UPDATE 3! Mitrea îşi vrea din nou trimis dosarul la DNA. Prima dată i-a ieşit

Noii avocaţi ai lui Miron Mitrea – acuzat de fapte de corupţie privind lucrările de 5,2 miliarde lei vechi executate la casa cumpărată pe numele mamei sale – cer şi ei retrimiterea cauzei la DNA, pe motiv că anchetatorii nu ar fi respectat dispoziţiile impuse de instanţă la restituirea anterioară în vederea refacerii acestui caz. Primilor apărători ai fostului ministru al Transporturilor din Guvernul Năstase le-a ieşit manevra, în 2009. De atunci au trecut 4 ani până când Mitrea să apară din nou, alături de complici, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Iniţial, ei au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în 2009, după ce dosarul, instrumentat din 2007, a fost blocat de Camera Deputaţilor, care nu a încuviinţat începerea urmăririi penale împotriva lui. Acum, Mitrea este senator, tot din partea PSD, după 3 mandate de deputat (1996-2000, 2000-2004, 2004-2008) şi unul de senator (2008-2012).

UPDATE 25 aprilie: ÎCCJ a anmânat judecarea dosarului pentru data de 5 mai, deoarece doi dintre martorii chemați în instanță nu s-au prezentat la audieri.

Tot acum, judecătorii au dispus reluarea procedurilor pentru a identifica un cont al mamei lui Mitrea deschis la o bancă din Germania.

UPDATE 14 aprilie: Magistrații au audiat-o pe Viorica Mitrea, mama deputatului PSD, iar aceasta a explicat atunci că banii folosiți la renovarea casei sale provin din câștigarea unui proces pe care ea l-a intentat statului german.

UPDATE 7 februarie: Mitrea nu scapă de proces, aşa cum anunţaseră apărătorii lui, care au invocat prevederile din noul Cod penal. Astfel, apărătorii fostului ministru al Transporturilor susţin că au făcut un calcul şi faptele lui Miron Mitrea – ce datează din 2000-2001 – se vor prescrie în august anul acesta. Dosarul a fost retrimis la DNA de două ori de instanţă, pentru refacere, şi judecarea lui a început anul acesta. Limita de pedeapsă pentru faptele de corupţie a coborât de la 15 la 5 ani, potrivit noului Cod penal. 

La temenul din 7 februarie, avocații au solicitat instanței ca acest dosar să fie trimis la un judecător de cameră preliminară, însă cererea le-a fost respinsă, pe motiv că actul de sesizare a fost deja citit.

În schimb, magistrații au acceptat cererea apărătorilor de a fi audiaţi mai mulţi martori, stabilind pentru aceasta două termene: 25 și 28 februarie. Printre cei chemați să dea o declarație în sala de judecată se află și fostul secretar de stat Sergiu Sechelariu.

Tot la termenele menționate, instanța trebuie să decidă dacă admite efectuarea unei expertize tehnice în legătură cu lucrările de construcție făcute la casa mamei lui Mitrea.

Miron Mitrea a fost prezent în sala de judecată. El le-a spus judecătorilor că dorește să dea o declarație în cadrul acestui proces, dar după audierea martorilor.

Dosarul refăcut a fost înregistrat la instanţa supremă în 25 octombrie 2013 şi primise, iniţial, termen pentru 4 martie 2014. Însă la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), termenul a fost devansat cu aproape 4 luni.

Astfel, la primul termen, în 15 noiembrie 2013, Mitrea le-a cerut judecătorilor amânarea dosarului pe motiv că nu şi-a angajat încă un avocat. ÎCCJ a stabilit următoarea dată pentru 13 decembrie, dar a urmat încă o amânare.

Acum, după ce şi-a găsit apărători, aceştia cer din nou returnarea dosarului, spre “completare”. În argumentarea acestei cereri, avocaţii au arătat, între altele, că procurorii DNA nu ar fi cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru extinderea cercetării penale cu privire la o nouă faptă în cazul lui Mitrea, ales din nou deputat PSD.

Procurorul prezent la şedinţa de judecată le-a cerut însă judecătorilor să respingă aceste excepţii, să constate că instanţa a fost legal sesizată de către DNA şi să dispună continuarea judecării procesului.

Instanţa supremă se va pronunţa în 17 ianuarie asupra acestor cereri.

Casa renovată pe şpagă, după modelul Năstase

Mitrea este acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două infracţiuni în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.

Concret, anchetatorii susţin că acesta a renovat casa cumpărată pe numele mamei sale în Voluntari utilizând şpaga şi actele falsificate de fosta şefă a Inspectoratului de Stat în construcţii (ISC), Irina Paula Jianu, care a dat mită pentru a fi menţinută în funcţie.

Ea se află deja în detenţie din iunie 2012, în urma condamnării la 7 ani de închisoare în dosarul „Trofeul Calităţii”, şi condamnată recent la alţi 4 ani de închisoare, în dosarul „Zambaccian”, pentru că i-a dat mită lui Năstase ca să o numească şi menţină în funcţie. Iată însă că nu i s-a sfârşit coşmarul, urmărind-o alte dosare de corupţie, care vin ca un tăvălug.

Irina Jianu, tot cu dare de mită şi fals

În acest dosar, Jianu este acuzată de dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultimele trei infracţiuni sub forma participaţiei improprii, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2001 – 2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei la acea dată, a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în valoare de 520.000 de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

“Foloasele necuvenite au fost pretinse şi primite în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Paula Jianu în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector şef al ISC. La momentul numirii în funcţia publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreşedinte, respectiv acţionar la societăţile comerciale menţionate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

… cu concursul arhitectului-şef

Nicolae Popescu, arhitect-şef al Primăriei Voluntari la data faptelor, este judecat şi el în acest dosar, pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.

Dosar blocat din 2006

Dosarul s-a tot blocat din 2006, deoarece anchetatorii anticorupţie au aşteptat primirea de la Parlament a încuviinţării începerii urmăririi penale împotriva lui Mitrea. După şedinţe fără cvorum, Camera Deputaţilor a respins, în 13 august 2008, solicitarea DNA. Însă în septembrie acelaşi an, Mitrea a demisionat, pentru a arăta că nu se ascunde în spatele imunităţii. Îşi pregătea, de fapt, campania electorală pentru alt mandat de parlamentar.

Pe 1 octombrie 2008 a fost declanşată în mod oficial urmărirea penală. În luna noiembrie a aceluiaşi an, Mitrea a candidat pentru un nou, de data aceasta pentru un mandat de senator, şi a câştigat.

Trimis în judecată în martie 2009

DNA l-a trimis în judecată la 5 martie 2009. Însă în 16 mai 2011, instanța supremă a decis retrimiterea dosarului la DNA, pe motiv că erau diferențe semnificative între acuzațiile care i-au fost aduse lui Miron Mitrea în faza de urmărire penală și acuzațiile din rechizitoriu. Reînceperea urmăririi penale a fost începută în 26 aprilie 2012, potrivit DNA.

După refacerea rechizitoriului, prejudiciul a fost redus de anchetatori de la 9,2 miliarde de lei vechi la 5,2 miliarde de lei vechi. Miron Mitrea a fost trimis din nou în judecată în 31 octombrie 2013.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.