat cu acte false fonduri Phare de 900.000 de euro pentru 4 şcoli. Însă el nu mai poate aştepta în postura de baron local sentinţa finală. Astăzi, el a pierdut procesul cu ANI: Instanţa Supremă a decis, irevocabil, că Nicolescu s-a aflat în conflict de interese pentru că şi-a dat firmelor pe care le deţine el sau soţia sa contracte cu instituţii ale statului. În aceste condiţii, el trebuie să părăsească fotoliul de preşedinte al CJ şi să nu mai ocupe o funcţie publică timp de 3 ani (ca Mircea Diaconu, care stă pe bară acum).

Însă în martie 2012, prima instanţă îi dăduse câştig de cauză lui Nicolescu. Astfel, aşa cum Curtea de Apel Alba Iulia a desfiinţat, în septembrie 2013, raportul de incompatibilitate întocmit de ANI lui Klaus Iohannis (şi acum se judecă la recurs la ÎCCJ), Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat şi ea, acum 2 ani, raportul întocmit de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) privind incompatibilitatea în care s-a aflat preşedintele CJ Argeş.

Concret, inspectorii de integritate au constatat că Nicolescu a semnat sau aprobat, în calitate de preşedinte al CJ Argeş, 14 contracte (13 contracte în sumă de 1.139.715,84 lei, cu TVA inclus şi un contract adiţional de prelungire a perioadei) încheiate de către CJ Argeş sau instituţii şi servicii publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului, firme ce îi aparţin chiar lui.

Este vorba despre SC Autopro Mond SA şi SC Mac Auto SA, la care Nicolescu este acţionar majoritar (92,194%, respectiv 63,08% din acţiuni).

De asemenea, firmele Autopro Mond şi Mac Auto, precum şi SC Dinik Mar Arg SRL, la care soţia sa, Viorica Nicolescu, este acţionar majoritar, au încheiat 12 contracte (9 contracte de 303.262,12 lei, cu TVA inclus, un contract conform comenzilor şi 2 contracte – oră de manoperă) cu instituţii şi servicii publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea CJ Argeş.

În perioada 2006 – 2010, SC Autopro Mond SA a prestat servicii către instituţii şi servicii publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea CJ Argeş, pe bază de comenzi, în sumă de 124.327,49 lei, precizează ANI.

Peste 1,5 milioane de lei, dintr-o semnătură

Suma totală a celor 9 contracte încheiate sub semnătura lui Constantin Nicolescu, a celor 5 contracte încheiate cu aprobarea acestuia, a celor 12 contracte încheiate de către societăţi la care el sau soţia lui sunt acţionari majoritari, precum şi a prestărilor de servicii efectuate instituţiilor şi serviciilor publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea CJ Argeş, de către societăţile la care preşedintele CJ Argeş sau soţia acestuia sunt acţionari majoritari este de 1.567.305,45 lei, mai notează ANI.

ANI a constatat la data de 22.03.2011 conflictul de interese și, totodată, a sesizat DNA. De atunci au trecut aproape 3 ani până la o sentinţă definitivă în justiţie.

Conform legii, preşedinţilor de consilii judeţene li se interzice să ia parte la deliberarea şi adoptarea hotărârilor în care au un interes patrimonial faţă de problema supusă dezbaterii. Interesul poate fi personal sau prin soţie/soţ, afini sau rude de până la gradul al patrulea inclusiv. Hotărârile adoptate prin încălcarea acestei prevederi sunt nule de drept.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.